Így lesz miénk a legtisztább lakás 1 óra alatt

2022. július 02.
Mélyen belénk táplálták, hogy ha valaki látogatóba érkezik hozzánk, mindennek tisztának, ragyogónak és rendesnek kell lennie az otthonunkban. Ami egyrészt érthető is, hiszen van abban valami mélyen bizalmas, ha valakit beengedünk a lakásunkba, felér egy teljes kitárulkozással, sebezhetővé válunk. Ugyanakkor nagyon ritkán adatik meg, hogy egy egész napot rendrakással, takarítással töltsünk, mielőtt megérkeznek a vendégek. Már annak is örülünk, ha egy óránk van erre. Jó hír, hogy ennyi pont elég lehet, hogy rendbe szedjük a lakást!

Az a legfontosabb, hogy jól megtervezett módon haladjunk a lakáson végig, ne akarjunk nagytakarítást végezni, csak annyi munkát tervezzünk be, amennyi feltétlenül szükséges. Mutatjuk, mik a legfontosabb lépések ahhoz, hogy egy óra alatt rendbe tegyük a lakást!

takaritas-1-ora-alatt

Mindenki más menjen el otthonról

Bizonyított tény, hogy akkor tudunk hatékonyan takarítani, ha nincsen otthon rajtunk kívül más. Különösen a gyerekek akaszthatják meg a folyamat olajozottságát. Amikor egy óra alatt akarjuk rendbe tenni a lakást, nem az az alkalom, amikor idő és türelem van a háztartás körüli teendők megismertetésére és megszerettetésére a kicsikkel. Mindenki jobban jár, ha a gyerekek a másik szülővel, nagyszülőkkel inkább kutyát sétáltatnak vagy a játszótéren szaladgálnak egy kicsit.

Döntsük el, mit nem takarítunk ki

A nulladik lépés – a családtagok eltávolítása – után az első és egyik legfontosabb feladatunk, hogy eldöntsük, mit nem csinálunk most meg. Nem kell például a hálószobánkban áthúzni az ágyneműt. Koncentráljuk az energiáinkat azokra a terekre, ahol a vendégek tartózkodnak majd. A nappali, konyha, ebédlő, fürdőszoba legyen a fő célpontunk.

Haladjunk szobáról szobára, feladatról feladatra

A megfelelő stratégia az, ha szobáról szobára haladva végezzük el a takarítást. Mindig, amikor takarítunk, ugyanabban a helyiségben kezdjünk ugyanazzal a feladattal, ezzel rutinná válik és időt spórolunk meg, nem kell azon gondolkoznunk, mi az, amit még nem csináltunk meg, vagy mi legyen a következő lépés. 

Kezdjük az elpakolással és helyrerakással

Gyakran amiatt tűnik rendetlennek, koszosnak a lakás, mert a dolgok elmozdultak a helyükről, lecsúsztak az ágytakarók picit, a párnák nem egyenesek. Tegyük el az itt-ott heverő papírokat, újságokat, igazítsunk meg mindent, és máris látjuk majd, hogy nem is lesz szükség olyan sok munkára, hogy tisztaság legyen.

Gondosan takarítsuk ki a fürdőszobát

Nem a fürdőszoba az a helyiség, ahol spórolhatunk a takarítással. Ide mindenki bemegy, így erre fordítsuk a legnagyobb gondot, tetőtől talpig takarítsuk ki, fényesítsük ki a csapokat és legyen makulátlan a tükör. A tiszta, ropogós törölközőket se felejtsük el!

Vállalható konyha

A fürdőszoba mellett a konyha és az ebédlő állapota lehet kritikus pont, ha vendéget várunk. Mosogassunk el, rakjunk el mindent, töröljük le a felületeket és mossuk fel a padlót. A tiszta terítő és párnahuzatok a székeken megkoronázzák és még hívogatóbbá varázsolják az asztalt. 

Mi legyen a porral?

A portörlés túlságosan aprólékos feladatnak tűnhet, ha csak egy óránk van a takarításra, ám a fő felületeket mindenképp töröljük át. Látható helyen ne hagyjunk port, viszont ne most pókhálózzuk le a plafont és a könyvespolcok tetejét. 

Porszívózás

Egy alapos porszívózás azonnal felfrissíti a szobát. Eltűnik a por és a szőnyeg szálai ismét dúsnak hatnak. Ahogy a portörlésnél, a porszívózásnál is a látható felületekre koncentráljunk, nem a tökéletesség a célunk egy ilyen rohamtempójú takarításnál, hanem a jó benyomás.

Az utolsó simítások

Segíthet, ha elindítunk egy órát, ami mutatja, mennyi időnk maradt még. Így optimalizálhatjuk a teendőinket, és ha még marad öt percünk a takarítás végén, vágjunk egy kis virágot a vázákba, gyújthatunk egy-két illatgyertyát. Bár ez csak egy villámgyors lakásmentő akció stratégiája, ezt nem csak a vendégekért tehetjük meg, hanem saját magunkért is: mindannyian megérdemeljük, hogy rendes, hívogató otthon várjon egy nehéz nap után. És ha még erre sincs időnk, remek módszereink vannak, hogy takarítás nélkül tűnjön tisztának a lakás!

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!