Így moss fel, hogy újra fényes legyen a padló!

2021. augusztus 22.
A fényes padló a tisztaság egyik igazi árulkodó jele, ám a legalaposabb felmosás után is megeshet, hogy a várt csillogás elmarad. A csorba könnyen kiköszörülhető, ráadásul még erős vegyszerekre sincs szükség hozzá – elég néhány okos házi praktika!

Még gyerekseregre és háziállatokra sincs szükség ahhoz, hogy a padló könnyen bepiszkolódjon és fénytelenné váljon, igaz, az ő jelenlétük fokozottan hozzájárulhat ahhoz, hogy gyorsabban köddé váljon a munkánk – azaz a felmosás – gyümölcse. A gyakori és alapos takarításnak köszönhetően tisztán és kórokozómentesen tarthatjuk a járólapot vagy a parkettát, a fényességet azonban még ez sem garantálja. 

Így moss fel, hogy újra fényes legyen a padló

A régi idők háziasszonyai négykézlábra ereszkedve suvickolták át a padlót, viasszal kezelték a kényesebb felületeket, hogy azok aztán tiszták és csillogóak legyenek. Ma már kaphatók olyan tisztítószerek, amik méhviaszt tartalmaznak, a jó hír azonban az, hogy nem csak ezek alkalmazásával tehetjük csillogóvá az otthonunkat.

Amellett, hogy a padlófényesítéshez használatos természetes anyagok teljes mértékben mellőzik a környezetre ártalmas vegyszereket, még az áruk is kedvező, az alkalmazásuk pedig egyszerű, és nem mellesleg az első alkalom után is látványos az eredmény!

Kerámia vagy gres porcelán járólap takarítása

Mivel ezek az alapanyagok nagyon tartósak és ellenállók, sok otthonban találkozhatunk velük. Sajnos könnyen bepiszkolódnak és a fényességük sem tart örökké, egy egyszerű módszerrel azonban életre kelthető a ragyogás: a felmosóvödörbe öntsünk nagyon meleg, forrásponthoz közeli hőmérsékletű vizet (érdemes a tűzhelyen vizet melegíteni hozzá egy edényben), ehhez öntsünk 1 pohár almaecetet, és keverjünk el benne 2 púpos evőkanál szódabikarbónát. Hogy illatos legyen a végeredmény és fokozzuk az antibakteriális hatást, csavarjuk bele egy citrom levét is! Ebbe mártsuk bele a felmosáshoz használt mopot vagy rongyot, csavarjuk ki, és mossunk fel a megszokott módon. Miután megszáradt, egy puha ronggyal töröljük át a padlót, hogy még jobban csillogjon!

Így moss fel, hogy újra fényes legyen a padló

Márvány-, gránit- vagy cotto burkolat felmosása

Ennek takarításához és fényesítéséhez is tökéletes, ha egy vödörnyi csaknem forró vízbe beleöntünk 1 pohár borecetet, és belefacsarjuk 1 darab citrom levét. Belemártjuk, majd kicsavarjuk a felmosórongyot, és áttörölgetjük a padlót, ha pedig megszáradt, ismét átmossuk ezzel a keverékkel. 

Fából készült padló ápolása

Ez a burkolat tényleg különleges gondoskodást igényel, mellőzve a túlzottan agresszív takarítószerek használatát. A felmosáshoz melegítsünk fel egy vödörnyi vizet, tegyünk bele 2 evőkanál szódabikarbónát, és reszeljünk bele egy kis darab mosószappant. Ha minden hozzávaló feloldódott, mártsuk bele a felmosórongyot, csavarjuk ki, és mossunk fel, majd száradás után töröljük át egy enyhén nedves puha ronggyal a padlót!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?