6 dolog, amit nagyon ritkán takarítunk, pedig gyakrabban kellene

2022. augusztus 11.
Míg az ablakokat alapvetően teljesen felesleges lenne hetente átsúrolni, addig vannak olyan részei az otthonodnak, amiket bizony pár naponta fertőtleníteni kell az egészséged érdekében.

Vannak dolgok, amelyek állandóan felkerülnek a heti teendőink listájára – ilyen például a porszívózás, a portörlés vagy a felmosás. Ám míg ezekről a feladatokról, ha akarnánk, sem tudnánk elfelejtkezni, addig számtalan olyan tárgy van az otthonunkban, amit hajlamosak vagyunk kihagyni a takarítási rutinunkból – pedig ezzel óriási hibát követünk el, hiszen számtalan bacilust hordozhatnak magukon. Éppen ezért összeírtuk azokat a dolgokat, amelyeket rendszeresen le kell tisztítanod az egészséged érdekében.

Takarítás

Hajkefe

Naponta akár többször is a kezünkbe vesszük a hajkefénket, mégis csak ritkán jut eszünkbe, hogy megszabadítsuk a rárakódott szennyeződésektől. Holott így tulajdonképpen pontosan azokat a hajszálakat fésülöd vissza a tincseid közé, amiktől egyszer már megszabadultál – arról nem is beszélve, hogy ezáltal a kefén lévő por és szennyeződés is a fejbőrödre kerülhet. Hetente egyszer távolítsd el a hajszálakat a fésűidről és most át szappanos vízzel is.

Fogkefe és fogkefetartó

Reggel és este is ezzel dörzsölöd át a fogaidat, de eszedbe jut közben, hogy utána magát a fogkefédet is le kéne tisztítanod? Valljuk be, azért ezt hajlamosak vagyunk elfelejteni – pedig mindössze annyit kellene tennünk, hogy időről időre átöblítjük antibakteriális szájvízzel. Aztán jöhet a pohár, amiben tárolod. Ebbe ugyanis belefolyik a víz és a fogkrém egyvelege, ami szennyeződést képez az edényen (akár még be is penészedhet). Szóval hetente egyszer jobb, ha elmosogatod!

Izzók és lámpakapcsolók

Rendszeresen szoktad törölgetni az izzókat a lámpáidban? Ha nem, akkor változtass ezen, mert megtapad rajtuk a por, ami veszélyt jelenthet, amikor az égők felmelegednek – ráadásul a lerakódás miatt a fényük sem olyan erős. Kapj elő egy rongyot, kapcsolj le mindent, várd meg, amíg kihűlnek az izzók, és takarítsd le mindet. Ezután térj át a lámpakapcsolókra, amiket antibakteriális törlőkendőkkel tudsz a leghatékonyabban megszabadítani a szennyeződésektől – mivel nap mint nap számtalanszor megérintitek, akár többször is.

Mobiltelefon, laptop, távirányító és kulcs

Mi az, mindig magunkkal visszük (még a mosdóba is), mégis alig foglalkozunk a tisztításával? Természetesen a mobiltelefonról beszélünk, amit – különösen a koronavírus-járvány kirobbanása miatt – érdemes gyakran áttörölni antibakteriális törlőkendővel. Ugyanez vonatkozik persze a laptopra és a távirányítókra, de még a kulcsaidra is – inkább bele sem gondolunk, mennyi baktérium kerülhet rájuk az ujjainkról.

Felmosó szett

Kész vagy a heti felmosással, kiöntötted a vizet, és már tennéd is félre a vödröt? Csak ne siess, mert először ezt is ki kell tisztítanod a felmosófejjel együtt. Először is, öblítsd át szappanos forró vízzel a vödröt, a felmosót pedig vidd ki az otthonodból, és rázd ki egy kicsit, hogy megszabadítsd a portól és a hajszálaktól – aztán ezt is forgasd meg alaposan a már említett szappanos vízben. Végezetül vegyél elő egy antibakteriális kendőt, és gyorsan szaladj vele át a felmosónyélen.

Mosogatótálca

Rossz hírünk van: valójában a mosogató az egyik legpiszkosabb hely a lakásodban, ezért folyamatosan takarítanod kell azt. De a jó hír az, hogy ehhez már az is elég, ha ecettel alaposan áttörlöd – nem muszáj bolti tisztítószert használnod.

Forrás: Organise My House Fotó: Getty Images

Ezt a trükköt ismered?