6 dolog, amit nagyon ritkán takarítunk, pedig gyakrabban kellene

2022. augusztus 11. |

Míg az ablakokat alapvetően teljesen felesleges lenne hetente átsúrolni, addig vannak olyan részei az otthonodnak, amiket bizony pár naponta fertőtleníteni kell az egészséged érdekében.

Vannak dolgok, amelyek állandóan felkerülnek a heti teendőink listájára – ilyen például a porszívózás, a portörlés vagy a felmosás. Ám míg ezekről a feladatokról, ha akarnánk, sem tudnánk elfelejtkezni, addig számtalan olyan tárgy van az otthonunkban, amit hajlamosak vagyunk kihagyni a takarítási rutinunkból – pedig ezzel óriási hibát követünk el, hiszen számtalan bacilust hordozhatnak magukon. Éppen ezért összeírtuk azokat a dolgokat, amelyeket rendszeresen le kell tisztítanod az egészséged érdekében.

Takarítás

Hajkefe

Naponta akár többször is a kezünkbe vesszük a hajkefénket, mégis csak ritkán jut eszünkbe, hogy megszabadítsuk a rárakódott szennyeződésektől. Holott így tulajdonképpen pontosan azokat a hajszálakat fésülöd vissza a tincseid közé, amiktől egyszer már megszabadultál – arról nem is beszélve, hogy ezáltal a kefén lévő por és szennyeződés is a fejbőrödre kerülhet. Hetente egyszer távolítsd el a hajszálakat a fésűidről és most át szappanos vízzel is.

Fogkefe és fogkefetartó

Reggel és este is ezzel dörzsölöd át a fogaidat, de eszedbe jut közben, hogy utána magát a fogkefédet is le kéne tisztítanod? Valljuk be, azért ezt hajlamosak vagyunk elfelejteni – pedig mindössze annyit kellene tennünk, hogy időről időre átöblítjük antibakteriális szájvízzel. Aztán jöhet a pohár, amiben tárolod. Ebbe ugyanis belefolyik a víz és a fogkrém egyvelege, ami szennyeződést képez az edényen (akár még be is penészedhet). Szóval hetente egyszer jobb, ha elmosogatod!

Izzók és lámpakapcsolók

Rendszeresen szoktad törölgetni az izzókat a lámpáidban? Ha nem, akkor változtass ezen, mert megtapad rajtuk a por, ami veszélyt jelenthet, amikor az égők felmelegednek – ráadásul a lerakódás miatt a fényük sem olyan erős. Kapj elő egy rongyot, kapcsolj le mindent, várd meg, amíg kihűlnek az izzók, és takarítsd le mindet. Ezután térj át a lámpakapcsolókra, amiket antibakteriális törlőkendőkkel tudsz a leghatékonyabban megszabadítani a szennyeződésektől – mivel nap mint nap számtalanszor megérintitek, akár többször is.

Mobiltelefon, laptop, távirányító és kulcs

Mi az, mindig magunkkal visszük (még a mosdóba is), mégis alig foglalkozunk a tisztításával? Természetesen a mobiltelefonról beszélünk, amit – különösen a koronavírus-járvány kirobbanása miatt – érdemes gyakran áttörölni antibakteriális törlőkendővel. Ugyanez vonatkozik persze a laptopra és a távirányítókra, de még a kulcsaidra is – inkább bele sem gondolunk, mennyi baktérium kerülhet rájuk az ujjainkról.

Felmosó szett

Kész vagy a heti felmosással, kiöntötted a vizet, és már tennéd is félre a vödröt? Csak ne siess, mert először ezt is ki kell tisztítanod a felmosófejjel együtt. Először is, öblítsd át szappanos forró vízzel a vödröt, a felmosót pedig vidd ki az otthonodból, és rázd ki egy kicsit, hogy megszabadítsd a portól és a hajszálaktól – aztán ezt is forgasd meg alaposan a már említett szappanos vízben. Végezetül vegyél elő egy antibakteriális kendőt, és gyorsan szaladj vele át a felmosónyélen.

Mosogatótálca

Rossz hírünk van: valójában a mosogató az egyik legpiszkosabb hely a lakásodban, ezért folyamatosan takarítanod kell azt. De a jó hír az, hogy ehhez már az is elég, ha ecettel alaposan áttörlöd – nem muszáj bolti tisztítószert használnod.

Forrás: Organise My House Fotó: Getty Images

Ezt a trükköt ismered?

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Az ovuláció 4 meglepő jele ciklus

Az ovuláció 4 meglepő jele