Tandem parkolás: így élhetsz együtt vele, ha muszáj!

2022. augusztus 20.
Amikor egy parkolóhelyet megosztva kell használnia két kocsinak, tandem parkolásnak nevezzük. Ha valakinek lakótársa van, egy társasház udvarát több család közösen használják kocsibeállónak, gyakran előfordul ez a számos konfliktushelyezetet tartogató élethelyzet. De hogyan lehet megszokni és minimális kellemetlenségekkel együtt élni vele?

Nem túl ideális, de örüljünk, hogy van parkolóhelyünk. Ugyanakkor a témában jártas emberek szerint a tandem parkolás nem kedvez a spontaneitásnak, ahhoz, hogy konfliktusok és kellemetlenségek nélkül működjenek a hétköznapok, kulcsfontosságú a közös előre tervezés és a kommunikáció.

tandem-parkolas

Ha például két lakótárs közül az egyik otthonról dolgozik, míg a másiknak minden hétköznap reggel meg kell küzdenie a dugóval munkába menet, az ideális az, ha az előbbi áll a dupla parkoló belső helyén. Fontos tisztában lenni nemcsak a saját menetrendünkkel, de a másik fél időbeosztásával is, hogy mindannyian tudjuk, melyik kocsinak mikor kell elhagynia a helyét.

Mi a megoldás vészhelyzetek esetén?

Sürgősen orvoshoz kell menni, el kell rohannunk valahova: ilyen vészhelyzetek bármikor adódhatnak, és a tandem parkolás különösen problémás lehet ilyenkor. A megoldás az lehet, ha mindkét kocsihoz van kulcsunk, hogy ha a szükség úgy hozza, ki lehessen tolatni a másik ember autójával, vagy ő ki tudjon állni a miénkkel. Ehhez persze elengedhetetlen a megfelelő kommunikáció és kapcsolat a másik lakóval. 

Előbb tegyünk vele próbát!

Mielőtt olyan otthont bérelnénk vagy vásárolnánk, amelyhez tandem parkoló jár, mindenképp próbáljuk ki, képesek vagyunk-e együtt élni vele, hogy másokkal ilyen szorosan együtt kell működnünk. Tudjuk vállalni ezt a kompromisszumot azért, hogy álmaink otthonába költözzünk?  A tapasztaltabbak szerint nem lehetetlen: a jó kommunikáció, a parkolási ütemterv és a vészhelyzetekre való felkészülés sokat segíthet. 

Szerző: Németh Míra gyakornok Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!