Hogyan csempésszünk beachhangulatot a lakásba?

2022. augusztus 20.
Ha a tengerparti lakáskultúra neked egyet jelent a horgonyokkal és kagylókkal ékeskedő dizájnnal, azt teljesen megértjük, de ezek az elemek inkább csak dekorációk, mintsem enteriőrtrend.

Bár a név alapján könnyen elfogultak lehetünk, de a partmenti dizájn kevésbé giccses és szembetűnő, mint a mediterrán vagy trópusi unokatestvérei. A vízparti dizájn a sok természetes fénnyel, a lágy tónusokkal és a letisztult esztétika használatával a strand szellősségét hivatott felidézni. Az a cél, hogy a lakásban lakók úgy érezzék magukat otthon, mintha egész évben nyár lenne. Leindler Dorotea, a Bohome Stúdió dizájnere elárulja, hogy hogyan csempészhetjük be az otthonunkba a tengerpart érzetét.

tengerpart-otthon

A természet harmóniája

A színpaletta és a felhasznált anyagok olyan érzetet keltenek, mintha a tengerparton állna az otthonunk, és onnan a vízre látnánk. Alapvető jellemzője a juta és nád textúrák, a földszínek, a rétegelt kék színek megjelenítése, illetve a laza, csíkos vászonkárpitok használata.

A fény a kulcs

Próbáljuk meg elkerülni a közhelyes megoldásokat, és törekedjünk arra, hogy minél több fény áramoljon be minden lehetséges üvegfelületen keresztül. A tengerparti terek nem lehetnek homályosak vagy szűkösek, a cél a szellősség és a nyitott megoldások, mint az üvegajtók és plafonig érő teraszajtó.

Természetes anyagok

A könnyed hangulat megteremtésére fonott bútorokat és rattankosarakat használjunk, függönyszövetnek tökéletes választás a tengeri fűből vagy áttetsző anyagokból készült verzió. A tengerparti dizájn mellőzi a fényes kiegészítőket, fémesen csillogó elemeket és az elhasználódott, vintage érzetű bútorokat részesíti előnyben. Ha szeretnénk fát használni, a fehérre meszelt kőris vagy juhar a tuti befutó.

Nem a kék a lényeg

Hajlamosak vagyunk élénktürkizre és -kékre gondolni a tengerparti dizájn hallatán, de valójában itt a fehér a kulcs. A kevesebb több alapján ez a trend is a semleges színeket részesíti előnyben, és mivel minden a fényről szól, az összes falhoz a fehér szín javasolt, hiszen ez fogja legjobban kitágítani a teret. Meleg bézzsel, khakivel, szürkével és pasztell olajzölddel tudjuk puhán tartani a környezetet, mely meleg hangulat tovább fokozható lenvászon burkolatokkal, minimalista absztrakt festményekkel, bojtos párna huzatokkal, de gyűjthetünk folyami ágakat a kedvenc folyónk partjáról is, melyet a hasonló, finom bézsszínű, nyers faasztalkánkon dekoráció gyanánt hasznosíthatunk.

Egy fontos szabály van a vízparti lakberendezésben: ne akarjunk semmit sem bútorral, sem dekorációval túlzsúfolni, inkább keltsünk azt az érzést, hogy az egyik dolog erőfeszítés nélkül áramlik át a másikba, azaz tökéletes flow-ban van velünk, és a szoba többi elemével is.

Szerző: Leindler Dorotea / Bohome studió Fotó: Getty Images

Olvass tovább!