Lakberendezés: a trend, ami egyszerre kifejező és megnyugtató

2022. május 21.
Szeretnénk egy kicsit felturbózni, némi pluszt csempészni otthonunkba, amolyan 2022-es módon? Gondolkozzunk szín a színben, azaz dekoráljunk ugyanannak a színnek különböző árnyalataival. A végeredmény izgalmasabb lesz, mint gondolnánk.

A profi lakberendezők és tervezők gyakran nyúlnak a monokróm belső terekhez, ám az átlagember ritkán alkalmazza ezt a lakásdekorációs stratégiát. Egyetlen színnel tervezni meg egy egész helyiséget pont ellenkezően hangzik, mint amit a maximalizmus nevében az idei trendek diktáltak. Ám egy szoba bármiféle vizuális megszakítás és drasztikus színátmenet nélkül meglepően hatásos lehet.

lakberendezes-szin-arnyalat

A szín a színben belső terek erős, ugyanakkor megnyugtató és tiszta hatást keltenek, különösen, ha például a homok különböző árnyalatait – tölgyet, ekrüt és őzszínt – variáljuk. Vagy képzeljünk el egy puncsos hálószobát lila falakkal, ametiszt ágyvéggel és padlizsán szőnyeggel.

lakberendezes-szin-arnyalat

Ha egyazon szín különböző árnyalataival akarjuk berendezni az adott helyiséget, a dizájnerek óva intenek a túl erős, élénk színektől. A semleges, fehér, fekete és lágy pasztellszínek működnek a legjobban, ezekkel lehet a legjobban és legtovább együtt élni. 

lakberendezes-szin-arnyalat

Hogyan találhatjuk meg a megfelelő alapszínt, amit aztán variálunk a helyiségen belül? A fény döntsön. Ha világos a szoba, választhatjuk nyugodtan a szürkéket, ha viszont alapvetően kevés a fény, inkább a melegebb, sárgásabb vagy éppen fehér tónusokkal dekoráljunk. 

lakberendezes-szin-arnyalat

Nagyon fontos része a szín a színben dekorációnak a sokféle textúra: használjuk bátran a bársonyfüggönyöket, bolyhos szőnyegeket és érdes felületeket egymás mellett, hogy ezzel is karakteresebbé tegyük a látványt.

Forrás: Wall Street Journal Fotó: Unsplash

Olvass tovább!