Jelek, amelyekből tudhatod, hogy energiavámpírral van dolgod

2022. augusztus 25.
Amikor kapcsolatba lépsz másokkal, óhatatlanul energiaáramlás történik köztetek, amiben semmi rossz nincs, ameddig kiegyenlített az „adok-kapok”.

Az energiavámpírok sajátossága azonban az, hogy míg te csak adsz és adsz magadból, addig tőlük nem érkezik semmi, ez a kiegyenlítetlen helyzet pedig hosszú távon igen káros következményekkel járhat az elszenvedő félre nézve. Amíg nem tapasztalod meg a saját bőrödön, talán el sem tudod képzelni, milyen könnyű belesétálni egy energiavámpír csapdájába – szabadulni tőle viszont annál komplikáltabb.

Jelek, amikből tudhatod, hogy energiavámpírral van dolgod

Nehezíti a helyzetet, hogy maga a felismerés sem megy egyszerűen: az energiavámpírok hosszú ideig szívhatják le az energiádat anélkül, hogy erre ráébrednél. Szerencsére azért vannak bizonyos jelek, amelyek felhívhatják a figyelmedet arra, hogy egy érzelmileg kiegyenlítetlen, számodra cseppet sem építő kapcsolatban élsz – ez előfordulhat családon belül, párkapcsolati téren, a baráti körödben, sőt akár a munkahelyeden is, vagyis igazán sehol sem tudhatod magad biztonságban.

5 jel, hogy rendszeresen elszívják az energiádat

  • Fizikailag is lemeríthet, ha rendszeresen találkozol egy energiavámpírral: fáradtnak, kedvetlennek érezheted magad.
  • Lelkileg is próbára tehet egy kiegyenlítetlen kapcsolat: lehangolttá, motiválatlanná, ok nélkül szomorúvá válhatsz.
  • Az energiavámpírt nem érdekli igazán, hogy hogy vagy és milyen gondolatok foglalkoztatnak, minden eszközt megragad, hogy ő legyen a figyelem középpontjában, illetve hogy az ő problémáinak megoldásán gondolkozzatok, dolgozzatok közösen – a tieidet pedig majd elrendezed, ahogy akarod.
  • Hiába érzed, hogy valami nem kerek a kapcsolatban, nem tudsz távolságtartóbb lenni, mert az energiavámpír mindent megtesz azért, hogy újra és újra találkozzatok, és minél több időt töltsetek együtt.
  • Az érzelmi zsarolás sem áll távol tőle, könnyen és ügyesen játssza el az áldozat szerepét, ami miatt még vacakul is érezheted magad, ha netán azt fontolgattad, hogy lazítasz a kapcsolatotokon vagy pontot teszel a végére. 

Jelek, hogy energiavámpír van a közeledben

Van megoldás?

Jól sejted, ha azt gondolod, hogy az energiavámpírtól nem is olyan könnyű megszabadulni. Ha észreveszi, hogy távolodni próbálsz, az ő viselkedése is megváltozik (sokszor egyáltalán nem tudatosan teszi, hiszen ő sincs mindig tudatában annak, milyen nagy szüksége van rád). Vagy sokkal kedvesebb lesz, mint korábban, azt remélve, hogy meggondolod magad, vagy pedig érzelmi hadviselésbe kezd, és próbál lelkifurdalást ébreszteni benned. Egyik sem könnyíti meg a dolgodat!

Saját magadban is érdemes „rendet tenni”, ha szeretnél megerősödni és kitartani az elhatározásod mellett. Ha a kapcsolatotok ellenére is magányosnak érzed magad, próbáld felidézni, hogy mikor voltál érzelmileg csúcsformában, és tűzd ki magad elé azt a célt. Ha ennek az az ára, hogy ritkítsd a találkozásokat az energiavámpírral, szánd rá magad: nem feltétlenül kell örökre hátat fordítani neki, de már az is sokat javít a helyzeten, ha lazul a kötelék kettőtök között. 

Fontos, hogy legyen az életedben olyan tevékenység, ami feltölt, így ellensúlyozhatod a hiányt, és megerősödhetsz ahelyett, hogy hagynád magad teljesen „lemeríteni”.

Fotó: Getty Images