Egyre népszerűbbek a nyitott kapcsolatok – ez az oka

2022. augusztus 27.
A nyitott kapcsolat az egyik legnagyobb párkapcsolatokat övező tabu, és bár nem újdonság, mostanában mégis megnőtt iránta az érdeklődés. A szakértők szerint számos társadalmi, kulturális tényező (és egy világjárvány) vezetett ahhoz, hogy az emberek már nemcsak egyetlen partnerrel szeretnének romantikus viszonyt kialakítani.

Winston 2014-ben indította el Multiamory néven futó, nyitott kapcsolatokkal foglalkozó podcastját az Egyesült Államokban. A randiguru, aki több mint tíz éve él nyitott kapcsolatban, 2016-ban azonban azt vette észre, hogy egyre többen kezdtek érdeklődni az életmód iránt, amelyben ő is él, hozzá hasonlóan pedig Sarah Levinson, a New York-i Creative Relating Psychology Psychotherapy szexualitásra és a kapcsolati dinamikára specializálódott tanácsadója is észrevette a nyitott kapcsolatok iránti növekvő érdeklődést az elmúlt évtizedben.

nyitott-kapcsolat-szerelem

Nem minden kapcsolat egyforma

Sokféle módon lehet egy nem monogámiára épülő kapcsolatban létezni, mondja Levinson. Együtt élhetünk több partnerrel, vagy kimenőt adhatunk a párunknak évente egyszer, ha külföldi munkahelyi konferenciára megy. A nyitott kapcsolatot semmiképpen sem szabad összekeverni  a poliamoriával, azaz a többszerelműséggel, ugyanis míg az előbbi csupán szexről szól, az utóbbi több személy egyidejű szerelmi kapcsolatára épül egyetlen kapcsolatban összpontosulva.

A nyitott kapcsolatban élők nem az intimitást, csupán a szexualitást keresik máshol. Vannak, akik számára ez azt jelenti, hogy alkalmanként „szabad utat” kapnak, esetleg egyéjszakás kalandban vesznek részt, míg vannak olyanok is, akik a társukkal közösen más párokkal szexelnek. Sokszor a pár mindkét tagja megengedi a másiknak, hogy szexuális kapcsolatot létesítsen másokkal, de ezeket a tapasztalatokat nem beszélik meg egymással.

A társadalom is egyre elfogadóbb

A randiappok is felvették a fonalat a felhasználók érdeklődési körével, így már több olyan platform is megjelent, ahol kifejezetten nyitott kapcsolatot kívánó személyek regisztrálnak. Sőt, már a korábban népszerű társkeresőkön is megugrott a poligám kapcsolatok iránti érdeklődés.

Az OkCupid randiapp esetében például 7%-kal nőtt a nem monogám kapcsolatokat keresők száma. A platform több mint 1 millió felhasználója közül idén 31% mondott igent arra a kérdésre, hogy „fontolóra vennéd-e, hogy nyitott kapcsolatban élj?”, míg 2020-ban még csak 26% volt ez az arány. A Hinge társkereső alkalmazás 2022-es adatai pedig azt mutatták, hogy minden ötödik felhasználó fontolóra venné a nyitott kapcsolatot, míg 10-ből egy már most ilyen viszonyban él.

Winston ügyfélköre, a podcast-hallgatói és a weboldal látogatói között leginkább a 25-45 év közöttiek érdeklődnek a nyitott kapcsolatok iránt, bár a randiguru azonban már 19 és 70 év körüli klienseket is fogadott. Levinson pedig azt mondja, hogy az elmúlt néhány évben nagy különbségeket látott a nyitott kapcsolatokban élők között, a gazdasági helyzettől kezdve egészen az etnikai hovatartozásig.

Ezzel párhuzamosan a társadalom is egyre nyitottabbá válik azokra a dolgokra, amelyek kevésbé konvencionálisak, ami arra késztette az embereket, hogy megkérdőjelezzék saját vágyaikat. Például, ha valaki továbbra is a monogámiát választja, de ezek a viszonyai sem működnek, kíváncsiak lesznek, hogy létezik-e esetleg más párkapcsolati forma. Ehhez az is hozzátartozik, hogy a nyílt kapcsolatról szóló információk és történetek széles körben hozzáférhetők lettek a világhálón, ahol a hírességek elmesélik saját történeteiket és az internetezők is megosztják egymással tapasztalataikat, nem beszélve a témában készült filmekről és sorozatokról.

Inkább fantázia, mint valóság?

Dr. Justin Lehmiller, a Kinsey Institute kutatója és a Szex és Pszichológia Podcast házigazdája szerint hiába a robbanásszerű érdeklődés, már korábban is fantáziáltak az emberek arról, hogy a partnerükön kívül mással is szexuális kapcsolatot létesítenek, akár egy swinger klubban, akár egy nyitott vagy poliamor kapcsolatban. Mindezek ellenére kutatásai alapján úgy látja, csupán a társadalom 4 %-a élhet valóban ilyen viszonyban.

Annak ellenére, hogy egyre többen érdeklődnek a hagyományostól eltérő párkapcsolati formák iránt, a társadalom még mindig elítéli ezeket. Levinson úgy véli, ez részben abból a felfogásból fakadhat, hogy a nyitott kapcsolatokat egészségtelennek tekintik – még sok szakember is úgy gondolja, hogy a monogámia a biztonságos kötődés egyetlen működőképes módja.

Bár az emberek, különösen a millenniálok és a Z-generáció kezd eltávolodni attól a felfogástól, hogy egyetlen partner fogja kielégíteni minden szükségletüket, és növekszik a nyílt kapcsolatok száma, miközben  a házzasságkötéseké pedig csökken, a szakemberek szerint továbbra is a monogám kapcsolatok lesznek az irányadók a társadalomban.

Forrás: BBC Fotó: Getty Images

Olvass tovább!