A gravitációallergia rosszabb, mint bármi, amit el tudunk képzelni

2022. szeptember 18.
A nő, aki allergiás a gravitációra, képtelen három percnél többet állni anélkül, hogy elájulna, hányna vagy szédülne.
  • A 28 éves nő, ha álló helyzetbe kerül, hányni kezd, elájul vagy szédül nagyjából 3 perc elteltével.
  • Lyndsi Johnson a nap 23 óráját ágyban fekve tölti, mivel úgy érzi, „allergiás a gravitációra”.
  • Johnson betegsége persze nem valódi allergia: poszturális tachykardia szindrómában szenved. Egy olyan idegrendszeri zavarban, mely előtt a tudomány is értetlenül áll.

Lyndsi Johnson korábban az amerikai haditengerészetnél dolgozott repülőgép mérnökként. Egy olyan betegségben, a poszturális tachykardia szindrómában (POTS) szenved, melyet még a tudósok sem értenek igazán. A betegség az idegrendszernek azt a részét érinti, mely azokat a funkciókat szabályozza, amelyek nem az akaratunktól függően működnek szervezetünkben, mint a vérnyomás, pulzus és a testhőmérséklet szabályozása.

Amerikában 1-3 millió ember szenved a problémától, amely a nőket sokkal nagyobb arányban érinti, mint a férfiakat. A tünetek között lehet szédülés, koncentrációs zavar, fáradtság, a testmozgásra való képtelenség, fejfájás, homályos látás, remegés, görcsök és hányás.

gravitacio-allergia-pots

A POTS örökletes betegség, hasonlóan az Ehlers-Danlos-szindrómához, ám mai napig nem tudják, mi okozza és gyógymódja sincs. Lyndsi Johnson úgy jellemzi az érzést: mintha allergiás lenne a gravitációra. „Nem tudok állni hosszabb ideig, mint három perc anélkül, hogy elszédülnék, rosszul lennék vagy elájulnék. Sokkal jobban érzem magam fekve – mondta a fiatal nő. – Egész nap ágyban vagyok, a nap 23 órájában. Sosem gondoltam volna, hogy 28 éves koromban ülve tudok csak zuhanyozni. Soha többé nem tudom elhagyni az otthonomat sem” – tette hozzá. 

Napi tíz ájulással indult

Az egész azzal kezdődött, hogy Johnson egy nap tízszer is elájult. Az első tünetei után majdnem hét évvel diagnosztizálták csak betegségét, miután számos alkalommal kórházba került, de az orvosok nem tudtak rájönni, mi okozza a tüneteit.

2015-ben has- és hátfájással kezdődött, 2018-ban egészségügyi okok miatt leszerelték a hadseregből, ám az orvosok ekkor még értetlenül álltak tünetei előtt. Hat hónappal később súlyos hasi fájdalmai lettek, amit sugárban hányás követett. Az ájulások a következő két évben kezdődtek. Amikor a legrosszabbul volt, naponta tízszer is elvesztette az eszméletét, ekkor kellett feladnia az autóvezetést is. „Mindenhol elájultam. Bevásárlás közben a boltban. Le kellett ülnöm az edzőteremben, mert szédültem és azt éreztem, elhagy az erőm. Volt, hogy akkor is elájultam, mikor a kutyám ugatni kezdett” – mesélte. 

A POTS tünetei étrenddel, gyógyszerekkel és gyógytornával enyhíthetők

A legtöbb POTS-ban szenvedő beteget gyógyszerekkel, megfelelő étrenddel és testmozgással kezelik. Például javasolt a POTS-os betegeknek gyakran inni és több sót fogyasztani. A diagnózis után Johnson béta-blokkoló gyógyszert kapott, mely csökkentette a pulzusát. Emiatt enyhült a hányingere is, és már csak háromszor ájul el egy nap. Ugyanakkor továbbra is nagyon gyenge. A háztartási feladatokat is férje látja el egyedül, és ő segít fürdeni is neki. „Van, hogy napokig nem tudom megmosni a fogam, mert egyszerűen olyan rosszul vagyok. Ha én főzök magunknak, utána három napig képtelen vagyok bármit csinálni, annyira kimerít.”

Johnson azt állítja, hozzá kellett szoknia az új életéhez, és zeneipari tanulmányokat folytat, ami az egyetlen szórakozása. „Nem sok mindent tudok megtenni, amit a régi életemben lehetett, de muszáj ebből kihoznom a legtöbbet” – mondta.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!