4 inspiráló izlandi lakberendezési ötlet, ami nem kerül semmibe

2022. szeptember 24.
Mi jut Izlandról eszünkbe? Zord, de gyönyörű táj, vízesések és csodás színekben játszó sarki fény. Van azonban a természet szépségein túl is, amitől jellegzetes ez az ország: az innovatív dizájn! Az izlandi tervezők és lakberendezők stílusában egészen különlegesen ötvöződnek a tradíciók a modern hangulattal, amit mi is megteremthetünk otthonunkban.

Izlandot is áthatja az északi és skandináv stílusra oly jellemző egyszerűség és letisztultság, mégis van valami, amiben a szigetország eltér: a játékos kreativitás. Mutatunk négy olyan ötletet, amiből inspirálódhatunk otthonunk berendezéséhez is a téli hónapokra.

Ne féljünk a játékosságtól a lakberendezésben

Az élet komoly, nem mindig vidám, de ez nem jelenti azt, hogy az otthonunk belső tereinek is ezt a hangulatot kell sugározniuk. „Az izlandi dizájn egyik kedvenc eleme a spontaneitás és játékosság” – mutatott rá a Stúdíó Flétta tervezője, Birta Rós Brynjólfsdóttir és Hrefna Sigurðardóttir, akik azt is kiemelték, „nincs olyan szabály vagy megkötés, amit muszáj lenne betartani, ha izlandi stílusú otthont akarunk”. Az izlandi dizájn folyton változik, az egyik pillanatban élénk és színes, máskor pedig sötét és szomorkás. Vagy akár egymás mellett is létezhet a kettő egyazon lakáson belül.

izland-lakberendezes

„A humor nagyon fontos és a történet” – tette hozzá Hanna Dis Whitehead lakberendező, mit tart nagyon lényegesnek, amikor megálmodja egy-egy épület belső tereit. Ezt azzal érhetjük el, ha olyan elemeket adunk a lakásunk berendezéséhez és emelünk ki, melyek mosolyt csalnak az arcunkra. Ettől érezzük jól magunkat, ha belépünk az adott helyiségbe.

A múlt keveredik a jövővel

Ha gyermekkorunk szeretett tárgyait, a nagyanyáink örökségét keverjük a kortárs darabokkal, eklektikus hangulatot teremthetünk otthonunkban. „Izlandon gyakran helyezünk el régi tárgyakat, bútordarabokat, kiegészítőket a modern terekben, ezzel tisztelgünk a múlt előtt” – mondta Whitehead. 

Fenntartható lakberendezés

Ha olyan lakberendezési tárgyakkal dolgozunk, amik már a mieink, csak újragondoljuk felhasználásukat, fenntarthatóbb otthont teremthetünk. Ez nagyon fontos elv az izlandi háztartásokban. Van egy színes pulcsink vagy egy szép kartondobozunk? Nézzük más szemszögből. Lehet, hogy a pulcsiból készülhet egy szép díszpárna, a doboz pedig tárolóként kezdhet új életet. 

Kényelmes és kuckós terek

izland-lakberendezes

Az izlandiak is tökélyre fejlesztették, hogyan teremtsenek meghitt, kuckós tereket lakásaikban. A puha, lágy lakástextilek melegítik a lelket is, nem csak a testet a hosszú teleken, a gyertyák, gyertyatartók és hangulatvilágítás a sötét napokat ragyoghatja be. „Mindenkinek kellene, hogy legyen otthon legalább egy gyapjúplédje – jelentette ki Whitehead, hozzátéve, hogy az is nagyon fontos, hogy valamit hozzunk kintről is be. – Sok izlandi imád köveket gyűjteni. Ne lepődjünk meg, ha egyszer azt látjuk valakinél, mikor Izlandon vendégségbe megyünk, hogy egy kisebb lávakő álldogál a polcon.”

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash, Getty Images

Olvass tovább!