A csupa fehér lakberendezés átka: több stressz, mint stílus

2021. április 07.
A légies, világos, tiszta esztétikum csodásan mutat egy magazin hasábjain, ám a csupa fehér lakásbelső roppant stresszes lehet a vendégeinknek.

„A vakítóan világos bútor és berendezés csodásan nézhet ki – mondta Weena Cullins terapeuta. – A lakásunk terei azonban bemutatóterem-hangulatúvá válhatnak tőle, ami a látogatókban stresszt gerjeszthet. Úgy érezhetik, hogy mindennek tisztának kell maradnia.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Banana Furniture (@banana.furniture)

„Ha a tulajdonos csupa fehér teret hozott létre otthonában, és láthatóan nagy gondot fordít a makulátlanságra, az a vendégekben, akik próbálják magukat kényelmesen érezni, ám közben félnek, hogy összepiszkolnak valamit, foltot hagynak, erős feszültséget kelthet” – szögezte le a pszichológus. Nem csoda, ha a lakberendezők többsége is óva int a csupa fehér trendek követésétől.

Kobi Karp lakberendező szerint a fehér anyagok egyszerűen nem praktikusak, mivel könnyen foltosak lesznek. „A stílus nagyon népszerű a magazinokban, így gyakran kérik a tervezőktől. Ám az emberek nem gondolnak bele abba, hogy egy ilyen csupa fehér otthon milyen hatalmas mennyiségű takarítással és pluszköltséggel járhat” – mondta Karp, aki azt is elárulta, hogy ha szeretnénk a világos, üdítő tónust megtartani, ám nem akarunk folyamatosan a foltokkal és a piszokkal háborúzni, válasszuk inkább a gazdag kék vagy zsályazöld árnyalatokat.

Világosítsunk a megfelelő kiegészítőkkel inkább

A világítás kulcsszerepet játszik abban, milyen hatással van a közérzetünkre otthonunk. Ha nem elég a fény egy-egy helyiségben, nehezebbé válik a koncentráció, nem tudunk dolgozni, az erős mesterséges fény viszont az alvást és pihenést lehetetlenítheti el. „Fontos, hogy tudatosan, a szoba funkciójának megfelelően alakítsuk ki a világítást. A lámpák, fali karok, plafonlámpák vagy éppen sötétítők segíthetnek a helyiségek által kiváltott stressz csökkentésében” – mondta Cullins. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by hygge:liv (@hygge_liv_australia)

Ahhoz, hogy világosabb legyen egy szoba, ám ez ne zavarja meg az alvásciklusunkat, használjuk ki a természetes fény áramlását: nyissunk gyakran ablakot, és tegyünk tükröket a napfény útjába, hogy szétszórják a fényt a helyiségben, így nem lesz szükség arra, hogy azzal keltsük a világosság illúzióját, hogy a fal, a bútorok és a kiegészítők is fehérek legyenek.

„A színekkel kapcsolatos pszichológiai kutatások eredményei még gyakran ellentmondók, ám az világosan látszik, hogy a depresszió tüneteit a fehér és zöld fény enyhítheti – mondta a terapeuta. – Használjuk ki a természet adta lehetőségeket, engedjük be a friss levegőt és fényt, amikor csak az időjárás engedi – javasolta a szakember. – Ez sokkal többet ér, mint a fehér huzatú kanapé fehér szőnyeggel és fehér dohányzóasztallal.”

Forrás: Insider Fotó: Instagram

Olvastad már?