Esküszünk, hogy a cuki kutyák és macskák azonos színűek az optikai illúzión

2022. november 05.
Annyi féle optikai illúzió létezik, és amikor azt gondolnánk, hogy már mindent láttunk, feltűnik egy újabb alkotás, amitől megint nem akarunk hinni a szemünknek. Ám ezúttal tényleg nem szabad elhinnünk, amit látunk, bármennyire hihetetlennek tűnik is.

A cuki kutyás-macskás optikai illúziót egy David Novick nevű felhasználó posztolta a Twitterre, és az internet népe azonnal felkapta rá a fejét. Nem csoda. Egészen hihetetlen, de a különböző színűnek látszó kutyák és macskák pontosan ugyanolyan árnyalatúak valójában. 

optikai-illuzio-szinek

Nyugodtan elhihetjük: a cuki cicák és kutyák egyforma színűek az optikai illúzión

Persze van tudományos magyarázata, miért látjuk különböző színűnek a macskákat és kutyákat ezen az optikai illúzión, holott teljesen azonosak. A technikát, amivel ez az optikai illúzió dolgozik, hasonulásnak hívják. Az Oxford Compendium of Visual Illusions szerint a hasonulás akkor történik, amikor az észlelt szín egy bizonyos területen átvált a szomszédos régió színére. 

optikai-illuzio-szinek

Ez csak optikai illúzió, az összes labda azonos színű

Ha közelről megnézzük az ilyen típusú optikai illúziókat, láthatjuk, hogy a rajzokat különböző színű csíkok fedik. Ez trükközi meg az agyunkat, és emiatt gondoljuk azt, hogy különböző színű dolgokat látunk. Ugyanez történik akkor is, amikor egy fekete-fehér képről azt gondoljuk, hogy színes

optikai-illuzio-szinek

A barackok és almák ugyanolyan színűek az optikai illúzión

Ha letaglózott a hír, hogy az agyunk becsap minket, és ez ellen nem tehetünk semmit, ne aggódjunk: minden emberrel ez történik, nincs kivétel, nincs 5 százalék, aki nem látja az optikai illúzión különböző színűnek a kutyusokat és cicákat.

Forrás: creativebloque.com Fotó: Getty Images, Twitter

Olvass tovább!