Friss felmérés: fontos dolgot nem tudnak az emberek az e-cigarettákról

2022. november 08.
Egy friss kutatás szerint 10-ből 4 e-cigaretta-fogyasztó nincsen tisztában egy nagyon fontos ténnyel az általa szívott termékkel kapcsolatban.

Az elmúlt időszakban robbanásszerűen megnőtt az érdeklődés az elektromos cigaretták, vagyis e-cigik iránt: rengeteg dohányos választja ezt a modern alternatívát a hagyományos cigaretták helyett. Az e-cigiket sokan azért szeretik, mert nem hagynak maguk után szagot, így például beltérben is lehet használni őket, ráadásul a hagyományos cigarettákban található égés során felszabaduló melléktermékektől is megszabadulhatunk velük. Ettől függetlenül nagyon fontos leszögezni, az e-cigi nem egészséges, és még csak nem is igazán egészségesebb, mint a hagyományos cigaretta.

kutatas-e-cigi-nikotin-fontos-informacio

A legtöbb elektromos cigaretta ugyanis ugyanúgy tartalmaz nikotint, sőt, külön kockázatott jelenthet, hogy itt a klasszikus cigaretta fogyasztásával járó sok negatív kísérő tünet hiányzik, így észre sem vesszük, hogy több nikotint vittünk be a szervezetünkbe. Egy amerikai kutatásban 500 12 és 21 év közötti fiatalt kérdeztek ki az e-cigikkel kapcsolatos ismereteikről, hiszen ez a cigaretta kifejezetten népszerű a fiatalabb korosztály körében. Kiderült, hogy 10 válaszadóból 4 személy (vagyis a kísérleti személyek 40 százaléka) úgy gondolta, hogy az általuk fogyasztott e-cigaretták nikotinmentesek, miközben a vizsgálatban leadott vizeletmintájuk alapján nagy mennyiségű kotinin (a nikotin mennyiségét jelző biomarker) volt a szervezetükben.

Ez kifejezetten aggasztó jelenség, és sok szakember úgy véli, hogy az e-cigaretták félrevezető marketingje állhat mögötte: ezeket a termékeket sokan „egészségesnek”, kevésbé kártékonynak gondolják. A valóságban ezekben a termékekben – bár valószínűleg valamivel kevesebb égésterméket és toxikus kemikáliát tartalmaznak, mint a hagyományos cigaretták – ugyanúgy nikotin van, ugyanúgy roncsolják a tüdőt és ugyanúgy károsítják az egészségünket. Kifejezetten addiktívak és ráadásul a „kényelmesebb használat” még több embert sodorhat függőségbe – és sajnos úgy látszik, a fiatalok ebből a szempontból fokozottan veszélyeztetettek.

Forrás: Shape US Fotó: Getty Images

Olvass tovább!