Ez az Instagram-filter hozza a legtöbb lájkot egy kutatás szerint

2022. november 10.
A kutatásból kiderült, hogy a filterrel ellátott fotók sokkal jobb fogadtatásban részesülnek, mint a sima képek, és az is, hogy bizonyos jellemzők jobban megragadják az emberek figyelmét.

A Georgia Tech és a Yahoo Labs kutatói felhasználókkal készült mélyinterjúk és 7,6 millió közösségi médiába feltöltött fotó analizálásával keresték a választ az emberiség egyik legégetőbb kérdésére: melyik filter hozza nekünk a legtöbb lájkot?

A kutatás kvantitatív részéből egyértelműen kiderült, hogy a filterrel ellátott képek szignifikánsan nagyobb figyelmet kapnak más felhasználóktól, mint a „sima” fotók. Különösen népszerűnek számítanak azok a filterek, amik fokozzák a kép melegségét, az expozícióit és a kontrasztot. Ezek ugyanis sokkal jobban felkeltik a figyelmünket.

instagram-filter-legtobb-lajk-kutatas

A megfelelő filter kiválasztása 21 százalékkal növeli az esélyét, hogy mások megnézik majd a képet, és 45 százalékkal valószínűbbé teszi, hogy kommentelnek is. De akkor melyik filter a legnyerőbb? A kutatók öt effekt hatásait vizsgálták különös tekintettel: a kép melegségét, a szaturációt, az expozíciót, a kontrasztot és egy speciális effektet, amitől régibbnek tűnik az adott képek.

Összességében a meleg színek, az erősebb kontraszt és az expozíció aratta a legnagyobb sikert, ennek alapján pedig a Mayfair, a Rise, a Valencia, a Hefe vagy a Nashville filtereket kell választanunk, ha szeretnénk minél több lájkot a képeinkre!

Forrás: Your Tango Fotó: Getty Images

Olvass tovább!