Hogyan tovább a krízis idején? 7+1 tipp egy pszichológustól

2022. november 14.
Minden szempontból megterhelő időszakot él most a világ, és talán a legkétségbeejtőbb, hogy a krízis ellen szinte semmit sem tehetünk. Az viszont rajtunk múlik, hogyan reagálunk – bloggerünk, Nagy Anikó coach és pszichológus ebben nyújt most segítséget.

1. Tanulj meg takarékoskodni!

Ez most nem a kockázatos anyagi befektetések időszaka. Koncentrálj inkább arra, hogy csökkentsd a költségeidet, amennyire csak tudod! Nézd át pontosan a napi, heti, havi kiadásaidat, és ami nem létfontosságú, azt próbáld meg leépíteni, vagy legalábbis csökkenteni. Extra havidíjas csomagok és költségek? „Nassolós” ételek, italok? Egy-egy apróbb online vagy offline vásárlás csak úgy? Miről tudnál most néhány hónapra lemondani?

krizis-valsag-tippek-pszichologus-lelek

2. Tanulj meg új készségeket, amelyekkel biztosítani tudod a megélhetésedet!

Ebbe viszont ne sajnálj befektetni, ha szükségét látod. Lehet, hogy a mostani befektetésed később a többszörösét fogja visszahozni! Gondolkodj hosszú távon. Mik azok a készségek, amelyek segítségével még egy világválság idején is biztosítani tudod a megélhetésedet? Ha most nem jut eszedbe semmi ilyesmi, akkor nézd meg, kik azok, akik most is dolgoznak, sőt most akár több megrendelésük van, mint a válság előtt volt? Ők mit csinálnak? Mivel foglalkoznak? Milyen készségekkel rendelkeznek?

Ezt a témát részletesebben kifejti az egyik ingyenes anyagom, amelynek címe: Hogyan tovább krízis idején? Ez a munkafüzet lépésről lépésre végigvezet téged a lehetőségeiden, a kitöltése után pedig egészen más szemmel fogod látni a mostani helyzetedet. Ezt a különleges anyagot itt tudod letölteni. 

3. Sajátíts el egy teljesen új gondolkodásmódot, és élj aszerint!

Egy teljesen új életstílushoz teljesen új gondolkodásmódra van szükség. Legyél kész arra, hogy változtass az eddigi gondolkodásmódodon! Engedd el azokat a régi gondolatokat, amelyek már nem szolgálnak téged. Cseréld le őket új, friss gondolatokra, olyanokra, amelyek afelé az élet felé visznek, amelyet élni szeretnél.

És még egy nagyon fontos dolog, ha már az új gondolatoknál tartunk: helyezd új alapokra az önbecsülésedet! Nagyon sokan vannak, akik az önértékelésüket eddig a munkájukra, a státuszukra, a pénzen vett dolgaikra vagy éppen a lájkok mennyiségére alapozták. Ezeket a dolgokat azonban bármikor el lehet veszíteni. Te ne ilyen múlandó dolgokra építsd fel az önbecsülésedet, hanem olyan alapra, amelyet semmilyen válság nem tud megingatni.

Erről a témáról egy korábbi blogbejegyzésemben már írtam, itt olvashatod.

4. Ha úgy érzed, hogy elborít a stressz és a szorongás, és emiatt néha teljesen tehetetlennek és cselekvésképtelennek érzed magad, akkor tudatos lépésekkel vedd vissza az irányítást!

Az egyik ilyen lépés a napi rutin kialakítása: munka, házimunka, étkezés, edzés, pihenés stb. – mindennek legyen meg a maga ideje. Tarts rendet és tisztaságot magad körül. Tanulj meg új dolgokat, sajátíts el új ismereteket és készségeket (lásd 2. pont). Hagyd el néhány rossz szokásodat, és helyettük alakíts ki új, jó szokásokat.

És mindenekelőtt: irányítsd tudatosan a saját gondolataidat! Ne engedd, hogy magával sodorjon és lehúzzon egy negatív gondolati vagy érzelmi spirál. Te képes vagy bármikor megállj parancsolni a saját gondolataidnak, és másik gondolatokat választani helyettük. Az érzelmek pedig a gondolataidat követik. Gyakorold ezt a képességedet minden nap!

Éppen ezért azt javaslom, hogy ne kövesd egész nap a híreket sem. Döntsd el, hogy pl. reggel és este is max. 10-10 percet szánsz a hírek követésére, a többi időt pedig másra használd.

Szerző: Nagy Anikó (pszichológus, coach) Fotó: Getty Images

A cikk folytatását keresd Anikó oldalán!

Olvass tovább!