Optikai illúzió: csak a zsenik látják, merre megy a macska valójában

2022. november 20.
Te meg tudod állapítani, merre megy a macska a lépcsőn, fel- vagy lesétál éppen? Nem olyan könnyű meggyőződni róla, mint elsőre gondolnánk.
  • A fekete-fehér rajzon nehéz eldönteni, merre halad a macska a lépcsőkön.
  • Minél tovább nézzük a Twitteren megosztott megtévesztő illúziót, annál jobban elbizonytalanodunk abban, hogy felfelé vagy lefelé halad.
  • Vannak azért olyan jelek, melyek segítenek eldönteni, mi az igazság.

A közösségi oldalak felhasználói nem tudják eldönteni, felfelé vagy lefelé lépdel a macska a megtévesztő optikai illúzión, amit a @buitengebieden nevű felhasználó osztott meg a Twitteren. 

A megtévesztő optikai illúzión felfelé vagy lefelé sétál a macska?

A megtévesztő optikai illúzión felfelé vagy lefelé sétál a macska?

Sokan állnak annak a pártján, hogy a macska felfelé jön a lépcsőkön a fekete-fehér ceruzarajznak tűnő optikai illúzión, ám ha kicsit tovább nézzük, teljesen elbizonytalanodhatunk, hiszen legalább ennyire tűnik úgy, hogy lefelé halad. (Vannak, akiket ez annyira összezavart, hogy egyenesen kijelentették, a macska egyszerre megy mindkét irányba.)

Egy nap alatt több mint 18 ezren lájkolták és rengeteg komment érkezett az optikai illúzióra, ám a többség még mindig teljesen bizonytalan, és minél többször nézi meg a képet, annál nehezebb eldöntenie, melyik irányba halad a lépcsőkön a macska.

Nyomós érvek szólnak azonban amellett, hogy a macska inkább lefelé megy: az árnyékok a macska alatt azt mutatják, hogy inkább az a valószínű, hogy lefelé tart a lépcsőfokokon. 

Nem ez az első eset, hogy a macskák fejtörést okoznak az optikai illúziókon az embereknek. Kerestek már macskát a farönkök között is a fejtörők kedvelői. De a macskán kívül a békák is remek rejtőzködőnek bizonyultak az optikai illúziók történetében.

Forrás: Hindustanian Times Fotó: Twitter

Olvass tovább!