Pontosan ennyi édességet ehetünk anélkül, hogy belehalnánk

2021. október 27.
Hacsak nem faltunk fel egy ültő helyünkben 262 darab kis szelet csokit vagy 1627 apró keménycukorkát, nincs miért aggódnunk. De ha mégis kíváncsiak vagyunk rá, mennyi a túl sok, van egy képlet, amivel pontosak kiszámolhatjuk, nekünk mennyi lenne az az édesség, ami már megárt.

Elindult az év végi édességszezon. Itt a halloween, aztán a Mikulás áraszt el minket aprócska, cuki csomagolású csokikkal és cukorkákkal, és nehéz megállni egy-két darabnál. Mindenki tudja már jól, hogy a túl sok cukor fogyasztása nem tesz jót, mégis jólesik végignassolni az édességekkel teli ünnepi időszakot. „Ez nem az az időszak, amikor számolgatjuk, hány gramm cukrot ettünk – mondta Whitney Linsenmeyer dietetikus.  Az évnek ebben a néhány hetében valószínűleg túllépjük a napi ajánlott cukormennyiséget De nem ez a legaggasztóbb.”

A dietetikus szerint sokkal nagyobb baj, hogy a fejlett világ országaiban egész évben túl sok hozzáadott cukrot fogyasztanak az emberek. „Naponta átlagosan 22 teáskanál cukrot visznek be a szervezetükbe, ami 350 többletkalóriának felel meg. Az ajánlott napi bevitt mennyiség férfiak 9, nőknek 9 teáskanál lenne” – mondta a dietetikus.

edesseg-tuladagolas-mennyiseg

Ez a sok cukor növelheti a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz és a fogbetegségek kialkulásának kockázatát, ha pedig nagyon-nagyon sokat eszünk belőle, a cukor akár mérgező is lehet. Emiatt azonban alapvetően kár aggódnunk, ugyanakkor izgalmas megnézni, mennyi csoki, cukor, rágó kell ahhoz, hogy valóban túl sok legyen.

Ez okozza a bajt

Az ember genetikailag úgy van programozva, hogy sóvárogjon a cukor és a zsír után. Ez a vágyakozás évezredekkel ezelőttre nyúlik vissza, amikor a főként ezen összetevőket tartalmazó ételek a túléléshez szükséges energiát jelentették. Az agyunk azóta sem felejtette el ezt a túlélő üzemmódot, így a testünknek azt a jelzést adja: együnk cukrot és zsírt, amikor csak lehet, bár ma már bármikor hozzájuthatunk ezekhez az ételekhez. A kutatások szerint a cukor függőséget okozhat. Aktiválja az agy jutalmazó és örömközpontját, befolyásolja az éhségérzetet szabályozó jelzéseket, emiatt túlevéshez vezethet.

Ehhez adódik hozzá a pszichológiai és nosztalgiafaktor, amit az ünnepek jelentenek. Ahogy haladunk a tél felé, egyre inkább ünnepi hangulatba kerülünk, egyre többet gondolunk a nyalánkságokra és az ezekhez kapcsolódó szokásokra. „Ezek a rituálék szorosan összekapcsolódnak a gyerekkori emlékeinkkel, amikor különösen imádtunk nagy halom édességet kapni egyszerre” – mondta a dietetikus, akinek a mogyorós csokoládé volt a kedvenc édessége a halloweeni szezonban, és ha ilyet eszik, mindig a gyermekkora jut eszébe róla.

Mi történik, ha túl sok édességet eszünk?

Elég sok emberrel előfordul az év ezen időszakában, hogy túl sok édességet eszik, ám van az a pont, amikor halálos lehet a túladagolás. Az Amerikai Kémikusok Társasága a YouTube-on mutatott be egy videót 2016-ban azzal a címmel: Mennyi édesség lenne halálos?. Eszerint a halálos adag 262 darab kis szelet csokit vagy 1627 apró keménycukorkát jelentene, ha mindezt egyszerre ennénk meg. Szerencsére már a gondolat is eléggé beteggé teszi az embert. E„z nem annyira örömnek, inkább egyfajta kínzásnak hangzik” – mondta Hans Plugge, a videó egyik tudományos szakértője, az Amerikai Kémikusok Társaságának elnöke. 

Ahhoz, hogy meghatározzák a halálos mennyiséget, a tudósok a cukor vagy szukróz halálos dózisának középértékét vették alapul, ami egy elméleti tesztcsoport felénél már halált okoznak. A szukróz medián halálos adagja 7 gramm minden testsúlykilogrammra, tehát egy átlagos, 90 kilogrammos személy 1220 gramm cukor elfogyasztásába halna bele.

Egy átlagos, kisebb méretű csoki 9,3 gramm cukrot, egy cukorka 1,5 gramm cukrot tartalmaz, tehát egy 90 kilogrammos embernek 262 darab csokit és 1627 darab cukorkát kellene ennie, hogy elérje a halálos adagot.

Hogy megtudjuk a saját halálos adagunkat kisméretű csokiból, szorozzuk meg a testsúlyunkat 7-tel, majd osszuk el 9,3-mal. A cukorkához 1,5-tel osszuk a kapott számot. 

„Ez természetesen nem pontos számítás, csak egy szórakoztató és elgondolkodtató kísérlet” – mondta Plugge, akinek a Snickers a kedvenc édessége, és senkinek sem ajánlja, hogy kipróbálja, a valóságban is működik-e a számítása. A legtöbb ember természetesen nem azonnal halna meg ennyi édesség elfogyasztása után. „Az a legvalószínűbb, hogy hiperglikémiát kapnának, amikor a vércukorszint veszélyes mértékben megemelkedik, vagy hányni kezdenének” – mondta a dietetikus.

„A videónak nem az volt a célja, hogy megmutassuk, a cukor ölhet. Általánosságban a kémiai anyagok veszélyességére akartuk felhívni a figyelmet – mondta Plugge. – Mindennek van halálos mennyisége, még a víznek is, a kockázatok vagy a károsodás csupán mennyiség kérdése.”

Az ünnepek és a hagyomány része az édességek élvezete is. Ha kicsit többet eszünk a szokásosnál, nem kell aggódnunk. Hacsak nem esszük meg tényleg a város összes csokoládéját.

Forrás: The Huffington Post Fotó: Getty Images

Olvass tovább!