Így lehet a legbiztonságosabban pattanást kinyomni a bőrgyógyász szerint

2022. december 08.
Mindenki tudja, hogy nem kéne csinálni, mégis borzasztóan nehéz néha ellenállni arcbőrünk nyomkodásának. A szakértő elárulja, hogyan csináljuk, ha tényleg nem bírjuk békén hagyni az arcunkat.

A legtöbben ki nem állhatják, amikor pattanás éktelenkedik az arcukon, épp ezért szeretnék a lehető leggyorsabban eltűntetni onnan. A nyomkodás azonban gyakran csak ront a helyzeten: a pattanás sebes lesz, a heg pedig sokkal tovább elkísér, ráadásul a nem megfelelő higiéniával el is fertőzhetjük az arcunkat.

A kozmetikusok és bőrgyógyászok alapvetése tehát, hogy ha lehet, próbáljuk nem piszkálni a pattanásokat és hagyjuk, hogy arcbőrünk magától gyógyuljon – a valóságban persze tudjuk, hogy ezt egyáltalán nem könnyű betartani. De akkor mit tegyünk, amikor nincs más út? Dr. Tanuj Nakra bőrgyógyász segít!

pattanas-kinyomas-borgyogyasz

Először is, ha tehetjük, bízzuk magunkat inkább a profikra: kérjünk segítséget bőrgyógyásztól vagy kozmetikustól. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor először mindenképpen vizsgáljuk meg a kinyomásra váró pattanást, ugyanis egyáltalán nem lehet mindet kinyomni. „A vörös, gyulladt mély cisztikus pattanásokat nem szabad kinyomni, hiszen ezekben nincs is váladék, ellenben a piszkálással fokozhatjuk a gyulladást” – magyarázza a szakértő.

A pattanást akkor lehet kinyomni, ha már van látható „feje”, és a körülötte lévő bőr már nem vörös és gyulladt. Ezeket többnyire anélkül is ki lehet nyomni, hogy megsértenénk az arcbőrt. Dr. Nakra szerint először érdemes egy kis hővel kezelni a területet (például meleg anyaggal, ettől ugyanis akár magától is kifakadhat a pattanás.

Titkos fegyver

Ha ez mégsem sikerült, először mindenképpen alaposan tisztítsuk meg a területet mindenféle sminktől vagy szennyeződéstől, majd fogjunk egy fültisztító pálcát (szintén steril darabot) és gyengéden, enyhe nyomást gyakorolva görgessük át a pattanáson. Ez is elegendő lehet a kinyomáshoz, de használhatunk textilkendőt is, melyen keresztül az ujjainkat a bőrhöz érintjük – a lényeg, hogy sose próbálkozzunk a körmeinkkel, hiszen csak felsértjük a bőrt.

Szintén fontos, hogy tudjuk, mikor kell leállni. Ha a pattanás nem adja meg magát, elkezd vérezni vagy fájdalmas, ne erőltessük a dolgot, hiszen sokkal rosszabb lehet a végeredmény.

Ha(opens in new tab)H

Forrás: Marie Claire US Fotó: Getty Images

Olvass tovább!