Hogy alszik a macskád? Ezt jelenti a kedvenc testhelyzete!

2022. december 10.
Ahogy az embereknek, úgy a macskáknak is megvan az a testhelyzet, ahogy a legjobban szeretnek aludni. Az állatorvos elárulta, mit jelentenek a különböző alvási pózok.
  • A macskák teste nagyon rugalmas, így olyan pózokban képesek aludni, ami számunkra borzasztó kényelmetlennek tűnik. 
  • A szorosan összegömbölyödve alvó macska valószínűleg fázik, így jó, ha feltekerjük a fűtést kicsit.
  • Ha a macska úgy alszik, hogy a fejét odanyomja a falhoz vagy valamilyen tárgyhoz, intő jel, hogy valami baja lehet a cicának, állatorvoshoz kell vinnünk.

Akinek van macskája, valószínűleg számtalan pózban látta már aludni kedvenc cicáját. Megfigyelhető viszont mindegyik macskánál egy bizonyos testhelyzet – ahogy az embernél is –, ahogy a legjobban szeret aludni. „A macskák szeretnek kinyújtózni és rugalmasságuk miatt egészen elképesztő alváspózok is kényelmesek lehetnek számukra” – mondta dr. Russel Hartstein állat viselkedéskutató.

Még azok az alvási testhelyzetek is kényelmesek lehetnek tehát számukra, amik nekünk, embereknek kifejezetten fájdalmasnak tűnnek. De az alvási póz utalhat arra is, hogy a macskánk feszült, stresszes vagy beteg. Mutatjuk, mit árul el a macska testbeszéd és az alvási póz. 

1. Félhold alakban alszik a macska

A félhold az egyik leggyakoribb alvási póz a macskáknál

A félhold az egyik leggyakoribb alvási póz a macskáknál

A leggyakrabban félhold alakba gömbölyödve alszanak a macskák. „Van, aki fánknak nevezi” – mondta dr. Zac Pilossoph állatorvos. Két okból alszanak így a cicák: egyrészt testük így jobban megtartja a hőt, másrészt így védve van a mellkasuk és hasuk a ragadozóktól.

„Ez az alvási testhelyzet fontos volt a túlélésük szempontjából a vadonban. A macskák pedig még mindig vadállatok – mondta az állatorvos. – Még akkor is, ha a legtöbb háziasított macska soha nem találkozott és nem is fog farkassal vagy medvével, a védekező ösztön velük van, mikor alszanak.”

2. Ha úgy alszik a macska, mint egy cipó

A cipó testhelyzetben is a meleget konzerválja a macska alvás közben

A cipó testhelyzetben is a meleget konzerválja a macska alvás közben

Egy másik gyakori alvási póz a macskáknál, mikor a testük felfelé mutat, a mancsukat és a farkukat pedig behúzzák maguk alá, és úgy néznek ki, mint egy cipó kenyér. 

A félholdhoz hasonlóan ezt a testhelyzetet is azért szeretik a macskák, mert így megmarad a testük melege. Megfigyelhető, hogy a hideg idő beköszöntével egyre gyakrabban alszanak így a macskák.

3. Ha kitölti a teret alvás közben a macska

A macskák akkor alszanak úgy, hogy valamilyen tárgy belsejébe szinte beleolvadnak, ha fenyegetve érzik magukat

A macskák akkor alszanak úgy, hogy valamilyen tárgy belsejébe szinte beleolvadnak, ha fenyegetve érzik magukat

A macskák imádják a különböző formájú és méretű dobozokat, tálakat és magas szárú csizmákat. Szinte belefolynak ezekbe a tárgyakba, és kitöltik a formáját.

Alváshoz akkor választják az ilyen helyeket, amikor el akarnak bújni, mert nem érzik magukat biztonságban, félnek egy furcsa szagú látogatótól vagy egy másik macskával van valamilyen konfliktusuk.

4. Az oldalán fekve alszik a macska

Az oldalon fekvés is nagyon gyakori a cicáknál alvás közben

Az oldalon fekvés is nagyon gyakori a cicáknál alvás közben

Ha a macska az oldalán fekszik elnyúlva, a lábait kinyújtva és a hasát félig feltárva, azt jelenti, hogy nyugodt és biztonságban érzi magát. „Számít, hogy az évnek melyik időszakában járunk, milyen a hőmérséklet és milyen napszak van abban, milyen testhelyzetben alszanak a macskák” – mondta az állatorvos.

Például:

  • hidegebb időben keresik a napfényt vagy a takarókat,
  • melegebb időben kinyújtóznak az árnyékban vagy egy hűvös felületen alszanak elnyúlva, például a fürdőszoba kövezetén.

5. Ha hassal felfelé alszik el a macska

Nehéz megállni, hogy ne dögönyözzük meg a cicánk hasát, amikor így alszanak el

Nehéz megállni, hogy ne dögönyözzük meg a cicánk hasát, amikor így alszik el

A teljesen nyitott hassal való elalvás közben a macskák akár még ki is nyújthatják a levegőbe a lábukat. Ilyenkor a macska feltárja a világ felé az összes létfontosságú szervét, így ez a teljes ellazulás és biztonságérzet jele. Azért is alszanak így a cicák esetenként, mert ez segít szabályozni a testhőmérsékletüket. „Amikor meleg van, a háton alvásnál a nyitott lábak és feltárt has jobban hűti a testet” – mutatott rá Sophie Whoriskey állatorvos.

6. Mozdonyként alszik a macska

Ez a vonatszerű testhelyzet arra utal, hogy vadászat közben aludt el a macskánk

Ez a vonatszerű testhelyzet arra utal, hogy vadászat közben aludt el a macskánk

A macskák imádnak vadászni, lesben állni magas tereptárgyakon, például egy szekrény tetején vagy kanapé támláján. Ráadásul itt nem érik el a gyerekkezek és a rémisztő porszívó sem őket. 

Lesben állni azonban roppant fárasztó lehet, így néha egyszerűen elszundítanak közben a macskák. Ilyenkor láthatjuk azt, hogy egy furcsa, mozdonyszerű testhelyzetben alszanak a macskák, amikor a hátsó lábukat felhúzzák a testük mellé, a farkuk pedig lelóg valamelyik oldalra.

7. Perecszerűen csavarodva alszik a macska

Ne aggódjunk, ha kényelmetlennek tűnik a testhelyzet, a macskánk valószínűleg tökéletesen boldog ilyen kicsavarodott pózban is

Ne aggódjunk, ha kényelmetlennek tűnik a testhelyzet, a macskánk valószínűleg tökéletesen boldog ilyen kicsavarodott pózban is

Néha úgy alszanak el a macskák, hogy a fejük és a végtagjaik össze-vissza állnak. Úgy tűnhet, mintha épp csomóba akarnák kötni saját magukat, ezért is nevezik ezt perec alvási póznak is, és megvan a maga funkciója. „A furcsa póz miatt az esetleges ragadozó ellenség nem tudja felmérni olyan könnyen, melyik irányba mozdulna a macska, emellett segít, hogy jobban tudatában maradjanak a környezetüknek” – mondta Whoriskey. 

Bár az embernek elég kényelmetlennek tűnhet egy ilyen alvási póz, a macskáknak tökéletesen kényelmes.

8. Ha elrejtik alvás közben az arcukat a macskák

Ha azt látjuk, hogy a macska elrejti alvás közben az arcát, azt jelenti, egyedül akar lenni

Ha azt látjuk, hogy a macska elrejti alvás közben az arcát, azt jelenti, egyedül akar lenni

Lehet, hogy a padló felé fordítja a macska a fejét alvás közben vagy a mancsával rejti el a szemeit. Ennek az alvási testhelyzetnek többféle jelentése is lehet:

  • Így tartják közel a fejüket és nyakukat a talajhoz, hogy minél kevésbé lássák a ragadozók
  • Így tartják melegen magukat
  • Így jelzik, hogy egyedül akarnak lenni

De akkor is elrejthetik a macskák az arcukat, ha túl világos van a szobában, így ha elhúzzuk a függönyt vagy besötétítünk, valószínűleg jobban el tud lazulni majd a cicánk.

9. Ha összebújva alszik a macska velünk

Ha a macskánk egy másik háziállattal vagy velünk bújik össze alvás közben, azt jelenti, megbízik abban, akivel összekucorodott

Ha a macskánk egy másik háziállattal vagy velünk bújik össze alvás közben, azt jelenti, megbízik abban, akivel összekucorodott

Sok cica szeret összebújva aludni a gazdájával, a háztartás másik macskájával vagy egyéb háziállatokkal. Gyakran alszik el úgy a macska, hogy öleli a karunkat vagy befurakszik a nyakunk és a párna érintkezési pontjába. Ez a bizalom és vonzódás jele. (Ráadásul így melegítjük is a macskánkat, tehát nem biztos, hogy minden hátsó szándéktól mentes ez a gesztus.)

10. Ha odanyomja a fejét valamihez alvás közben

Ha a macska odanyomja alvás közben a fejét a falhoz, bútorhoz, de nem vesszük észre, hogy a bűzmirigyét is odadörzsölné, csak ülnek és odanyomják a fejüket. A többi alvási testhelyzettel ellentétben ez mindig valamilyen egészségügyi problémára, az agy működési zavarára, idegrendszeri problémára utal, ezért mindenképp állatorvoshoz kell vinnünk a macskánkat.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images, Bobák Szilvia, Botás Enikő, Czvitkovits Judit, Mucsi Blanka