5 módszer, amivel a karácsonyfa hetekig nem hullat

2022. december 18.
A legtöbb ember még mindig az élő fenyőfát választja karácsonykor, még akkor is, ha utána akár húsvétig talál kóbor tűleveleket elbújva a szőnyeg alatt. Azért, hogy ne kelljen már karácsony másnapján porszívóznunk a tűleveleket és tényleg hetekig kitartson, tehetünk néhány dolgot.
  • Néhány jótanácsot érdemes megfogadnunk, hogy sokáig szép maradjon a karácsonyfánk, és ne hullassa el korán a tűleveleket.
  • Az első és legfontosabb, hogy ne rakjuk közel a radiátorhoz a fenyőnket.
  • Ha frissen vágott fát vásárolunk, az mindig tovább kitart, mint amit már hetekkel korábban kivágtak és hosszú utat tett meg.

Senki sem szeretne már karácsony másnapján azzal szembesülni, hogy lefolyatta a tűleveleit a karácsonyfa. Ehhez azonban szükség van egy kis odafigyelésre és gondoskodásra részünkről is, nem elég csupán befaragnunk a fát a talpba és feldíszítenünk. 

Ne állítsuk a karácsonyfát közel a fűtőtesthez, mert kiszáradnak a tűlevelek és lehullanak

Ne állítsuk a karácsonyfát közel a fűtőtesthez, mert kiszáradnak a tűlevelek és lehullanak

1. Karácsonyfának való fenyőt válasszunk

Nem mindegy, milyen fenyőt választunk. Ahhoz, hogy sokáig megmaradjon a levele, érdemes ezüstfenyőt vagy nordmann fenyőt vennünk karácsonyfának, még ha ezek kicsit drágábbak is. A lucfenyő a legkevésbé tartós, nagyon hamar kiszárad és lehullatja a tűleveleit a meleg lakásban.

Az is jó, ha frissen vágott fát tudunk vásárolni, ez értelemszerűen tovább szép marad, mint amit már sokkal korábban kivágtak. Soha ne vegyünk olyan fenyőt, aminek már vannak sárga levelei. Az is intő jel, hogy ha ellhullat néhány tűlevelet, ha hozzáérünk. A szagra is érdemes figyelni: ha penészes, dohos szagot érzünk, ráncos a kérge vagy kókadt a fenyő, inkább ne vigyük haza.

2. Adjunk inni a fenyőnek

Vásárlás után, még díszítés előtt tegyük a fenyőt egy vödör vízbe, hogy felszívhasson egy kis nedvességet. Célszerű olyan karácsonyfalábat használni, aminek van víztartója, így amikor már áll a karácsonyfa, akkor is meg tudjuk locsolni. Ezzel késleltethetjük a tűlevelek elhullatását. Egy átlagos fenyő akár négy liter vizet is képes felszívni.

3. Ne érje meleg a karácsonyfát

Minél messzebb helyezzük el a karácsonyfát a fűtőtesttől, ezzel jelentősen lassíthatjuk a kiszáradását. Ha nem használunk elektromos égőket, spriccelhetünk is vizet a fenyőre, hogy még több nedvességhez jusson.

4. Védjük a fenyőt karácsonyig

Ha korábban megvásároltuk a karácsonyfánkat, olyan helyen tároljuk, ahol nem éri nedvesség, száraz, széltől és naptól védve van. 

5. A karácsonyfa izzók is árthatnak a fának

Minél kisebb fényerejű izzót választunk, annál jobban késleltethetjük a tűlevelek elhullatását. Az erősebb izzó magasabb hőmérséklete ugyanis a fenyő téli nyugalmát is felborítja, így az elhullathatja a leveleit.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!