5 dolog, amit tudnod kell a karácsonyfáról, ha háziállatod van

2021. december 10.
Az emberek többségének a karácsony az év egyik legszebb időszaka. A házi kedvenceknek azonban nemcsak felzaklató, de veszélyes is lehet ez a néhány hét. A karácsonyi dekoráció például különösen nagy kockázatot jelenthet, beleértve a karácsonyfát is. Azt is elmondjuk, miért.

Nagyon sok családban állítanak karácsonyfát. Mindegy, hogy műfenyőt vagy igazit, különösen fontos, hogy megtegyünk néhány lépést elővigyázatosságból, hogy biztonságban tudjuk házi kedvenceinket is. Néhány kisállatot egyáltalán nem érdekel a karácsonyfa vagy bármilyen ünnepi dekoráció, míg mások roppant kíváncsiak (és akár meg is jelölik, természetesen pont akkor, mikor az ajándékok is ott vannak már alatta). Ott van még a mászás is: a fiatal és energikus macskák különösen nagy lelkesedéssel vethetik bele magukat a fenyő felfedezésébe, ami a fát és a díszeket egyaránt a földre kényszerítheti. Mit tehetünk, hogy elkerüljük a bosszantó és veszélyes helyzeteket?

karacsonyfa-haziallat-veszely

Figyeljünk, ha a kedvencünk a fa körül sündörög

A legbiztonságosabb módszer, ha nem hagyjuk felügyelet nélkül a háziállatunkat a karácsonyfával, és elzárjuk előle a lakás azon helyiségeit, ahol galibát okozhat a dekorációval, míg nem vagyunk otthon. Ezzel megelőzhetjük, hogy a kedvencünk veszélyes helyzetbe hozza saját magát.

Ha ez az első karácsonya a kisállatunknak, mutassuk be neki a fát. Jutalomfalatokkal és játékokkal erősítsük benne a helyes viselkedést a karácsonyfa körül, ám ebben az esetben is az a legjobb, ha nem hagyjuk magára a fenyővel.

Állítsunk barikádot 

Ha nem tudjuk szemmel tartani a háziállatunkat, miközben egy helyiségben tartózkodik a karácsonyfával, barikádozzuk el tőle, amennyire csak lehet. Az a legjobb, ha egy külön, zárható szobában állítjuk fel a fát, és ezt a helyiséget dekoráljuk az ünnepekre. Így amikor alszunk, elmegyünk otthonról vagy dolgozunk és online megbeszélésünk van éppen, akkor sem alakul ki vészhelyzet. Kutyák esetében működhet a gyerekeknek szánt korlát is, de ez csak abban az esetben, ha nem tudja átugrani a kedvencünk.

Van esély a feldőlésre?

A legnagyobb ok az aggodalomra a karácsonyfával és kedvencünkkel kapcsolatban, ha maga a fenyő vagy a díszek feldőlnek, lepotyognak és megsérül a háziállatunk. A törött díszek szintén veszélyesek lehetnek, megsérülhet a kedvencünk, így megfelelő gondossággal válasszunk dekorációt.

Állatonként változik, mi lehet a legnagyobb veszélyhelyzet. A kutyák könnyen izgatottak lehetnek a fa jelenlététől, és megpróbálhatnak beleugrani, vagy játéknak néznek bizonyos díszeket. A macskák természetes ösztöne a mászás, így ők azt gondolhatják, egy újabb remek mászófát kaptak. Ha nem akarjuk elzárni az állatok elől, rögzíthetjük a plafonhoz vagy a falhoz a fenyőt damillal, így talán nagyobb eséllyel marad a helyén az ünnepek végéig. 

Ne igyon a kedvencünk a fenyőfa vizéből

Ha gyökeres, visszaültethető fenyőfát választottunk, azt muszáj öntözni. A talpként szolgáló dézsában felgyűlő víz azonban a kedvenceinkre veszélyes kórokozók melegágya lehet. A fenyőfa földlabdájából kimosódó növényvédőszerek, műtrágya is mérgező lehet kedvencünkre. 

Ezért veszélyesek a díszek

Az egyértelmű, hogy a díszek, apró dekorációk lenyelése, megrágása veszélyforrás a háziállatok számára. Nem szabad elfeledkeznünk a karácsonyi fények vezetékeiről, hosszabbítókról sem, amik az áramütés kockázatát hordozzák magukban, ha a kedvencünk elkezd játszani vele, megrágcsálja. 

Nem is gondolnánk, de a só-liszt gyurmából készült díszek szintén mérgezőek lehetnek a háziállatoknak, mivel nagy koncentrációban tartalmaznak sót: felboríthatják a kedvencünk szervezetének elektrolit háztartását. 

Az angyalhaj és más lamédíszek ugyan nem törnek, de a szépen csillogó szálak nagyon csábítóak lehetnek, lenyelésük viszont súlyos bélelzáródáshoz vezethet, aminél azonnali sebészi beavatkozás válhat szükségessé. 

Végül a hógömbökről is muszáj beszélni: az etilén-glikol, mellyel a díszeket készítik, erősen mérgező a házi kedvencek számára, és ha lenyelik, akár halálos is lehet számukra. A helyzetet fokozza, hogy az anyagnak édes illata van, ami különösen vonzóvá teszi számukra. A legjobb tehát, ha a kedvenceinknek nem kerülhetnek a mancsa ügyébe ilyen dekorációk.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!