Ezt jelenti a negyedik gyertya az adventi koszorún

2022. december 18.
Ma van advent negyedik vasárnapja. Tudtad, hogy a négy gyertyának négy különböző jelentése van az adventi koszorún? Eláruljuk, milyen jelentést hordoz a negyedik gyertya.

A keresztény vallásban az adventi koszorú Isten örök szeretetét jelképezi. Azért díszítik növények és gyertyák, mert azok a reményt és az életet szimbolizálják, míg a gyertyák fénye a növekvő világosságot és Jézus eljövetelét.

Ezt jelenti a negyedik gyertya az adventi koszorún

Advent első vasárnapján egy lila gyertyát gyújtunk meg. A lila az egyház ünnepi színe, az első gyertya pedig a hitet jelképezi, Ádámot és Évát, hiszen nekik jövendölték először a Megváltó eljövetelét. Advent első vasárnapján a misén is lila miseruhába öltözik a pap.

Advent második vasárnapján szintén egy lila gyertyát gyújtunk meg. Ez a gyertya a zsidó nép és a bennük élő remény szimbóluma. Isten a zsidó népnek tett ígéretére utal, amelyben az Úr megígérte, hogy tőlük származik majd a Messiás, az emberiség reménye. A második gyertya erre az örömteli reménykedésre utal.

Advent harmadik vasárnapján gyújtjuk meg az egyetlen rózsaszín gyertyát. A harmadik gyertya Szűz Máriát jelképezi, aki fiút szült az emberiség örömére. A harmadik gyertya ezért lett az öröm jelképe, különlegességét pedig rózsaszín színe is mutatja.

Advent negyedik vasárnapján gyújtjuk meg az utolsó gyertyát, aminek a színe ismét lila. A negyedik gyertya Keresztelő Szent Jánost jelképezi, aki Jézus eljövetelét hirdette az embereknek. Ez a gyertya a szeretet jelképe.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!