4 jel, hogy az ünnepi időszak toxikus lesz számodra

2022. november 04.
Családi összejövetel, ünnepi trakta, ajándékvásárlás – ami egyeseknek színtiszta öröm, másoknak szorongató teher lehet. Mutatunk néhány intő jelet, amivel idén felkészültebben várhatod a karácsonyi időszakot!

1. Millió ajándékot kell venned, de nem vagy milliomos

A legtöbben kisebb vagyonokat költenek el az ünnepi időszakban, és sokaknak kifejezetten szorongást okozhat, hogy mindenkinek menő, látványos ajándékokat vásároljanak – még akkor is, ha ez nem feltétlenül fér bele a büdzséjükbe. Idén próbáld meg tudatosítani, hogy az anyagi stabilitásod fontosabb az ünnepnél. Készülj házi sütikkel, kézműves ajándékokkal vagy beszéljétek meg, hogy idén inkább nem ajándékoztok. Így a pénzköltés és az ajándékkeresgélés terhétől is megszabadulsz.

unnepi-idoszak-toxikus-jelek

2. A családoddal szinte semmiben nem értetek egyet

Az ünnepek idején minden családi konfliktus fellángolhat, hiszen általában több időt töltünk szeretteinkkel összezárva, mint amúgy. Sokan kifejezetten a családi evések miatt szoronganak az ünnepektől, pedig erre is lehet tudatosan készülni: ne menj bele a kényes vitákba, ne pazarolj energiát a távoli nagynéni meggyőzésére. Maradjatok a kellemes, semleges témáknál.

3. Introvertáltként kell részt venned az ünnepeken

Az introvertáltak számára egyenesen rémálom lehet az ünnepi időszak. Távoli rokonok, céges karácsonyi bulik, végeláthatatlan ünnepi vacsorák. Ne felejtsd el, hogy a mentális egészséged fontosabb a társas kötelezettségeidnél. Nyugodtan mondj nemet a századik karácsonyi vacsorára, ha úgy érzed, túl sok már az ingerből.

4. Félsz a mértéktelen ivástól

Az ünnepi időszak – különösen nálunk – legalább annyira szól az ivásról, mint az evésről. Ha valamilyen okból úgy döntöttél, hogy szeretnél józan maradni, a karácsony nagyon nagy kihívást jelenthet – pláne, ha a rokonok nem fogadják el a döntésedet, és állandóan itallal traktálnak. Az is szorongató lehet, hogy úgy érezzük, kötelességünk alkoholt fogyasztani, de ne felejtsd el, ez egyáltalán nincs így. És ahogyan az előbbi esetben, itt is nyugodtan mondjuk le inkább az egész programot, ha attól félünk, hogy túl sok feszültséget okoz majd a kínálgatás.

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images

Olvass tovább!