A vizuális zaj úgy szívja le az energiánkat, hogy nem is tudunk róla

2023. január 01.
A rendetlenség hatással van az életünkre, a vizuális ingerek ugyanúgy fárasztják az agyat, mint minden más inger. Lehet, hogy neked is több energiád lenne egy rendezettebb térben? 
  • Nemcsak egy fárasztó munkanapban merülhetünk ki, de abban is, ha a környezetünk túl zsúfolt és lomos.
  • Az agyunknak sok energiába telik feldolgoznia a sok vizuális élményt körülöttünk, így hamarabb kimerül.
  • Az otthoni káosz és a rendrakás körüli viták a mentális egészségünk mellett hosszú távon a fizikai állapotunkat is ronthatják.

Fáraszt a rendetlenség

A rendetlenség rossz hatással van az emberi pszichére, mert sok stresszt, frusztrációt és bűntudatot okozhat, sőt, hosszú távon akár a fizikai egészséget is ronthatja. A minket körülvevő túl sok tárgy és túlzsúfolt tér vizuális zajként ér minket és könnyebben elfáradunk egy ilyen térben, ami később hosszú távú motiválatlanságot is eredményezhet.

A vizuális zaj családi vitákhoz is vezethet

Ráadásul a társas kapcsolatokra is igen rossz hatással van a vizuális zaj. Ugyanis az egyik leggyakoribb konfliktusforrás otthoni közegben a rendetlenség. A hagyományos nemi szerepektől, ha vannak is olyanok, akik szabadulnának, általánosságban mégis elmondható, hogy a nők sokszor egyenesen kudarcként élik meg, ha kicsúszik a kezük közül a háztartás. Az ünnepek alatt ez az érzés hatalmasra nőhet.

A sok vizuális inger fárasztja az agyat, így egy zsúfolt térben sokkal hamarabb érezhetjük magunkat fáradtnak.

A sok vizuális inger fárasztja az agyat, így egy zsúfolt térben sokkal hamarabb érezhetjük magunkat fáradtnak.

Mit tegyünk ellene?

A rendetlenség és a túlzott vizuális zaj körülöttünk három módon számolható fel. Egyrészről alapfeltétel, hogy mindennek legyen dedikált helye, ahol kényelmesen, jól tudjuk tárolni a tárgyainkat. Elegendő szekrénnyel, dobozzal, kamrával és tároló alkalmatosságokkal tisztává, átláthatóvá válnak a terek és a kevesebb, minket körülvevő tárgy nyugtatja a tekintetet.

Másrészről soha nem szabad lomokat őrizgetni. Nagyon hasznos lehet egy nagy szelektálással kezdeni a rendszer kialakítását, ha pedig ez megvan, akkor rendszeresen reális döntést hozni arról, hogy egy-egy tárgyra, ruhára stb. lesz-e még szükségünk a jövőben.

Harmadrészt, ha mindennek van helye, akkor a már nem használatos dologokat rendszeresen el is kell tenni ezekre a helyekre. A legjobb, ha nem várjuk meg az óriás káoszt, amikor már nagy energia kell a pakoláshoz, inkább a teljes nap folyamán ügyelünk arra, hogy ha elővettünk valamit, akkor azt a tevékenység végeztével el is rakjuk.  Fontos, hogy ez csak úgy működik, ha a családban mindenki beszáll a rend fenntartásába. Hiszen ez, ha csak az egyik szülőre hárul, akkor egyenlőtlenek a terhek és a gyerekek is ezt az egyenlőtlen mintát fogják továbbadni felnőttkorukban.

Fotó: Getty Images

Ezt már olvastad?