Ez a 4 szenvedélynyelv létezik – melyik a tiéd?

2023. január 17.
A szeretetnyelvről már mindenki hallott, a szenvedélynyelv koncepcióját azonban még kevesen ismerik – pedig ha tudjuk, hogyan fejezzük ki a vágyainkat, jelentősen javíthatjuk szexuális életünket.

Míg a szeretetnyelv a szeretet kifejezésének sajátos módjaira utal, a szenvedélynyelv segítségével a szexuális vágyainkat kommunikáljuk. Ahogyan az első, úgy utóbbi esetében is vannak egyénenként változó különbségek, létezik azonban 4 fő kategória, ami nagyjából lefedi a szexuális közeledés „stratégiáit”. Nézd meg a listát, és tudatosítsd, melyik igaz rád, hiszen ez is hozzásegíthet, hogy jobban élvezd majd a szexet!

1. A romantikus

A romantikus szenvedélynyelv egyfajta klasszikus vagy hagyománytisztelő közeledési mód: romantikus vacsorával, pezsgővel, csokiba mártott eperrel kezdjük az estét, vagyis mindenek előtt megteremtjük a hangulatot. Ez a típus gyakran kedves kis meglepetésekkel és romantikus szavakkal (becézéssel, bókokkal) fejezi ki közeledését, és elsősorban ezek a gesztusok korbácsolják fel szexuális vágyait  – egy szexi üzenetváltás például kifejezetten bejöhet neki!

szenvedelynyelv-szex-vagy-romantika

Neked mi a szenvedélynyelved?

2. A harmonikus

A harmonikus szenvedélynyelvvel bíró emberek akkor érzik magukat biztonságban a szexhez, ha látják, hogy párjuk valódi partnerük, akikkel megosztják feladataikat és felelősségeiket. Nem hangzik olyan szexinek? Pedig az! Nem véletlen, hogy sok embernek egyszerűen nincs kedve a szexhez, ha azt érzi, hogy párja nem veszi ki a részét a közös életükből (legyen szó a háztartásról vagy a gyerekek ellátásáról). Nyilván nem arról van szó, hogy valaki azonnal beindul a párjától, aki éppen a fürdőszobát suvickolja, de valószínűleg utána szívesebben ráveti majd magát, hiszen azt érezhette, hogy a másiknak is fontos a közös életük.

3. A kapcsolódó

Nagyon sok ember létezik, akinek elsődlegesen érzelmi kapcsolódásra van szüksége a szexhez. Ez érthető: a szeretettség, biztonság érzései fontos alapok a szexualitás beteljesedéséhez. Ez a típus szereti, ha már ismeri partnerét, ha nem kell neki bizonyítania, és ha van idő és tér, hogy fokozatosan építsék fel az aktust sok simogatással, előjátékkal, bizalmas és szeretetteljes gesztusokkal.

4. Az ösztönös

Ez a szenvedélynyelv bizonyos értelemben az előző ellentéte. Az ösztönös típus viszonylag könnyen hangulatba jön, a teste jelzéseit követi és elsősorban a vizuális ingerek (a másik testének látványa) tüzeli fel. Szereti, ha elsodorja a szenvedély, de ettől még nem lesz feltétlenül durva vagy vad, inkább csak az a fontos, hogy a fizikai kontaktus elengedhetetlen számára a szexuális vágyak fellángolásához. Ez a típus általában bevállalósabb, és nyitottabb lehet olyan „szélsőségek” iránt, mint a BDSM vagy a többszereplős aktusok, de ez sem feltétlenül igaz mindenkire.

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images