- Ha pusztán anatómiai szempontból nézzük, nem biztos, hogy biztonságosnak tűnik megenni a repedt héjú tojást.
- A szalmonella akkor is megfertőzheti a tojást, ha maga a belső burok sértetlen.
- A jó és biztosan ehető tojás héja sértetlen, a belseje szagtalan és a sárgája nem folyós, a fehérje nem zavaros.
Aki nem szigorú vegán, az időről időre vásárol tojást. És elég gyakran találja magát szemben azzal a dilemmával: vajon ehető-e a repedt héjú tojás? Mi van, ha belül teljesen ép? Biztonságos megenni? Vagy kövessük inkább azt a szabályt, hogy ha nem vagyok biztos benne, inkább kidobom?
Nem biztos, hogy biztonságos, ha repedt a tojás héja
Ha csak pusztán az anatómiát nézzük, a madárból ugyanazon a lyukon jön ki a tojás, mint az ürüléke. Ez elég undorító, de tény. Ráadásul ez egyben azt is jelenti, hogy a tojáshéjon jó eséllyel nyüzsögnek az olyan kórokozók, mint például a szalmonella baktériuma. Ha a tojáshéj megreped, az szabad utat enged a baktériumoknak befelé. Ezért is javasolják az élelmiszerbiztonsági szakemberek, hogy inkább ne fogyasszuk el azt a tojást, aminek repedt a héja.
De mi van, ha csak repedt a tojás, de nem büdös?
Attól még, hogy nem büdös a repedt héjú tojás, nem jelenti azt, hogy biztonságos megenni. A szalmonella például képes bejutni a tojáshéjon keletkezett repedésen és beszennyezheti a belsejét akkor is, ha belülről érintetlennek és épnek látszik a tojás.
Mi van, ha a boltból hazafelé reped meg a tojás héja?
A tojás sérülékeny, gyakran előfordul, hogy a papír tojástartó nem jelent elég védelmet. Ha a tojás a boltban még sértetlen volt, ám otthon észlelünk a héján új repedést, a szakemberek szerint elvileg nem lesz gond belőle, ha megesszük. Ám legyünk gyorsak, két napon belül fogyasszuk el. Amíg fel nem használjuk, tároljuk külön a többi tojástól.
Mi történhet, ha megeszünk egy repedt héjú tojást?
Az élelmiszerbiztonsági szakemberek szerint 4-7 napig tartó hasmenéssel, hányással, lázzal és hasi görcsökkel járó gyomor- vagy bélfertőzést kaphatunk, ha a repedésen keresztül bejutottak a kórokozók a tojás belsejébe.
Ha észszerűen mérlegelünk, láthatjuk, hogy a repedt héjú tojás több kockázatot rejt, mint hasznot. Ezért is fontos, hogy vásárlás előtt mindig ellenőrizzük a tojáshéj épségét.
Forrás: Eating Well Fotó: Unsplash