10 lépés, amivel garantáltan túljutsz egy szakításon

2023. január 20.
Egy szakítást túlélni sosem könnyű – az alábbi lépések azonban megkönnyíthetik az elengedést.
10 lépés, amivel garantáltan túljutsz egy szakításon

Szakíts meg minden kapcsolatot!

Vannak párok, akik szakítás után is barátok tudnak maradni, de ahhoz, hogy ez megtörténjen, általában egy kis időnek el kell telnie. Első lépésnek az a legfontosabb feladat, hogy elengedd az exedet. Ne keresd, ne hívd, ne lépj vele kapcsolatba. Minden egyes telefonhívás vagy üzenet csak újra és újra feltépi a sebedet, ami nagyon lelassíthatja a gyógyulást.

Gyászold meg!

A gyász szakaszai egy kapcsolat felbomlása után is jelentkezhetnek. Teljesen normális, ha te is átmész a tagadás, a harag, az alkudozás, a depresszió és végül elfogadás fázisán. Ezek a szakaszok akár gyorsan egymás után, vagy váltogatva is jelentkezhetnek, fontos, hogy adj magadnak teret az érzéseid feldolgozására.

Fogadd el mások támogatását!

A szakítás mindig fájdalmas, ezt a fájdalmat pedig nem szabad szégyellned. Nem kell úgy csinálnod, mintha minden rendben lenne. Nyugodtan sírd ki magad a barátaidnak, családtagjaidnak és fogadd el a támogatásukat.

Foglalkozz magaddal!

Lehet, hogy elsőre jó ötletnek tűnik pizsamában begubózni a kanapéra egy nagy doboz jégkrémmel és napokig el sem mozdulni onnan… De sokkal jobban jársz, ha egy kicsit foglalkozol inkább magaddal! Oké, egy-két nap begubózás még belefér, de utána igenis kezd el összeszedni magad. Ez a mentális egészségedre is jó hatással lesz, hiszen a tudatalattidnak is azt üzened majd vele, hogy egyedül, saját jogon is egy értékes ember vagy.

Foglald le magad valami hasznossal!

A gyász közben keress egy olyan egészséges elfoglaltságot, amivel néha el tudod terelni a gondolataidat. Kezdj el olvasni, festeni, sportolni, vagy egyszerűen rakj rendet a szekrényedben. Ez mind-mind segíteni fog abban, hogy hamarabb túltedd magad.

Dekoráld újra a lakást!

Bárhova nézel, mindenről a volt pasid jut az eszedbe? Ideje ezen változtatni! Alakítsd át kicsit az otthonod, szabadulj meg azoktól a cuccoktól, amik rá emlékeztetnek, és szerezz be olyan új holmikat, amik segíthetnek az újrakezdésben.

Olvass utána!

Az önsegítő könyvek is sokat segíthetnek. Szánj időt saját magad megismerésére, és olvass el néhány könyvet a párkapcsolatokról és a szakításról, hogy jobban megértsd, mi nem működött nálatok.

Hagyj fel egy időre a randizással!

Nem feltétlenül jó ötlet azonnal beleugrani egy másik kapcsolatba. Tölts el egy kis időt egyedül, hogy emlékeztesd magad rá: pasi nélkül is meg tudsz állni a saját lábadon. Inkább legyél egy ideig egyedül boldog, mint párban egy boldogtalan kapcsolatban.

Ha kell, fordulj szakemberhez!

Ha azt érzed, hogy egyedül nem vagy képes túljutni rajta, bátran kérj szakembertől segítséget. Egyáltalán nem kell szégyellned magad, ha a terápia mellett döntesz.

Engedd el.

Ne nézegesd többé az Insta-profilját, ne nosztalgiázz a régi képeket nézegetve, és ne kérdezgess felőle a közös barátaitoktól. Itt az ideje, hogy végleg elengedd. Vannak, akik valamiféle lezárást keresve a szakítás után is találkozgatnak az exükkel, holott ennek valójában semmi értelme. A lezárást nem a volt pasidtól fogod megkapni, ennek a lezárásnak belülről kell jönnie akkor, ha egészségesen végigéled a gyász mindegyik fázisát.

Fotó: Getty Images