Újabb jó okunk van rá, hogy mindig lecsukott tetővel húzzuk le a vécét

2023. február 11.
Ha elolvassuk a friss kutatás eredményeit, soha többé nem húzzuk le úgy a vécét, hogy nyitva van a teteje. Elég durva dolgok történnek a fürdőszobában egy-egy vécélehúzáskor ugyanis.
Jobb, ha lecsukjuk a vécétetőt, mikor lehúzzuk a vécét
  • Egy friss kutatás újabb jó okot talált arra, hogy soha többé ne felejtsük el lecsukni a vécé tetejét, mielőtt lehúzzuk. 
  • Arról is győződjünk meg, hogy a fogkefénk legalább 1,5 méterre van a vécétől.
  • Évtizedek óta tanulmányozzák, mekkora egészségügyi kockázatot jelent, ha nyitott vécétetővel húzzuk le a vécét.

Nem titok, hogy a fürdőszoba tele van kórokozókkal. Mindig megmossuk a kezünket vécéhasználat után. A lehető leghatékonyabb tisztítószerekkel takarítjuk a fürdőt. De van egy dolog, aminek nem feltétlenül tulajdonítunk nagy jelentőséget: lecsukott tetővel húzzuk-e le a vécét?

A vécélehúzás tudománya

Évtizedek óta foglalkoztatja a tudósokat, veszélyes-e az egészségre, ha nyitott tetővel húzzuk le a vécét. Már 1950-ben kimutatták, hogy a vécé környezetében található tárgyakon szétszóródnak a székletben található mikroorganizmusok a vécélehúzás pillanatában. 

Ma is folynak vizsgálatok azzal kapcsolatban, hogy a vécélehúzáskor keletkező vízpermet mekkora egészségügyi kockázatot jelent, terjeszthet-e betegséget. 

Amit mindenképp tudnunk kell a vécélehúzásról

A legfrissebb kutatás szerint a vécélehúzáskor a vízpermet a vécétől 1,5 méterre lévő tárgyakig érhet el. A vízpermetben található kórokozók akár 6 órán át képesek életben maradni a levegőben. 

És mekkora a különbség a levegőbe kerülő baktériumok mennyiségében, ha lecsukott tetővel húzzuk le a vécét vagy nyitva? Egy 2011-es vizsgálat szerint közel tizenkétszeres. 

A vécé 1,5 méteres körzetében száll a vízpermet minden vécélehúzáskor

A vécé 1,5 méteres körzetében száll a vízpermet minden vécélehúzáskor

Nézzünk körül a fürdőnkben, milyen dolgok találhatók másfél méterre a vécétől. Arcápolási termékek, fogkefe, törölközők, kézmosó szappan. Most képzeljük el, ahogy mikroszkopikus székletmaradványok terítik be ezeket minden egyes vécélehúzáskor. 

De valóban meg is betegedhetünk, ha nyitott tetővel húzzuk le a vécét?

A tudósok még mindig nem teljesen biztosak abban, mekkora a valódi egészségügyi kockázata annak, ha nyitott tetővel húzzuk le a vécét. 

Számos tényező befolyásolhatja, mennyi vírus kerül a levegőbe a vécélehúzáskor. Eleve számít, betegek vagyunk-e. Egy hányással, hasmenéssel járó betegség esetén kétségtelenül nagyobb annak az esélye, hogy a levegőbe kerülő részecskék a család többi tagját is megfertőzik.

Akkor tetővel fent vagy lent?

Tény, hogy ha egészséges mindenki, kicsi rá az esély, hogy megbetegszünk, ha nyitott tetővel húzzuk le a vécét

Ám ha arra gondolunk, mennyi energiát fektetünk a fürdőszoba tisztaságába, az aprócska kis mozdulat, amivel lecsukjuk lehúzás előtt a vécétetőt, már semmiségnek tűnik.

Forrás: Better Homes & Gardens Fotó: Getty Images