Nem lehet nem szeretni a gomba formákat a lakásdekorációban 2023 tavaszán

2023. február 27.
Mutatjuk, hogyan használd a gomba formát, a tavaszi lakásdekorációs trendek idei slágerét. Egészen izgalmas megoldásokkal találkozhatunk, ha egy kis gombával dobnánk fel az otthonunkat.
A gomba nem csak a lakástextileken és tapétán jelenik meg, hanem a lámpák, bútorok sziluettjében is.
  • Bár kitart a természetközpontú lakásdekoráció 2023 tavaszán is, a növényi ornamentika helyett mindenfelé gomba formákkal és mintákkal találkozhatunk.
  • A gomba nem csak a lakástextileken és tapétán jelenik meg, hanem a lámpák, bútorok sziluettjében is.
  • Már korábban is megjelent a lakásdekorációban a gomba motívum, eddig csupán a háttérben. Idén viszont főszereplő lesz.

Biztosan hallottuk, olvastuk, láttuk már, hogy az 1970-es évek visszatértek. Legalábbis ami a lakásdekorációt illeti. Földszínek, textúrák és füstüveg. Idén tavasszal ehhez a sorhoz csatlakozik a gomba motívum is. 

Nem először jelenik meg a lakásdekorációban a gomba mint díszítőelem. Ám a 2023 tavaszi lakásdekorációs trendek között kerül először főszerepbe. Ugyanis idén nem csak a lakástextileken, tapétákon húzza meg magát szerényen. A bútorok, lámpák sziluettjében is felfedezhetjük a gomba formákat. 

A gomba újrafeltámadása a lakásdekorációban

A gomba évtizedek óta tartja magát a dizájninspirációk között. Ám idén végre kilép a reflektorfénybe. „Mindenhol ott lesz. A terítékeken, lámpákon, még a bútorokon is” – mondta Anna Brockway lakberendező. 

A gomba mint dekoráció a hagyományos formájában régóta népszerű. A galóca piros, fehér pöttyös kalapja és annak variációi a terráriumok, virágcsokrok díszeként örök kedvenc, de a karácsonyfadíszek között is évtizedek között fellelhető. „De jó példa a gomba lámpa is. A látványos vonalvezetés és játékosság miatt mindenki imádja” – mutatott rá a dizájner.

Az ikonikus gomba inspirálta Panthella lámpa

Az ikonikus gomba inspirálta Panthella lámpa

Az egyik legnépszerűbb gombalámpa-stílus a Panthella. Ezt az 1970-es években alkotta meg Verner Panton dán tervező. Kerekded vagy kupola alakú kalapot helyezett egy henger alakú rúdra. Legismertebb változatai fémből készültek. 

A másik híres gomba lámpa a muránói, amit a legendás olasz üvegműves műhelyben készítettek és egy gomba sziluettjét idézi fel. 

Miért olyan népszerű a gomba a lakásdekorációban?

Úgy tűnik, 2023 tavaszán nem élhetünk tovább gomba lámpa nélkül

Úgy tűnik, 2023 tavaszán nem élhetünk tovább gomba lámpa nélkül

A lakberendező szerint inkább a hozzá kapcsolódó érzés, semmint a látványvilág miatt imádjuk annyira a gombát a lakásdekorációban 2023 tavaszán. „Úgy vélem, a népszerűségének határozottan köze van ahhoz, hogy a gomba a boldogság és az egészség szimbóluma – mondta Borckway. Egyszerűen jókedvünk lesz, ha ránézünk. Pont úgy, ahogy egy virágtól.”

De összekapcsoljuk a gombát a kényelem, otthonosság érzésével is. Erre pedig mindenkinek nagy szüksége van az utóbbi években.

Forrás: Better Homes & Gardens, Fotó: Getty Images, Unsplash, Dezeen