4 jel, hogy még nincs vége közted és az exed között

2023. március 08.
Egy szakítás után gyakran érezzük úgy, hogy ennek így nem lehet vége, ennek a szerelemnek örökké kell tartania. Ez néha valóban így van, de érdemes figyelni a jelekre, hogy jól felmérjük a helyzetet.

Véget ért a párkapcsolatunk, mardos a szerelmi bánat, és arra gondolunk: ez nem lehet így, nem lehet, hogy a szerelemnek végleg vége. És ebben nem is mindig tévedünk, a szakítás néha tényleg csak átmeneti állapot, azonban nagyon fontos, hogy átgondoljuk, mikor érdemes adni még egy esélyt a kapcsolatnak. Ha például bántalmazó kapcsolatról van szó, bár az ilyen kapcsolatokra jellemző dinamikák miatt nagy lehet a kísértés a visszatérésre, nem jó „még egy lehetőségben” gondolkodni, hiszen mély, külső beavatkozás nélkül minimális az esély rá, hogy a partner valóban megváltozzon.

Mutatjuk, milyen jelek utalnak arra, hogy még nincsen vége köztünk és az exünk között!

1. A külön töltött idő sem ölte meg a szerelmet

Természetes, hogy a szakítás utáni időszakban visszavágyódunk a kapcsolatba: félünk a magánytól és az agyunk leginkább a pozitív emlékeket helyezi előtérbe. Ez azonban idővel (a párkapcsolat hosszához mérten hetekkel vagy akár hónapokkal később) csillapodik. Ha azonban hiába telik az idő, mi még mindig az exünkre gondolunk, és láthatólag ő sem tud továbblépni, lehet, hogy valamiért mégsem sikerült lezárni ezt az előző kapcsolatot. Természetesen ennek is sok oka lehet, de felmerülhet a folytatás lehetősége is.

2. Van remény a változásra

Gondold át, hogy pontosan mi is volt a szakítás oka! Nem voltak ideálisak a lakhatási körülmények, esetleg egy kizsigerelő munkahely miatt nem tudtatok időt tölteni egymással? Rengeteg olyan körülmény van, amin lehet változtatni, persze itt is fontos figyelembe venni, hogy nem elég magát a körülményt megváltoztatni – azon is alakítani kell, ahogyan a helyzetekre és egymásra reagáltok. Ha ilyen „fejleszthető”, megváltoztatható okról van szó, akkor még lehet rá esély, hogy együtt folytassátok!

3. A család és a barátok is szerették

Fontos meghallgatni azoknak a véleményét, akik a legjobban ismernek és szeretnek minket. Itt azért gyorsan szögezzük le, hogy valóban ilyen személyről legyen szó, ne egy kontrollmániás anyáról vagy egy mérgező barátról. Ha a számunkra fontos személyek egybehangzóan azt mondják, hogy az exünk jót tett nekünk (és van még esély a folytatásra), akkor talán nem árthat újragondolni a szakítást. 

4. Megvan az összhang

 A legfontosabb dolgokban egyetértetek, ugyanazokat az értékeket képviselitek és az élettől is ugyanazt várjátok? Ezeket a dolgokat néha könnyebb felismerni egy szakítás után. Lehetséges például, hogy az egyik fél megijed a házasság vagy a gyerekvállalás gondolatától, szakítás után azonban rájön, hogy szeretne elköteleződni a másik mellett, és ő is vágyik a megállapodásra, a családra. Az egészséges, jól működő párkapcsolathoz rengeteg önismeretre van szükség, ezt a munkát néha könnyebb elvégezni, amikor egyedül vagyunk. Ha együtt, egy úton képzelitek el a jövőt, akkor még lehet remény a folytatásra.

Forrás: YourTango Fotó: Getty Images