Mire vágyunk egy párkapcsolatban? – Az ideális partnered legfontosabb tulajdonsága

2023. február 18.
Vajon mire vágyunk igazán egy párkapcsolatban? Ki számunkra az ideális partner, vajon mi az ő legfontosabb tulajdonsága? Bloggerünk, Nagy Anikó coach és pszichológus segít megtalálni a választ.

 Vajon mire is vágyunk egy párkapcsolatban? Mit szeretnénk megélni, mit szeretnénk átélni általa? Nem is olyan könnyű erre a kérdésre válaszolni, hiszen nyilván minden ember kicsit másra vágyik. De azért vannak általános mintázatok, amelyek szinte mindenkire érvényesek. Ezek közül most nézzünk meg néhányat.

Egy szeretetkapcsolat megélése

Itt minden szó fontos. Egy párkapcsolatban elsődlegesen arra vágyunk, hogy azt érezzük, szeretünk és szeretnek minket, és azt, hogy a partnerünkkel kapcsolódunk egymáshoz minden szinten: fizikailag, érzelmileg, mentálisan, spirituálisan, értékrendben, életstílusban, gazdaságilag stb.

Ehhez a mintát természetesen a gyermekkorunkból hozzuk. Ahogyan a szüleink – vagy a gondviselőink – szerettek minket, nekünk az az elsődleges szeretetélmény. Ahogyan ők szerettek minket, számunkra ez jelenti a szeretetet, a jó és a rossz részeivel együtt, és sokszor ezt szeretnénk megélni a párkapcsolatunkban is.

A minket kiegészítő tulajdonságok

Egy párkapcsolatban sokszor arra vágyunk, hogy a partnerünk azokkal a tulajdonságokkal rendelkezzen, ami belőlünk hiányzik, vagy bennünk gyengébben van jelen. Így leszünk mi együtt egy egymást erősítő és támogató szuper csapat. Például egy jóval érzékenyebb ember gyakran vágyik egy erős, stabil érzelemvilágú emberre, és viszont. Vagy egy olyan ember, aki szívesen védelmez másokat, sokszor egy olyan partnerre vágyik, aki ezt díjazza, és hálásan fogadja az ő védelmezését. Az ilyen ember partnere gyakran egy gondoskodó személy, aki örömmel veszi a védelmezést, cserébe pedig szívesen gondoskodik a partnere szükségleteiről. Így mindketten megkapják a másiktól azt, amire vágynak.

Közös élmények

Erre is szinte mindenki vágyik: közös tevékenységek, közös nevetések, közös hobbik, közös utazások, azaz szinte bármi, amit együtt átélünk, és ami örömteli, érdekes, izgalmas élmény mindkettőnk számára.

Közös teremtés

Ez sokszor az egyik legerősebb erő egy pár összetartásában: valami új dolognak a létrehozása. Ez kezdetben maga az a közös rendszer, az a szeretetkapcsolat és párkapcsolati dinamika, amit ők ketten együtt létrehoznak. Később pedig megjelenhet a közös „családi fészek” megépítésének a vágya, ahová aztán majd jöhetnek a „közösen létrehozott” utódok is.

Ez mind szép és jó, de felmerülhet benned a kérdés, hogy vajon ki az, aki ebben ténylegesen partner lesz? Ki az, akivel mindezt meg is lehet valósítani? Ki a Te ideális partnered? Milyen ember ő? Milyen tulajdonságokkal rendelkezik? És vajon mi az ő legfontosabb tulajdonsága? Mert bizony ilyenje is van!

Akár még keresed az ideális partneredet, akár olyan szerencsés vagy, hogy most vele élsz, van egy egyszerű feladat, amelyet mindenképpen érdemes megcsinálnod. Vegyél elő egy üres papírt és írj egy listát az ideális partnered tulajdonságairól, amelyek számodra fontosak, hogy meglegyenek benne! Írj le mindent, amire vágysz! Itt most nincs jó és rossz válasz, csak őszinte válasz van. Ha megvan a lista, akkor olvasd végig, és nyugodtan egészítsd ki, vagy módosítsd, amelyik elemét csak szeretnéd.

Na megvan? Hány vonást vagy fontos dolgot soroltál fel rajta? Tízet? Húszat? Ötvenet? Százat? Vagy esetleg még többet?

És mik szerepelnek rajta? Tippelek: „az ideális partnerem jó kinézetű, csinos, okos, intelligens, vidám, jó humorú, kedves, kellemes személyiség” stb. A legtöbb listán megtalálhatóak ezek a kritériumok. A Te listádon is rajta vannak?

Szerző: Nagy Anikó (coach és pszichológus), Fotó: Getty Images

A cikk folytatását keresd Anikó oldalán!