Barátság az exszel: 5 ok, amiért nagyon rossz ötlet

2023. február 10.
Sokat vitatott kérdés, hogy vajon létezhet-e igazi barátság egy szakítás után, és persze az is, hogy egyáltalán megéri-e jóban maradni az exszel. Lehet, hogy most még úgy érzed, hogy nagyon is jót tenne a lelkednek, ha a volt pasid továbbra is az életed része maradna… Az alábbi érveket végigolvasva azonban te is megérted majd, hogy miért is rossz ötlet barátságban maradni egy olyan pasival, aki iránt jóval erősebb érzelmeket tápláltál – vagy táplálsz még mindig.
Barátság az exszel: 5 ok, amiért nagyon rossz ötlet

Mindig emlékeztetni fog arra, hogy kudarcot vallottál

Minden alkalommal, amikor „barátként” lógsz az exeddel, eszedbe fog jutni a párkapcsolatotok kudarca. Hiába váltok el barátokként, lehetetlen az emlékezetedből kitörölni a romantikus viszonyotok minden egyes részletét. Persze lehet, hogy már nem érzel iránta semmit, de a múltatok mindig kísérteni fog benneteket. Koncentrálj inkább a jelenre, a múlt kísérteteit pedig hagyd magad mögött.  

Ha jön az új szerelem…

Szakítás után nem tudod megállni, hogy ne kémkedj egy kicsit az exed Facebook- vagy Insta-oldalán? Nyugi, a közösségi média korában mindenki ezt csinálja. Ha viszont még barátok is maradtok, akkor nemcsak Instán jön majd szembe az új barátnője fotója, de hallgathatod is a pasi szerelmes áradozását. Tényleg kell ez neked?

A te új párod sem értékelné

Gondolj bele. Te mit éreznél, ha az új pasid folyamatosan az exével lógna, és legjobb barátokként elválaszthatatlanok lennének? Kicsit fura lenne, nem igaz? Nos, a te új párodnak is ugyanilyen zavaró lehet, ha kiderül, hogy még mindig szoros kapcsolatban állsz az exeddel.

Nincs igazi lezárás

Egy fájdalmas szakítást nehéz feldolgozni, hajlamos lehetsz újra meg újra lejátszani a fejben a történteket és azon gondolkozni, hogy vajon mi lett volna, ha… Ha másképp csinálsz, vagy mondasz valamit. Ezektől a gondolatoktól pedig extra nehéz megszabadulni, ha továbbra is rendszeresen találkozol az exeddel.

Nem a te felelősséged

Sokan a bűntudatuk miatt próbálnak meg barátságban maradni a volt párjukkal, rosszul érzik magukat, amiért a másiknak fájdalmat okoztak. Fontos azonban látnod, hogy nem a te felelősséged és feladatot az exed lelkét ápolni. Neki is vannak barátai, szerettei, akik át fogják segíteni ezen a nehéz élethelyzeten, és azt is meg kell szoknia, hogy milyen az élet nélküled. Ez pedig minél előbb megtörténik, annál jobb lesz mindkettőtöknek.

Forrás: Blode, Fotó: Getty Images