Látod, amit látni kell a világ legnehezebb optikai illúzióján?

2023. március 11.
Bár az agyunk nem tűnik másnak, csak egy másfél kilós puha tofunak, viszont egészen csodás dolgokra képes a fejtörőkkel és feladványokkal. Vagy nem. Látjuk például, amit a művész elrejtett a világ egyik legnehezebb optikai illúzióján?
  • Clive Gifford készítette azt a fekete-fehér optikai illúziót, amiben egy képet rejtett el.
  • Nem könnyű meglátni a képen azt a formát, amit a művész beleálmodott.
  • Nem elég a tökéletes látás, a megfelelő emlékképekkel is rendelkeznünk kell ahhoz, hogy megtaláljuk a rejtett alakot az optikai illúzión.

Clive Gifford rengeteg látványos és egészen agyzsibbasztó optikai illúziókat álmodott meg, számos könyvet készített már hasonló feladványokkal. Az egyik leglátványosabb optikai illúziója mégis az a fekete-fehér foltokból álló kép, amiben egy alakot rejtett el.

Sok korábbi hasonló optikai illúziót megoldhattunk pár. Volt olyan kép, ahol ráznunk kellett a fejünket, hogy megláthassuk a cicát a vonalak között, vagy éppen egy panda rajzolódott ki, ha megfelelő szögben néztük a képet. Ezúttal nehezebb a feladatunk.

Mit látsz kirajzolódni az optikai illúzión a fekete-fehér foltokból?

Mit látsz kirajzolódni az optikai illúzión a fekete-fehér foltokból?

Mi bújik meg az optikai illúzió foltjai mögött?

Az agyunk az alapján lát, milyen adatokat és mintákat, formákat tárolt el korábbi emlékeiben. Ezeket azonosítja és sorolja be újként vagy ismerősként. 

Ha jól megnézzük a fekete-fehér foltokból álló optikai illúziót, először nem látunk semmi mást, csak ide-oda felvitt szabálytalan alakú pacákat. 

Ám ha tovább nézzük, az agyunk elkezd kutatni az emlékeink között és megkeresi, mihez tudná kötni, hogyan tudna valamilyen konkrét formát felfedezni benne. 

Egy kis segítség a megfejtéshez

Ne siettessük a felismerést. Lassan pásztázzuk végig a tekintetünkkel az optikai illúziót. Hagyjunk időt az agyunknak, hogy feldolgozza, amit látunk. 

Főleg a kép jobb oldalát nézzük meg többször. Próbálhatjuk kicsit távolabbról is nézni, míg összeállnak a pöttyök egy négylábú alakká. Ha megpillantjuk, máris értjük, miért pont a dalmata jutott eszébe az agyunknak a szabálytalan alakú fekete foltokról. 

Egy más típusú, de szintén dalmatával kapcsolatos fejtörővel is próbára tehetjük magunkat. Ebben a feladványban azt a kutyát kell megtalálnunk a többi között, amelyik teljesen fehér, egyetlen folt sincs rajta.

Fotó: Clive Gifford