Banyapúp ellen ez a leghatásosabb gyakorlat

2022. október 19.
Az okostelefonok és a folyamatos számítógép előtt görnyedés tettek arról, hogy már egészen fiatal korban megjelenjen a vállak között a banyapúp. Szerencsére egy roppant egyszerű és hatásos mozdulattal megállíthatjuk a növekedését, sőt, el is tüntethetjük.
  • A banyapúp nemcsak látványra nem túl csábító, de azt is jelzi, hogy a gerincünk nincs túl fitt állapotban, így nagy az esélyünk a hátfájásra is.
  • Egy egyszerű, ám annál hatásosabb mozdulattal visszafordítható a banyapúp állapota, kis kitartással eltüntethetjük.
  • Érdemes odafigyelnünk a megelőzésre is, így a helyes testtartásra okostelefonozás és számítógép előtt ülés közben.

Régen az idősebb korosztály esztétikai-egészségügyi problémájának tartották a banyapúpot, ám mára az egészen fiataloknál is nagyon gyakori, köszönhetően az okostelefonozásnak. A folyamatosan lehajtott fej és a telefonra tapadó kezeknek hála a mellizmok beszűkülnek, a gerinc háti szakaszának csúcsánál pedig megjelenik egy púpocska. 

banyapup-testtartas-gyakorlat

A banyapúp bármelyik korban kialakulhat

Nem csak azért kell foglalkoznunk vele, hogy ne legyen ott a csúnya pukli a hátunkon. A banyapúp megléte azt is jelzi, hogy a gerincünk nem működik megfelelően, a hátizmok gyengék, ami nyak- és vállfájdalommal járhat, sőt, a migrénes rohamok gyakoriságát is növelheti.

Egy nagyon egyszerű gyakorlattal és kis kitartással szerencsére sokat javíthatunk a tartásunkon, így nemcsak a banyapúp korrigálására, de megelőzésére is kiváló.

@yogafans1

Do you want to have nice figures?Practice with me!#fyp #foryou #yogagirl #yogalove #workout #yogachallenge #yogapose #thin

♬ 原聲 – Cindy👄 – Cindy👄

  1. Helyezkedjünk el négykézláb. A combok legyenek függőlegesek, merőlegesen a lábszárra. 
  2. A karokat csúsztassuk ki óvatosan oldalra, a kézfejek nézzenek kifelé, a könyök zárjon be derékszöget a felkar és alkar között.
  3. Majd engedjük le az egyik vállunkat a talajra kilégzésre, belégzésre emelkedjünk vissza, és ismételjük a másik oldalra is.
  4. Végezzünk 25 ismétlést, haladók akár 4-szer is végigcsinálhatják a sorozatot. Már egy hét után jelentős változást tapasztalhatunk a banyapúp méretében és a tartásunkon.

Fotó: Unsplash

Olvass tovább!