Ez a jele, hogy a hátfájásod valójában veseprobléma okozza

2023. március 19.
Mivel a vesék nagyon közel helyezkednek el a hátunkhoz, könnyű összetéveszteni a vesékből kiinduló fájdalmat a hátfájással. Az orvos elmondta, mi az az öt jel, ami arra utal, hogy a hátfájásunk valójában vesefájdalom.
Ha a fájdalom a hát mélyén érződik és hullámokban tör ránk, nagy valószínűleg a vesékből indul.
  • A hátfájás nagyon gyakori tünet. Izomhúzódás, sérülés, várandósság vagy a rossz testtartás miatt szinte mindenki tapasztalja élete során.
  • Ha a fájdalom a hát mélyén érződik és hullámokban tör ránk, nagy valószínűséggel a vesékből indul.
  • A vesefájdalom hátterében gyakran súlyos egészségügyi probléma áll, ezért fontos azonnal orvoshoz fordulnunk.

Ha a gerincünk környékén fájdalmat érzünk, az első gondolatunk az, hogy meghúztuk egy rossz mozdulattal a hátunkat. Ám könnyen lehet, hogy a fájdalomhoz semmi köze a hátunknak, és a vesékből indul a kellemetlen tünet.

Mivel a vesék nagyon közel vannak a hátunkhoz, könnyű összetéveszteni a vesefájdalmat a hátfájással. A két különböző típusú fájdalomnak azonban eltérő okai és kezelése van.

A vesepanaszokat általában gyulladás vagy fertőzés okozza. A hátfájdalom viszont leggyakrabban izom- vagy kötőszöveti sérülés tünete. Fontos kideríteni, mi áll valójában a fájdalom hátterében, hogy a helyes kezelési módot és megfelelő fájdalomcsillapítást alkalmazhassuk. 

Milyen érzés a hátfájás?

Valószínűleg nem nagyon kell bemutatni senkinek, milyen a hátfájás. Bárhol jelentkezhet a hátunkon a vállaktól a farizomig. A hirtelen jelentkező, szúró jellegűtől a folyamatos, tompa fájdalomérzetig a kiváltó októl függően több típusa is lehet. A hátfájást kísérheti:

  • izomgörcs
  • dagadás, meleg érzet a hátnak azon a részén, ahol a fájdalmat tapasztaljuk
  • gyengeség egyik vagy másik lábban

Azt tapasztalhatjuk, hogy:

  • a hátfájás pihenés hatására javul, a meleg vagy hideg borogatás és a nem szteroid gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók enyhítik a panaszokat
  • kevésbé erős a fájdalom vagy el is múlik, ha lehajolunk, csavarodunk, felállunk vagy testhelyzetet váltunk. Ugyanakkor bizonyos esetekben a mozgás ronthat is a hátfájáson.
  • „A hátfájás általában reggel a legrosszabb, és ahogy bemelegítünk, kimozgatjuk a merevséget az izmainkból, javul” – mondta Dr. Piruz Motamedinia, a Yale Egyetem urológia és endourológia professzora. 

Milyen érzés a vesefájdalom?

Szúró, kínzó, esetenként görcsös fájdalom, ami hullámokban érkezik. Mivel a vesék a bordák alatt találhatók, nagyjából könyékmagasságban, ezen a területen érezhetjük legnagyobb valószínűséggel a vesefájdalmat. „A vesefájdalom gyakran kisugárzik az alhasba vagy a lágyékba, a nemi szervekbe” – mondta az urológus. 

A hátfájásnál általában úgy érezzük, meg tudjuk mutatni és érinteni pontosan azt a helyet, ahol fáj, a vesefájdalom azonban mélyebbről indul

A hátfájásnál általában úgy érezzük, meg tudjuk mutatni és érinteni pontosan azt a helyet, ahol fáj, a vesefájdalom azonban mélyebbről indul

A hátfájásnál általában úgy érezzük, meg tudjuk mutatni és érinteni pontosan azt a helyet, ahol fáj. A vesefájdalom általában mélyebbről induló érzet és nehezebb elérni.

„A vesefájdalomnak más tünetei is lehetnek – mondta Dr. Rena D. Mailik, a Marylandi Orvostudományi Egyetem sebésze. Ezek közé tartoznak:

  • láz és hidegrázás
  • hányás, hányinger
  • fájdalmas vizelés
  • sötét színű, zavaros vizelet
  • a vizeletben kövek vagy más szilárd részecskék találhatók
  • húgyúti fertőzés.

A vesefájdalom magától nem javul, hacsak a kiváltó okot nem szüntetjük meg. Nem elegendő a tüneti kezelés úgy, ahogy a hátfájás esetében.

Mi válthatja ki a hát- vagy vesefájdalmat?

A hátfájás oka általában banális. Izomgörcs, izomsérülés, rossz testtartás áll a hátterében az esetek túlnyomó részében. 

A vese esetében kicsit bonyolultabb a helyzet. A vese feladata a szervezetünkben a szennyező anyagok kiszűrése a vérből, majd a vizelettel kiürítése. Emellett olyan hormonokat termel, melyek szabályozzák a vörösvérsejtek termelődését a csontok egészségét.

Ha a fájdalom a vesénkben jelentkezik, annak oka leggyakrabban vesekő vagy húgyúti fertőzés. 

  1. Vesekő akkor alakul ki, ha az ásványi anyagok felhalmozódnak a vesében. A kisebb kövek tudnak távozni a vizelettel, ám a nagyobbak elzárhatják a húgycsövet és égő, éles, szurkáló fájdalmat okozhatnak, ami nem múlik. 
  2. A húgyúti fertőzés nehéz vizeléssel, folyamatos vizelési ingerrel jár. A pisiléskor jelentkező fájdalom az enyhétől a nagyon erősig terjedhet. Érezhetünk duzzanatot is az alhasunkban ilyenkor. 

Rossz hír, hogy az otthoni gyógymódok a vesefájdalmat nem szüntetik meg úgy, mint a hátfájást. Ha az a gyanúnk, hogy a hátunkban jelentkező fájdalmat a vesék okozhatják, azonnal forduljunk orvoshoz. 

Ha a fájdalom nagyon erős, más tüneteink is vannak, vagy több mint egy hétig hol előjön, hol elmúlik, akkor is mindig célszerű orvoshoz fordulnunk, hogy kiderítsük, mi okozza a tüneteket.

Forrás: Insider, Fotó: Unsplash