Ez történik a testeddel, amikor felhagysz a melltartó-viseléssel

2022. január 12.
Az első melltartó minden lány életében hatalmas pillanat, a tinédzserré válás fontos és izgalmas rítusa. Idővel az újdonság élménye megkopik, és sok nő inkább úgy dönt, örökre búcsút mond ennek a ruhadarabnak. Ami legalább annyira katartikus élmény, mint amikor először vette fel.

Vannak, akik feminista véleménynyilvánításból, mások puszta kényelemből döntenek úgy, hogy eldobják örökre a melltartót. Teljesen mindegy, miért tesszük, először és mindenekelőtt, jó, ha tudjuk, hogy ha abbahagyjuk a melltartóviselést, a ruháink kicsit máshogy állnak majd rajtunk. Vannak, akik ezt kifejezetten előnyként, míg mások inkább kellemetlen velejáróként élik meg. Az esztétikum mellett azonban vannak apróbb-nagyobb fizikai és mentális következményei is annak, ha nem akarunk többé melltartót hordani. Érdemes ezeken elgondolkoznunk, mielőtt elégetnénk az összes otthon található melltartónkat.

melltarto-nelkul-test

Nem kezdenek jobban lógni a melleink

Ha nem hordunk többé melltartót, szabad utat adunk a gravitációnak? Ha azt vizionáljuk, hogy nem sokkal azután, hogy elhagyjuk a melltartót majd a padlót súrolják a melleink, tévedünk. Jean-Denis Rouillon sportorvos több száz nő mellét elemezte 15 éven át, és arra jutott, hogy akik nem hordanak melltartót, azoknak magasabban helyezkedett el a mellbimbója, mint azoknak, akik minden nap viseltek. Vizsgálata kezdetén a nők 18–35 év között voltak. 

Rouillon azonban azt is megjegyezte, hogy a melltartómentes élet nem való mindenkinek. „A középkorú, túlsúlyos, két- vagy többgyerekes nőknél nem érvényesülnek ezek az előnyök” – pontosított a kutató. „A mellek az évek során a természettől fogva megereszkednek. A melltartó megadhatja azt a formát és tartást, amit szeretnénk, de megelőzni nem tudja azt, hogy meglazuljanak a kötőszövetek” – egészítette ki dr. Dan Mills, az Esztétikai és Plasztikai Sebészek Társaságának szóvivője.

Javul a keringés, ha nem viseljük minden nap

A vérkeringés szállítja az oxigént és a tápanyagokat a testünk sejtjeihez. Ezt a rendszert számtalan dolog megzavarhatja, például egy túl szoros melltartó. Ez csökkentheti a véráramlást a hát- és a mellizmok felé. „Ez a redukálódott véráramlás okozhat például hátfájást” – mutatott rá dr. Lucky Sekhon szülés-nőgyógyász, termékenységi endokrinológus orvos.

A szűk melltartó az idegeket, izmokat és az ereket is nyomhatja a váll, a hát felső és a bordák területén. „Folyamatos szúró, csípő fájdalmat érezhetünk a karokban” – tette hozzá dr. Sammy Margo gyógytornász. 

Valószínűleg ez a leggyakoribb oka is annak, amiért a nők örökre búcsút mondanak a melltartónak. „Különösen nagyobb mellek esetén lehet drasztikus a javulás, ha felhagynak a melltartó viselésével, mivel a nagyobb mellet tartó melltartók általában szorosabbak és szűkebbek, mint a kisebb mellekhez készült darabok” – jegyezte meg Sekhon. 

Szebb lesz a bőr a mellkason és háton

A nagyobb mellméretű nők jól ismerik a mell alatti izzadás jelenségét. „Ha ez melltartóval párosul, gyakran alakul ki gombás fertőzés következményként – mondta dr. Devika Icecreamwala bőrgyógyász. – A tünetek között lehet viszketés, bőrpír, furcsa szag.”

Meglepő, de a háton megjelenő pattanásokért is felelhet a melltartó. A szoros melltartópánt irritálhatja az érzékeny bőrt, ami hajlamosabbá válik a pattanások, mitesszerek kialakulására.

„Célzott gyógyszeres terápia lehet a megoldás mind a gombás fertőzés, mind a krónikus pattanások esetén, ám ha ezt a melltartó elhagyásával kombináljuk, az nagyon rövid idő alatt megszüntetheti a problémáinkat – mondta a bőrgyógyász. – A tiszta és sima bőrünk hálás lesz érte.”

Hátfájást tapasztalhatunk melltartómentesen

Vannak kfiejezetten csinos és vannak sportos darabok, de a funkcionális darabok mind ugyanazt a célt szolgálják: tartani a mell súlyát. Melltartó nélkül ez a munka a saját vázizomzatunkra, kötőszöveteinkre hárul. „Vannak, akiknek súlyosabbak a mellei, és megfelelő támaszték nélkül hátfájás alakulhat ki ilyen esetekben” – mondta Jessica Pfister melltartó tervező. 

Nem kell azonban azonnal kétségbe esni, ha ezt tapasztaljuk, nagyon gyakran ez az állapot átmeneti csupán. „A nagyobb mellű nők kényelmetlenebbnek érezhetik a melltartó elhagyását, az ő izmaiknak nagyobb feladat a mellek súlyát tartani, és időbe telhet, mire megerősödnek a feladathoz – mondta a gyógytornász. – Idővel azonban alkalmazkodhat a testük és kialakulhat a természetes tartás melltartó nélkül is.”

A melltartó nélküli sport roncsolhatja a kötőszövetet

Van azonban egy eset, amikor a szakemberek sem javasolják a melltartó elhagyását: a sport. Persze nem a kényelmes séta, hanem az aktív, rendszeres edzés az, amikor célszerű megfelelő sportmelltartót viselni. 

A nagy intenzitású testmozgás ugyanis súlyos károkat okozhat a mell kötőszövetében megfelelő támaszték híján. Számos népszerű sportnál a mell nyolcas alakban mozdul el természetes helyzetéből – például futásnál –, így célszerű beruházni egy stabil, kényelmes melltartóba a mellünk biztonsága érdekében.

A mellrák kockázatán nem változtat

Még mindig gyakori tévhit, hogy a melltartó viselése hozzájárulhat a mellrák kialakulásához, mivel gátolhatja a nyirok áramlását a mell környékén. Ennek a városi legendának azonban semmilyen tudományos alapja nincs. Számos kutatás bebizonyította, hogy a melltartó viselése (vagy nem viselése) nincs hatással arra, mekkora a mellrák kialakulásának esélye valakinél. 

Valószínűleg az táplálhatja a szoros melltartó és a mellrák közötti kapcsolat mítoszát, hogy a túlsúly viszont valóban növeli a mellrák kialakulásának kockázatát, és a nagyobb testalkattal, nagyobb mellekkel rendelkező nők nagyobb eséllyel viselnek szorosabb melltartót, mint az átlagos testalkatúak, akik gyakrabban járnak akár melltartó nélkül. 

Kevesebb fejfájás melltartó nélkül

Ha elhagyjuk a melltartót, meglepődve tapasztalhatjuk, hogy ritkábban fájdulhat meg a fejünk. Az olyan melltartók, melyek nem tartanak megfelelően vagy nem illeszkednek a testünkhöz, kényszertartásba szoríthatják a hát és a nyak izmait, ami kényelmetlen érzeteket, sőt, fejfájást is okozhat. 

Menstruáció előtt jobban fájhat a mell

Akinél gyakoriak a premenstruációs szindróma tünetei, azt tapasztalhatják, hogy a melltartó elhagyása után a mellfájdalom erősebben jelentkezik. A menstruációt megelőző napok fokozott vízvisszatartása a melleket is érinti. „Ilyenkor a szoros, jól tartó sportmelltartók hasznosak lehetnek, mivel kisebb a mell kilengése, ami csökkenti a súrlódást az érzékeny, feszülő bőrön, így kisebb a fájdalomérzet – mondta dr. Kecia Gaither szülész-nőgyógyász szakorvos. – Melltartó nélkül viszont a megnövekedett melltömeg nagyobb mozgástérrel plusz fájdalmat jelenthet.”

Forrás: The List Fotó: Unsplash

Olvass tovább!