Így szedheted ki a makacs dezodorfoltokat a ruhádból

2023. május 06.
Valószínűleg mindenki szembesült már a jelenséggel, amikor a frissen felkent dezodor csúf fehér foltokat hagy a ruhánkon. Mutatjuk, hogyan szabadulhatsz meg hatékonyan a bosszantó foltoktól.
  • Nyáron sokaknak okoznak problémát a makacs dezodorfoltok a ruhákon.
  • Szerencsére vannak egyszerűbb és komplexebb, de mindenképpen hasznos házi praktikák a foltok ellen.
  • A fekete ruhákkal lesz a legnehezebb dolgunk, itt több lépéses technikával távolíthatjuk csak el a foltokat.

Biztosan sokan ismerik az érzést, amikor kiválasztjuk végre a tökéletes nyári szettet, majd felhúzva azt jól össze is maszatoljuk az egészet fehér dezodorcsíkokkal -és foltokkal. Bosszantó. Különösen a fekete és sötét színű ruhákon lehetnek látványosak ezek a jellegzetes foltok, és különösen azoknak okozhatnak sok fejtörést, akik fokozott izzadásuk miatt a nap során többször is újra bekenik magukat izzadásgátlóval. Most mutatunk néhány hasznos trükköt, hogy soha ne kelljen átöltöznöd a dezodorod miatt!

Egyszerű módszer a foltok ellen

Ha a ruhán hagyott dezodorfolt nem túl vészes és épp indulófélben vagy (vagyis nincs sok időd vacakolni) mutatunk egy gyors és egyszerű trükköt, amihez csak egy harisnyára vagy térdzoknira lesz szükséged! Terítsd ki a ruhát sík felületre és húzd fel a harisnyát a kezedre, majd finom, körkörös mozdulatokkal kezd el dörzsölgetni a foltot, amíg teljesen ki nem jön. Ha ennél nagyobb a baj, vagyis masszívabb nyomot hagyott a dezodor (és nekünk is több időnk van), akkor jó ötlet lehet kifordítani a ruhadarabot és egy kis hideg vizet engedni a foltra. Egy kicsit rásegíthetünk itt is a textil finom dörzsölgetésével. Ezután keverjünk össze egy kis szódabikarbónát szobahőmérsékletű vízzel, míg sűrű pasztát kapunk belőle. Kanál segítségével oszlassuk el a folton, majd hagyjuk 20 percet állni, mielőtt meleg vízzel alaposan leöblítjük róla!

Ha fekete a ruha…

A fekete darabok kifejezetten trükkösek lehetnek, hiszen ezeken mutatnak a leglátványosabban a foltok. Ha egy fekete ingünkre vagy pólónkra kenődött fel a dezodor, kezdjük a tisztítást ugyanúgy a ruhadarab kifordításával és a hideg vizes öblítéssel, de következő lépésnél ne szódabikarbónát tegyünk rá, hanem keverjünk össze egy kis vizet és fehérborecetet! 2,5 dl vízhez nagyjából 3 evőkanál ecetet adjunk, majd kenjük az elegyet a foltra és hagyjuk jó egy óráig állni. Ezek után egy tiszta, de nem használatos fogkefével távolítsuk el a folt maradékát. Sajnos ezután még mindig érdemes berakni a darabot egy gépi mosásra, hogy tökéletes legyen a végeredmény, de ha gondosan végigcsináltuk ezeket a lépéseket, valószínűleg sikerült megszabadulnunk a foltoktól.

És persze sok energiát és bosszúságot spórolhatunk meg, ha – amennyire lehetséges – igyekszünk tudatosan figyelni, hogy megvárjuk, amíg krémes dezodorunk kicsit beszívódik, illetve óvatosan, a bőrünktől eltartva vesszük fel a felsőket. Persze legyünk őszinték: valószínűleg így sem sikerül majd megúsznunk az egész nyarat dezodorfoltok nélkül…

Forrás: Popsugar, Fotó: Getty Images