4 ok, amiért büdös lehet a hónaljunk – mit tehetünk ellene?

2022. május 03.
Sport, túrázás vagy éppen séta a városban a melegebb időben mind fokozhatja az izzadást, ami erősebb testszagot eredményezhet. Van az az eset, amikor a dezodor sem oldja meg a problémánkat. Viszont más lehet, hogy igen!

Mindenki hónaljának megvan a sajátos, csak rá jellemző szaga, és az esetek túlnyomó részében teljesen normális, ha ez érződik is, aggodalomra nincs okunk. „A genetika, étrend, hormonok, személyes higiénia és gyógyszerek is befolyásolhatják, milyen a testszagunk” – magyarázta dr. Susan Massick, az Ohio Állami Egyetem Wexner Orvosi Központjának bőrgyógyásza. – Az egyetlen eset, amikor a testszag orvosi problémára utalhat, ha különösen rossz szaga van az izzadtságunknak. Ezt fertőzés is okozhatja.” A többi esetben csupán azzal lehet baj, hogy a hónaljunk szaga esetleg zavar másokat. Ez ellen azonban nem csak dezodorral küzdhetünk.

4-ok-budos-honalj-izzadas

1. Étrend

Mivel a szervezetünk az elfogyasztott ételeket lebontja, a bennük található kémiai összetevők elérik az izzadtságmirigyeket is, ahol a testszagot is befolyásolhatják. Vannak bizonyos ételek, melyek kifejezetten rossz szagúvá tehetik az izzadtságunkat.

  • Kénes ételek, mint a vörös húsok, vöröshagyma, fokhagyma, brokkoli, káposzta és karfiol
  • Fűszerek, mint a curry, római kömény, görögszéna, koriander
  • Alkohol, különösen a sör, a bor és a tömény szeszes italok

Egy 2017-es vizsgálatban például azt figyelték meg, hogy a nők azoknak a férfiaknak az illatát találták vonzóbbnak, akik sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak. Ám az étrend csupán egy azok közül a tényezők közül, amik a testszagot befolyásolják.

2. Túlzott izzadás

Vannak olyan rendellenességek, melyek fokozott izzadással járnak, ez a hiperhidrózis. Gyakori, hogy ilyenkor erősebbé válik a testszag is. Fokozott izzadás jár többek között:

  • szorongás
  • fertőzés
  • rákos betegségek
  • stroke
  • pajzsmirigy-problémák
  • menopauza

Ha sokat izzadunk, a megnövekedett mennyiségű izzadtság remek táptalajt jelent különböző baktériumoknak. „Ráadásul az izzadtságmirigyek sokkal aktívabbak azoknál, akiknél fennáll a hiperhidrózis – mondta a bőrgyógyász. – A stressz vagy idegesség miatti fokozott izzadás azért lehet erősebb szagú, mint például amikor sportolás miatt izzadunk erősebben, mert ilyenkor a stessz aktiválja az úgynevezett apokrin mirigyeket, melyek váladéka tovább marad a bőrön.”

3. Pubertás

A gyerekeknek nincsenek aktív verejtékmirigyei, ezért nincs testszaguk sem. A pubertás alatt válnak aktívvá az apokrin mirigyek, ezért tapasztaljuk először ebben a korban a testszagot. Ilyenkor fontos megtanulnunk, hogyan lehetünk úrrá a természetes szagokon megfelelő tisztálkodással, milyen dezodor válik be, és jobban figyelünk a gyakoribb átöltözésre is. „A higiéniának van ezek közül a legnagyobb szerepe” – jelentette ki a bőrgyógyász.

4. Hormonális változások

Ahogy a pubertás, úgy más hormonális változások is megváltoztatják a természetes szagunkat, legyen szó menstruációs ciklusról, várandósságról vagy menopauzáról. Terhesség alatt gyakori, hogy a nők többet izzadnak, ugyanakkor az apokrin mirigyek kevésbé aktívak, ezért megváltozhat a test illata. A biológiai változások szintén szerepet játszhatnak a jelenségben. Egy kisebb, 2020-ban végzett kutatás eredményei szerint a férfiak a nők testszagát az ovuláció, vagyis a peteérés idején találták a legvonzóbbnak.

Mit tehetünk, hogyan előzzük meg a testszagot?

„A legegyszerűbb és leghatékonyabb módja az erős szagú hónalj elleni küzdelemnek a jó személyes higiénia” – jelentette ki dr. Massick. 

  • Fürdés naponta Ha nagyon erős szagot tapasztalunk, mossuk antibakteriális szappannal a hónaljunkat. Ezzel minimalizálhatjuk a bőrön megtelepedő baktériumok mennyiségét, melyek reakcióba léphetnének az izzadtságunkkal.
  • Használjunk izzadásgátlót Az izzadásgátló – ahogy a neve is mutatja – meggátolja az izzadást, míg a dezodor csupán a szagot fedi el. Este kenjük fel az izzadásgátlót, hogy alvás közben felszívódhasson, és napközben kifejthesse a hatását.
  • Borotváljuk a hónaljunkat A szőrszálakon könnyebben megmarad az izzadtság, így a baktériumok is jobban szaporodhatnak ilyen közegben, erősebb szagúvá téve így a hónaljunkat.
  • Viseljünk laza, jól szellőző ruhát Azok a ruhák, melyek szellősek, csökkentik az izzadás mértékét, így a szag sem lesz olyan erős.
  • Változtassunk az étrendünkön Ha azt vesszük észre, hogy bizonyos ételek fogyasztása után különösen erős a testszagunk, hagyjuk ki ezeket az étrendünkből.

„Ha mindezt kipróbáltuk, és még mindig úgy érezzük, nagyon erős és rossz szagú a hónaljunk, érdemes bőrgyógyászhoz fordulnunk – javasolta dr. Massick. – Itt megállapíthatják, nem áll-e candida fertőzés vagy más, bakteriális fertőzés a rossz testszag hátterében, és megfelelő kezelést is kaphatunk hatásos krémek formájában. Azt azonban mindig tartsuk észben, hogy a testszag egy természetes jelenség, megszüntetni teljesen sosem lehet. És nem is kell.”

Forrás: Insider Fotó: Canva

Olvass tovább!