Soha többé ne dobd ki a krumpli héját – csodát tesz az egészségeddel

2023. május 09.
A burgonya az egyik legnépszerűbb gyökérzöldség a világon, ráadásul egész évben elérhető. Olcsón termeszthető, és nagyon gazdag tápanyagokban. Tudtad, hogy a burgonya héjának fogyasztása több rostot, fehérjét, ásványi anyagot, vitamint és fitokemikáliát tartalmaz, mintha a teljes burgonyát héj nélkül fogyasztanád?
A krumpli héja számos probléma kezelésében segíthet.

Ebben a cikkben összeszedtük, mi mindenre használható az a burgonyahéj, amit a legtöbben automatikusan a szemétbe dobunk. 

Burgonya héjában az egészség

A burgonya héja kiváló káliumforrás. Ha bio burgonyahéjat fogyasztunk, akkor az elegendő káliumot biztosít a test számára. Ráadásul a burgonya héja gazdag vasban is, amely segíti a vörösvérsejt funkcióját.

A héj jó B3-vitamin-forrás is és jelentős mennyiségű rostot tartalmaz. A rost segít a metabolizmus kontrollálásában, valamint a vastagbélrák, a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésében.

Krumplihéj receptet keresel? Próbáld ki ezt: 

Allergiaellenes és immunitásfokozó hatások

A burgonya héja természetes flavonoidforrás, egy olyan fitonutriens, amely gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatást mutat, és védi a testedet a fertőzések és betegségek ellen.

Vérnyomás-szabályzás

A burgonya héja segít a szív megfelelő működésének fenntartásában is. Ha bio burgonyahéjat fogyasztasz, akkor az segít természetes módon szabályozni a vérnyomásodat a benne található ásványi anyagok – kálium, magnézium és kalcium – révén.

A burgonyahéj bőrápolásra

Ha mindez nem lenne elég, a burgonyahéj nagyon jó a bőrproblémák kezelésére is. Használhatod őket a sötét karikák eltüntetésére, a bőr fehérítésére, az aknék, mitesszerek és fehér foltok kezelésére, valamint a túlzott olajtermelés csökkentésére is.

Csak tegyél egy kis burgonyalét egy vattapamaccsal a problémás területre, hagyd rajta 15-20 percig, majd langyos vízzel öblítsd le! 

edesburgonya-recept

Jótékony hatás a csontokra

A burgonyahéj olyan ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek a csontok szerkezetének és erejének fenntartásához. Ezen ásványi anyagok közé tartozik a vas, kálium, magnézium, foszfor, kalcium, réz és cink. A tested magnéziumának 50-60%-a a csontokban található: a burgonya héjának fogyasztása segíthet a csontsűrűség fenntartásában, és csökkentheti az osteoporózis kockázatát a menopauzán már átesett nők esetében.

A burgonyahéj hajápolásra

A burgonyahéj hozzájárul a haj ragyogásához és fényéhez, valamint segíthet a gyorsabb hajnövekedésben is. Vigyél fel burgonyahéjba áztatott vizet a fejbőrödre, és finoman masszírozd át vele a fejbőrt 5-10 percig! Hagyd rajta további 15 percig, majd öblítsd le normál vízzel! 

Szuper komposztalapanyag

Ha olyan ételt készítesz, amihez mégsem állna jól a burgonyahéj, nehogy a kommunális hulladékba dobd! Helyette vidd a komposztra a krumpli héját, mert így feldúsíthatod a beltéri növények földjének és a kertnek a tápanyagtartalmát.

Tisztítás és csiszolás

A burgonyahéj szuperül használható az ezüst étkészlet fényesítéséhez. De nemcsak a foltokat képes eltüntetni, de a burgonyalé savai a korróziót vagy a rozsdát is képesek feloldani.

Forrás: Krishi Jagran, Fotó: Getty Images