Durva függőséget okozhat a szolárium

2023. május 13.
Már nem csak a bőrünket fenyegeti a szolárium. Egy friss kutatás eredménye szerint hasonló függőséget okoz, mint az alkohol vagy a drogok.
Durva függőséget okozhat a szolárium
  • A bőrgyógyászok és kozmetikusok már évek óta figyelmeztetnek a szolárium veszélyeire.
  • Ám kiderült, hogy nem csak a bőrrák miatt jelent veszélyt a mesterséges napozás. 
  • A szolárium hasonló függőséget okozhat, mint a drogok vagy az alkohol.

Akik rendszeresen járnak szoláriumban, azoknál függőség alakulhat ki, derült ki az Archives of Dermatology című bőrgyógyászati lapban megjelent tanulmányból. Ugyanolyan hatást vált ki az embernél a gyakori szoláriumozás, mint a droghasználat vagy az alkoholfogyasztás.

A szoláriumozók harmada függő

„Akik gyakrabban szoláriumoznak, azoknál a szorongásos tünetek, az alkohol- és drogfogyasztás kockázata is nagyobb” – jelentette ki Dr. Catherine Mosher, a New York-i Memorial Sloan-Kettering Rákközpont orvosa, a kutatás egyik vezetője, illetve Dr. Sharon Danoff-Burg, az Albany Egyetem bőrgyógyász kutatója, aki szintén részt vett a vizsgálatban. 

Több mint 400 egyetemi hallgatót vontak be a kutatásukba. Közülük 229-en szoláriumoztak rendszeresen, átlagosan évente 23 alkalommal. Több mint harmaduknál (39,3 százalékuknál) volt megfigyelhető a szoláriumfüggőség.

Nem csökken a szolárium iránti igény

A bőrgyógyászok és kozmetikusok már évek óta figyelmeztetnek a szolárium veszélyeire.

A bőrgyógyászok és kozmetikusok már évek óta figyelmeztetnek a szolárium veszélyeire

„Hiába az erőfeszítések, amit a szoláriumozás veszélyeivel kapcsolatban évek óta folytatnak a közegészségügyi szakemberek, nem csökken a mesterséges barnulás népszerűsége a fiatalok körében – mondta Dr. Mosher. – Amellett, hogy úgy vélik, javít a megjelenésen a barnább bőr, sokszor azért is használják a szoláriumot, hogy jobb kedvük legyen és stresszoldó, relaxáló hatásúnak érzik.”

Ausztráliában már betiltották a szoláriumokat. Most Angliában is fontolgatják, hogy 18 év alatt betiltsák a mesterséges barnulás ezen formájának használatát. A szolárium ugyanakkor üzlet. Nem meglepő, hogy a brit szoláriumokat összefogó szövetség hevesen tagad minden olyan kutatási eredményt, mely a szoláriumok esetleges negatív hatásait – így a bőrrákkal vagy éppen a függőségekkel való kapcsolatát – tárta fel.

Forrás: Marie Claire UK, fotó: Unsplash