Kell egy rémisztő UV-fotó a bőrödről, hogy végre elkezdd rendesen használni a fényvédőket?

2023. május 01.
Az okostelefonhoz már bárki vásárolhat olyan kiegészítőt, amivel UV-képet készíthet saját magáról. A technológia egyre népszerűbb a bőrgyógyászok, fényvédő márkák és művészek körében. És talán ez kell ahhoz, hogy végre elkezdjük kenni magunkat rendesen, télen-nyáron naptejjel.
Kell egy rémisztő UV-fotó a bőrödről, hogy végre elkezdd rendesen használni a fényvédőket?
  • Egy speciális kamerával, vagy egy hagyományos kamerához csatlakoztatott szűrővel, sőt, ma már okostelefonhoz csatlakoztatható tartozékkal is készíthetünk UV-fotót.
  • Az UV-fotók segítségével láthatóvá válnak a bőrfelszín alatti rétegek, és az azokban bekövetkezett károsodás.
  • De elég rémisztő ahhoz az UV-fotó, hogy elkezdjük kenni magunkat fényvédővel?

Witney Carson McAllister 25 éves, versenytáncos. Megnyerte Amerikában a Dancing With the Stars 19. szezonját. Ha az arcára nézünk, egyetlen aprócska hibát sem fedezhetünk fel rajta. Ám a fiatal nő már megküzdött a bőrrákkal, így pontosan tudja, hogy a látszat bizony csal. Ahogy azt Pierre-Louis Ferrer párizsi fotóművész Carson McAllisterről készült UV-fotói is mutatják. 

Így készülnek az UV-fotók

Egy speciális kamerával vagy egy hagyományos kamerához csatlakoztatott szűrővel, sőt, ma már okostelefonhoz csatlakoztatható tartozékkal is készíthetünk UV-fotót. Ezek ugyanazon az elven működnek. A látható fény helyett az ultraibolya sugarakat fogják be, ezzel láthatóvá válnak a bőrfelszín alatti rétegek. Hegek, sebek, a napsugárzás hatására kialakult foltok, szeplők és más pigmentációs folyamatok, amik a bőrünkben zajlanak. 

McAllister fotója sem volt megnyugtató. Az orra körül látszott bőrkárosodás, amit leginkább az okozhatott, hogy vezetés közben a szélvédőn keresztül tűzi a Nap az arcot. „Egy nagyobb napszemüvegre van szükségem – mondta, és azt is hozzátette, hogy közösségi oldalán is úgy érzi, fontos megosztania az előtte-utána fotókat milliónál is több követőjével. – Fontos, hogy az emberek tudják, mi történik a testükkel.”

Elég rémisztő ahhoz az UV-fotó, hogy elkezdjük kenni magunkat fényvédővel?

Az UV-fotók az utóbbi években egyre népszerűbbek a fiatalok körében. Ennek egyik oka, hogy az okosórákkal és applikációkkal minden korábbinál inkább igyekeznek az emberek ellenőrizni az egészségi állapotukat. Vannak influenszerek, mint Carson McCallister, akik a bőr védelmére igyekeznek felhívni vele a figyelmet. Mások egyszerűen azért posztolják, mert egy újabb érdekes fotó lehet. A bőrgyógyászok számára hasznos eszköz, hogy a betegeiket rábírják arra, vigyázzanak jobban a bőrükre. A fényvédőgyártók pedig több terméket próbálnak eladni vele.

Nem új találmány az UV-fotózás

Már az 1970-es, 1980-as években is kísérleteztek UV-fotókkal. Azt próbálták jobban megérteni a segítségével, a méhek hogyan porozzák be a növényeket. A méhek ugyanis, az emberrel ellentétben, látják az UV-tartományba tartozó fényt is, ez vezeti őket a virágok nektárjához.

Évtizedek óta velünk van tehát, mégis az okostelefonoknak és applikációknak köszönhető, hogy újra felfedeztük. 

A smink nélküli szelfik is segítik a népszerűségét

Kijelenthetjük, hogy a smink nélküli szelfikkel kezdődött az a folyamat, melynek hozadéka az igény a tisztánlátásra. Egyre több híresség szólal fel a túlzásba vitt retusálás ellen, Meghan Markle is rendszeresen posztol olyan képeket, melyeken nem rejti el a szeplőit. 

Annál pedig nincs filtermentesebb, mint egy fotó a bőrünk rejtett károsodásairól. Amerikában egyre többen kérik a bőrgyógyászati vizsgálatokon, hogy készítsenek UV-fotót is a bőrükről, és szeretnék megérteni, mit tehetnek, hogy ha már visszafordítani ezeket nem lehet, legalább ne legyen rosszabb. 

Amerikában egyre többen kérik a bőrgyógyászati vizsgálatokon, hogy készítsenek UV-fotót is a bőrükről

Amerikában egyre többen kérik a bőrgyógyászati vizsgálatokon, hogy készítsenek UV-fotót is a bőrükről

A bőrgyógyászoknak diagnosztikai célból nincs szüksége az UV-fotózásra. „Az egyetemen megtanuljuk meglátni az egészen apró változásokat is, mondta Dr. Rachel Nazarian bőrgyógyász. Viszont ehhez arra is szükség van, hogy az emberek rendszeresen, legalább évente járjanak melanómaszűrésre.”

Az UV-fotóknak azonban drámai hatása van. „Amikor azt mondom a betegemnek, hogy ebből akár idővel bőrrák is lehet, nem foglalkoznak vele. De ha azt mondom, ráncos és foltos lesz a bőrük, máris odafigyelnek. Ha látják is, mi zajlik a bőr mélyebb rétegeiben a napsugárzás, szolárium hatására, nagyobb eséllyel tesznek is a további bőrkárosodások ellen.”

Dr. Nazarian arra is figyelmezteti a betegeit, hogy ugyan meg tud szüntetni bizonyos bőrproblémákat, melyeket az életmód, napozás, a fényvédő nem megfelelő használata okoz, a bőrrák kockázatát nem tudja csökkenteni. „Azt tudom elmondani, hogyan ne tegyék ki magukat még nagyobb kockázatnak a jövőben” – mondta a bőrgyógyász. 

Az UV-fotó első ránézésre rémisztő lehet. Ha meglátjuk, milyen állapotban van a bőrünk, talán tényleg kétóránként újrakenjük azt a fényvédőt idén nyáron.

Forrás: New York Times, fotó: NurugoDerma/Instagram, Cnet