A szolárium betiltása életeket menthetne

2022. június 04.
A tudósok egyre hangosabban kongatják a vészharangot a szolárium miatt. A legfrissebb kutatások szerint – melyeket Ausztráliában és Nagy-Britanniában végeztek – több száz bőrrák miatti halálozást előzhetnénk meg vele évente, ha betiltanák a szoláriumokat.

Régóta tudjuk, hogy nemcsak a napozás, de még inkább a szoláriumozás milyen károkat okoz a bőrben. A Manchester Egyetem kutatócsoportja ausztrál tudósokkal végzett elemzéseket. Ausztráliában már betiltották a szoláriumokat, ezért lehetett összehasonlítani az ottani adatokat Angliával, ahol még van lehetőség a mesterséges barnulásra, és megvizsgálhatták a napágyak veszélyeit és a valódi árat, amit a barnaságért fizetni kell.

A tudósok a British Journal of Dermatology című bőrgyógyászati szaklapban adták közre jelentésüket, mely szerint 1200-zal kevesebb bőrrákos esett és 200-zal kevesebb bőrrák miatti halálozás lenne évente a 18 év feletti korosztályban, ha nem lehetne szoláriumozni Angliában sem. Természetesen a Szoláriumok Szövetsége határozottan cáfolja a tanulmány eredményeit.

szolarium-betiltas-melanoma

A kutatás egyik vezetője, Adele Green professzor, a Manchester Egyetem bőrgyógyász szakértője elmondta: „A teljes tiltás Anglia 18 év feletti lakosságából nagyjából 620 ezer embert érintene.” A professzor azt is hozzátette, hogy bár ma már nem titok, milyen káros a szoláriumozás, az embereket mégsem informálják kellőképpen a veszélyekkel kapcsolatban. „Rengeteg félreértés van még mindig a szoláriumokkal kapcsolatban, például az, hogy segíti a D-vitamin termelődését, és ha itt szerzünk barnaságot, az véd a napsugárzás hatásaitól. Mindkettő hatalmas tévedés. Amit viszont biztosan okoz a szolárium: a bőr idő előtti öregedése, ráncok, szemproblémák és a bőrrák kockázatának exponenciális növekedése.

„Elméleti vádaskodás”

A szolárium ugyanakkor üzlet, nem meglepő, hogy a brit szoláriumokat összefogó szövetség hevesen tagad minden olyan kutatási eredményt, mely arra irányul, hogy a szoláriumokat betiltsák. „Határozottan visszautasítjuk ezt a matematikai esélyt, ami a tanulmányból következik, mert ez semmi más – jelentette ki Gary Lipman, a szövetség vezetője. – Egy szoláriumban való barnulás, ha professzionális a szalon, megfelelően szabályozott a környezet, nincs nagy kockázata a leégésnek.”

„Életem legfélelmetesebb élménye volt”

Sasha 26 éves, Oxfordban él. 18 éves korában kezdett szoláriumba járni rendszeresen. „Ha valahova külföldre mentem, pár héttel korábban mindig végigjártam egy néhányalkalmas szoláriumbérletet, mert azt hallottam, hogy ha napozás előtt nem szerzek egy kis alap barnaságot, leégek majd” – mondta Sasha, aki személyi edző, és ma már a közelébe se megy a szoláriumoknak, mivel egy anyajegy nagyon ráijesztett nemrég. A fiatal nő úgy gondolja, hogy a rosszindulatúvá váló anyajegyet – melyet el is kellett távolítani –, a szoláriumozás váltotta ki, bár ezt senki sem bizonyította. 

Sasha háziorvosa fedezte fel a furcsának tűnő anyajegyet. „Múlt nyáron megcsípett egy bogár, és nem akart múlni. Elmentem az orvosomhoz, akinek feltűnt az anyajegyem. Pár nappal később már le is műtötték” – mondta, hozzátéve, hogy az egész élmény roppant félelmetes volt, és amíg meg nem érkezett a szövettani eredmény, hogy ép szövettel vágták ki az anyajegyet, attól rettegett, hogy meg fog halni. 

Azt nem lehet kideríteni, vajon a szoláriumozás okozta-e a kétes anyajegyet, de Sasha úgy döntött, ezentúl inkább hanyagolja a napozást és a szoláriumozást is. „Azt tanácsolom az embereknek is, inkább használjanak barnítókrémet, ha barnább bőrre vágynak, senkinek sem kívánom azt, amin lelkileg keresztülmentem.”

„Nincs biztonságos barnulás”

A brit Rákkutató Intézet adatai szerint Angliában évente 2300 melanómát diagnosztizálnak. Magyarországon sem jobb ez a szám, ha lakosságarányosan nézzük még rosszabb is a helyzet: évente körülbelül 3000 új esetet regisztrálnak, és 400-an halnak meg a bőrrák legveszélyesebb formája miatt.

A bőrgyógyászok egyértelműen azt javasolják, hogy egyáltalán ne használjuk a szoláriumokat. „Nincs olyan, hogy biztonságos barnulás, különösen ha valaki világos bőrű, sok anyajeggyel. Nekik még nyomatékosabban tudom csak tanácsolni, ne szoláriumozzon és ne napozzon – mondta dr. Susanna Daniels bőrgyógyász, a Melanoma Focus nevű civil szervezet igazgatója. – A szolárium sokkal nagyobb sugárterhelésnek teszi ki az embert, mint a déli napsütés a trópusokon. Ezek az UV-sugarak pedig a DNS-ünket károsítják.”

18 éves kor alatt Magyarországon is tilos a szoláriumozás, ám 35 éves kor alatt akár 87 százalékkal is növelheti a melanóma kialakulásának kockázatát a szolárium. A magyar szoláriumozók többsége 20 és 40 év közötti.

Forrás: BBC News Fotó: Unsplash

Olvass tovább!