Csak az arcodat kened naptejjel, de a nyakadat nem? Ezen a 92 éves nőn látszik az eredmény!

2022. szeptember 13.
Egy 92 éves nő évtizedekig csak az arcára használt naptejet, a nyakát sosem tartotta fontosnak bekenni. A napsugárzás káros hatásai tisztán látszanak a sokkoló fotón.
  • A 92 éves nő a naptejet csak az arcára használta 40 éven keresztül, ami durva következményekkel járt.
  • A fotón látszik, hogy az arca, ahol alaposan kente a fényvédő krémekkel, sokkal kevésbé ráncos, mint a nyaka, ahol a nap károsította a bőrét.
  • Bőrgyógyász posztolta a képet, hogy az emberek lássák, miért fontos a napvédelem.

Annak minden következménye tisztán látszik a képen, mi történik, ha valaki több mint negyven éven át csak az arcát keni be naptejjel, de a nyakát nem. Illetve arra is következtethetünk, mi lesz, ha egyáltalán nem használunk fényvédő készítményeket.

naptej-arc-nyak-ranc

Dr. Avi Bitterman New York-i bőrgyógyász posztolta egy neve és személyazonossága elhallgatását kérő nő fotóját Twitterére azzal a céllal, hogy megmutassa, milyen károkat okoz a napsugárzás a bőrön. A 92 éves nő arca, amelyet rendszeresen óvott a nap káros sugaraitól naptejjel, sokkal kevésbé ráncos és a pigmentáció sem olyan fokozott, mint a nyakán, ahova nem kent naptejet.

A fotó eredetileg a Journal of The European Academy of Dermatology and Venerology című bőrgyógyászati szaklapban jelent meg egy olyan tanulmányban, amely a bőrrák és öregedés kapcsolatáról szólt, és azt szemléltették vele, milyen hatása van a napvédelemnek a bőrre. Az UV-sugárzás – nemcsak a napból érkező, hanem a szoláriumban is – visszafordíthatatlan károkat okoz a bőrben, elszíneződést, korai öregedést, ráncosodást eredményez. Az UV-sugárzás a bőrrák első számú kiváltója is, jelenleg ez a leggyakoribb ráktípus az Amerikai Rák Társaság statisztikái szerint.

A világosabb bőrű, kék vagy zöld szemű, könnyen leégő, szőke hajú emberek, vagy akiknek volt bőrrákos eset a családjában, hajlamosabbak a bőrrák kialakulására, de tévhit, hogy csak ők betegedhetnek meg. A nyugati társadalmakban jelenleg minden ötödik embernél kialakul bőrrák élete folyamán valamikor.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!