Ezért tegyél vodkát a virágok vizébe

2023. május 14.
Egyszerű, de zseniális trükkel hosszabbíthatjuk meg a vágott virágok életét – és nincs hozzá szükségünk másra, csak egy kis vodkára!
  • Sajnos a vázában tartott vágott virágok általában kérészéletűek, így mindenképp érdemes lehet bevetni néhány trükköt élettartamuk meghosszabbításáért.
  • A TikTok izgalmas trükköt is tartogat, de a legérdekesebb egyértelműen a vodkával operáló módszer.
  • Ha körültekintően alkalmazod az alábbi szakértői tippeket, a te virágaid is hosszú napokig díszíthetik majd otthonodat.

Ezekben a hónapokban nincs is jobb dolog, mint időről-időre egy szép csokor vágott virággal díszíteni otthonunkat, hogy a tavasz egy kicsit a négy fal közé is beköltözhessen. A gond az, hogy a vágott virágok általában csak pár napig szépek, ráadásul igen drágák is, szóval nem meglepő, ha szeretnénk minél jobban kitolni élettartamukat. Ennek érdekében több különféle trükköt is bevethetünk, a TikTokon azonban egy bizarrnak tűnő módszer is elkezdett terjedni.

Az eredeti virális videó szerint az alábbi lépéseket kell megtennünk, ha szeretnénk a lehető legtovább gyönyörködni virágcsokrainkban:

  • Először is válassz olyan tulipánokat, amelyek még nem nyíltak ki.
  • Vágd le a szárakat átlósan, majd vágd le az összes levelet.
  • Tegyél egy 1980 előtti pennyt a vízbe.
  • Tedd a virágokat hideg vízbe, adj hozzá egy jégkockát.
  • Adj a vízhez egy felesnyi vodkát.

Alább meg is lehet nézni a már közel 11 milliós megtekintésnél járó videót:

https://www.tiktok.com/@liz_ird/video/7215771042206207275?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7165832506162595334

De mit mond a szakértő?

Miközben valószínűleg sokan egyetértenek benne, hogy a pénz és az alkohol is képes boldogságot adni, még nem egyértelmű, hogy a virágok is ugyanígy vannak ezzel. Mary Peacock, a Mahoney’s Garden Center virágosa az Apartment Therapynak megerősítette, hogy a még nem teljesen kinyílt tulipánok (vagy más virágok) választása mindenképpen okos ötlet, de szerinte a ferde vágás már nem igazán tud segíteni. A pennyt illetően hozzáteszi, régóta ismert trükkről van szó, amit sok virágos is bevet: itt annyi a lényeg, hogy az érme rézből készüljön, ezért is hangsúlyozzák, hogy Amerikában 1980 előtti érméről legyen szó. A pennyben található réz ugyanis gombaölő hatású, így állítólag képes elpusztítani azokat a baktériumokat és gombákat, amelyek a vázában megtelepedve felgyorsítják a virágok pusztulását. Na de mi a helyzet a vodkával?

Talán meglepőnek tűnhet, de a vodka is segíthet a virágoknak: az alkohol tartósítószerként funkcionál, a virágok vizéhez adva pedig gátolhatja az etilén, vagyis a növények hervadásáért felelős gáz termelődését. Ha kipróbáljuk ezt a trükköt, mindenképpen ügyeljük rá, hogy egy nagy vázányi vízbe csak egy egész kicsi felesnyi vodkát öntsünk – a túl erős alkohol épp ellentétes hatást válthat ki és árthat a virágoknak. 

Ha tehát legközelebb vásárolunk egy csokor színes, illatos friss virágot, nyugodtan vessük be a fenti trükkök egyikét, hogy a szépséges csokor sokáig tavaszi hangulatba burkolhassa otthonunkat.

Forrás: ApartmentTherapy, Fotó: Getty Images