Ha megtanulsz jól lélegezni, jobban leszel!

2022. november 13.
Ha problémád van az elengedéssel, görcsösen akarod kontrollálni az életed, gyakran urrá lesz rajtad a szorongás, a soundfulness módszerét neked találták ki. Meg kell tanulnunk jól lélegezni!

Bevallom, nekem bizony problémám van az elengedéssel. Mint sokan mások, én is próbálom görcsösen kontrollálni az életemet, annak kisebb és nagyobb szegleteit, a hatókörömön kívüli, „nagyvilági” dolgokkal kapcsolatban pedig állandósult a tehetetlenséggel megfejelt szorongásom.

De innen szép nyerni, tartja a mondás, így felvilágosult, problémáival bátran szembenéző modern nőként folyamatosan kutatom, hogyan oldhatnám nemcsak szorongásaim zömét, hanem a kínzó kontrollmániámat is. A pszichológus, sportolás, egészséges étkezés szentháromságából ki-kikacsintok időnként új módszereket kipróbálni – hátha köztük van a mindent megoldó Szent Grál. „Képzeld, Zsófi kitalált egy légzéstechnikát, én már voltam párszor, azóta nem rettegek annyira a vezetéstől, és sokkal pontosabban lövök” – újságolta a hobbiból lövészetre járó legjobb barátnőm. Több se kellett nekem – hiszen a vezetés nekem is mumusom, önbizalomból pedig sosem lehet elég a magamfajtának –, már úton is voltam Baranyay Zsófihoz, aki történetesen a volt osztálytársunk. Ági barátnőm bölcsen csak egy dolgot nem említett, hogy nemcsak lélegezni, hanem énekelni is fogunk. Zsófi ugyanis szakképzett énekes, emellett komoly sportmúlttal is rendelkezik, volt riporter és szerkesztő – sokoldalú múltjának, szerteágazó tudásának és szűnni nem akaró tenni akarásának köszönhetően pedig mára a Soundfulnessre keresztelt módszer kitalálója is. A módszeregyüttes a helyes légzés alapos ismeretén, a szabadon áramló hangon és az ezek által létrejövő gesztusok autentikusságán alapszik – leegyszerűsítve visszavezet minket ahhoz a természetes légzéshez, amellyel születtünk, a tulajdonképpeni sallang- és blokkmentes önmagunkhoz.

soundfulness-legzestechnika

Énekelni mindenki tud

Zsófival nagyon rég nem láttuk egymást, így az első fél óra a közös emlékek felemlegetésével telt, aztán szép lassan rátértünk a módszerére, és jött a hideg zuhany: éneklés! Mint a legtöbb ember, én is szentül meg vagyok győződve arról, hogy nincs hangom, nem tudok énekelni, és különben is: jaj. Zsófi ezzel szemben állítja, hogy – ha nincs kifejezett fiziológiai probléma – bárki képes énekelni, hiszen megvannak hozzá a hangképző szervei, azaz tud lélegezni és van teste. Az emberi testet a csellóhoz hasonlítja, ahol a húrok a nyak és a hangszálak – bár ezeket fogja le a művész, maga a levegővel teli test (hangszer) és annak a rezgése adja a hangot. Az emberi test csontjai és kemény részei rezonálnak be a levegő által, és így képződik a hang, de legtöbbünk olyan gátakkal van tele, hogy a levegő nem tud szabadon áramolni a testben, a hangképzés a nyakra és a fejre redukálódik, ahogy ő mondja, ettől más lesz a csengése, a vivőereje, az érzelmi töltete. A gátak, blokkok egészen pici korunktól rakódnak ránk, a különböző minták, hatások folyamatos megfelelési kényszert váltanak ki, elszorítva a testet – és így a benne áramló levegőt is. A módszer célja nem más, minthogy ezektől a blokkoktól, sémáktól megszabaduljunk a helyes, autentikus légzéshez való visszatérés által.

Ahogy elkezdtünk gyakorolni, folyamatosan Mátyás király és az eszes lány meséje járt a fejemben, aki vitt is valamit, meg nem is, volt is rajta valami, meg nem is, gyalog is ment, meg nem is: Zsófinál lélegezni tanultunk, meg nem is, énekeltünk is, meg nem is… Mert ő nem légzéstechnikát tanít, csak visszavezet ahhoz a légzéshez, amellyel a világra jöttünk – mindig kér, hogy ne vegyem a levegőt, csak hagyjam be- és kiáramolni. Ugyanígy kér arra is, hogy ne akarjak énekelni, csak hagyjam, hogy kiáramoljon a hang. Ne akarjak énekelni, engedjem el. Helyben vagyunk, engedjem el! A világ – számomra legalábbis – egyik legnehezebb dolgát kéri olyan természetességgel, hogy attól persze még jobban befeszülök, de ha nagy ritkán tényleg sikerül, kárpótol érte az a mérhetetlen lelkesedés, amivel tudtomra adja, hogy fantasztikusan felhangdús, tiszta hang jött ki a torkomból, azaz a torkomon keresztül a testemből. Belőlem.

És hogy miért a hangot, az éneket választotta Zsófi a módszere alapjául?

Fotó: Getty Images

A cikk folytatását elolvashatod a friss Marie Claire-ben!