Az Oroszlánok között a legnagyobb az oltási kedv: ez is a csillagokban van megírva?

2021. október 27.
Izgalmas hír azoknak, akik hisznek annyira a tudományban, hogy beoltassák magukat, ám nem annyira, hogy úgy gondolják, a horoszkóp csak mesebeszéd.

Izgalmas hír azoknak, akik hisznek annyira a tudományban, hogy beoltassák magukat, ám nem annyira, hogy úgy gondolják, a horoszkóp csak mesebeszéd. Az amerikai Utah államában Salt Lake megye egészségügyi hivatala megfigyelte, hogy nagy különbség van az egyes csillagjegyek között az oltottság tekintetében. Amikor a hivatalnokok elemezték az 1,2 millió beoltott adatait, kirajzolódott, kik a legkevésbé és legjobban beoltott csillagjegyek. Az eredményeik szerint a megye Oroszlán jegyű lakosainak 70 százaléka oltatta be magát, őket a Vízöntők követik (67 százalék). A Skorpiók (a leggonoszabbnak tartott jegy) az utolsók, csupán a 46 százalékuk kapott vakcinát, míg a Szüzek az utolsó előttik 50 százalékkal. 

csillagjegy-oltas-oroszlan

Sok szempontból a tanulmány azért nem annyira az Oroszlánok társadalom iránti felelősségtudatáról, inkább a körülmények fontosságáról szól. „Ahhoz, hogy az egészségügyi elöljárók megtalálják, az egyes csillagjegybe tartozók hány százaléka oltott, a kutatóknak két számot kellett megtalálniuk:

  • Hány ember oltatta be magát az egyes csillagjegyek közül: Salt Lake megye elöljárói anonimizált adatokat használtak. Ez elég pontossá teszi a vizsgálatot.
  • Hány ember él a megyében az adott csillagjegyből összesen? Ezt becsülték a Texas-Austin Egyetem adatbázisát felhasználva, amely egész Amerikára vetítve tartalmazza ezt az információt. Azt feltételezték, hogy a megyére vonatkoztatva hasonló arányok lehetnek érvényesek.

Ám annak a szóródása, hogy mikor születtek az emberek, eltérő lehet államról államra, sőt, megyénként is” – mondta Alvin Chang, a The Guardian adatelemzője. 

Hogy is van ez?

Ha megnézzük Amerika csillagjegyekre vonatkozó adatait, láthatjuk, hogy az oltással kapcsolatban pont ellentétessé teszik a kapott eredményeket. Salt Lake megyében azt láthattuk, hogy a Skorpiók között a legkevesebb az oltottak aránya, az egész országra vonatkozó táblázatból azonban kiderül, hogy a legtöbben a Skorpió jegyében születtek, míg Oroszlánból és Vízöntőből van a legkevesebb, miközben ők végeztek az oltottsági táblázat élén. „Valószínűleg azért végeztek az Oroszlánok az élen a legmagasabb oltottsági aránnyal, mert a jegy szülötteiből él a legkevesebb a megyében.”

„Nyilvánvaló, hogy amikor asztrológiáról beszélünk, az nem egy szupertudományos kutatás – mondta Nicholas Rupp, Salt Lake megye egészségügyi osztályának szóvivője, kiábrándítva ezzel a horoszkóp rajongóit a világ minden táján. – Azért végeztük az elemzést, hogy egy újabb lehetőséget teremtsünk diskurzusra a vakcináról.”

Szórakoztató asztrológia

A szándék alapvetően célba ért, a Twitteren közzétett bejegyzés után mindenki erről beszélt Amerikában. „Hallom, ahogy az emberek arról beszélnek, nem meglepő, hogy a Skorpiók az utolsók, mivel megbízhatatlanok. Maguknak valók – mondta Rupp. – Rengeteget tanulok az asztrológiáról most, nagyon szórakoztató.” Vannak azonban olyan keményvonalas horoszkóprajongók, akik kritizálták, amiért a napjegyeket használták az elemzéshez a holdjegyek helyett. 

„Köszönöm az Oroszlánoknak, és gratulálok, amiért az élen végeztek, ők mindig tudják, hogy oda tartoznak. Megérdemlik és ismét bizonyítottak – mondta nevetve Rupp. – Ugyanakkor nem akarom, hogy csak üljenek a babérjaikon. A 70 százalék nem 100 százalék. A Skorpióknak pedig azt üzenem, hogy tudom, hogy fontos számukra az irányítás és a dominancia, hogy megőrizzék a befolyásukat. Ehhez azonban a kulcs az oltás számukra is.”

Forrás: The Guardian Fotó: Getty Images

Olvass tovább!