Az influenzaoltás csökkentheti a stroke kockázatát is

2022. szeptember 24.
Nem csak a vírustól véd meg az influenzaoltás, derült ki egy friss kutatás eredményeiből. Bár ez az elsődleges feladata, de emellett egy még súlyosabb egészségügyi problémát is megelőzhetünk, ha beoltatjuk magunkat.

Az American Academy of Neurology című tudományos szaklapban jelent meg az a megfigyelésen alapuló tanulmány, melyben azt vizsgálták, milyen egészségügyi hatásai lehetnek az influenza elleni védőoltásnak. Kiderült, nem csak az influenzavírus ellen véd. 

Arra jöttek rá ugyanis, hogy azok, akik beoltatták magukat influenza ellen, kisebb eséllyel kaptak stroke-ot. Különösen az isémiás stroke-ra fókuszáltak a tudósok, ami az összes stroke-os eset 87 százalékát teszi ki az Amerikai Szívbeteg Szövetség adatai szerint. Ilyenkor egy vérrög blokkolja a véráramlást az agyi erekben.

influenza-oltas-stroke

Az influenza elleni védőoltás nem csak a vírussal szemben védhet

14 éven át követtek több mint 14 ezer olyan embert Spanyolországban, akik már átestek stroke-on. Mindegyikük egészségügyi hátterét öt olyan emberével vetették össze, akinek sosem volt stroke-ja, de ugyanolyan életkorú és nemű volt. A kutatásban részt vevők 40 és 99 év közöttiek voltak. 

A kutatásban összevetették a stroke és az influenzaoltás időpontját, hogy megnézzék, kaptak-e vakcinát a stroke-ot megelőző 14 napban. Azt is megnézték ebben az időablakban, aki nem szenvedett stroke-ot. Azt találták, hogy nagyjából 41,4 százaléka kapott azoknak influenza elleni oltást, akik a vizsgálat időtartama alatt szenvedtek stroke-ot, szemben azzal a 40,5 százalékkal, akik nem estek át stroke-on. Ám miután finomították a statisztikai adatokat azzal a tényezővel, hogy több olyan ember kapja meg az influenza elleni oltást, akiknek valamilyen krónikus szív- és érrendszeri betegsége van, magas koleszterinszintje, az eredmény azt mutatta, hogy aki évente megkapta az influenzaoltást, 12 százalékkal kisebb eséllyel kapott stroke-ot, mint aki nem oltatta be magát.

Még nem pontosan értik, miért véd a stroke ellen az influenzaoltás. A konkrét összefüggést még a tudósok sem értik, de természetesen vannak elméleteik. „Úgy véljük, hogy az influenza elleni védőoltás csökkentheti a gyulladásra való hajlamot a szervezetben. A gyulladás a vérrögképződés egyik kockázati tényezője” – magyarázta dr. Francisco José de Abajo, a tanulmány egyik szerzője. Ha tehát csökken a gyulladásra való hajlam, azzal együtt a stroke kockázata is. 

Ugyanakkor nem minden védőoltás csökkenti a stroke kockázatát. Például a bakteriális tüdőgyulladás elleni oltásnak nincs ilyen hatása a kutatások szerint, ami szintén azt erősíti, hogy az influenza elleni oltásnak kell valamilyen konkrét hatással lennie a stroke kockázatára.

Forrás: Huffington Post Fotó: Getty Images

Olvass tovább!