Érsebész: ezek az otthoni praktikák és krémek működnek a visszereknél

2023. május 21.
A szakértők elmondják, vajon eltüntethetők-e a visszerek a recept nélkül kapható krémekkel, gélekkel és spray-kkel.
Érsebész: ezek az otthoni praktikák és krémek működnek a visszereknél
  • A visszeresség a felnőtt emberek 35 százalékát érinti, a kor előrehaladtával egyre gyakrabban jelennek meg.
  • „Ha egy véna több mint kétszeresére tágul az egészséges méretének, akkor nevezik visszérnek”, mondta el Dr. Mark Iafrati, a Vanderbilt Egyetem Orvosi Központjának érsebésze.
  • A visszerek kirajzolódhatnak kéken vagy lilán a bőrön keresztül, de leginkább a bőr felszínéből kiemelkedő csomók és rögök jelzik meglétüket.

Ahogy egyre idősebbek leszünk, egyre nagyobb eséllyel alakulnak ki visszerek a lábunkon. Ez genetikai hajlamtól is függ, de az életmódnak is hatalmas szerepe van benne. A fejlett világ országaiban a felnőttek 35 százaléka szenved visszerességtől. Általában akkor fordulunk szakemberhez a visszerekkel, amikor már nem csak kéken-lilán kirajzolódnak a bőrön, hanem tapintható és jól látható csomók jelennek meg a lábszáron. De a visszér nem csak esztétikai probléma, orvosi eset is.

„Komoly orvosi oka van annak, hogy a visszereket megfelelően kezeljük  mondta az érsebész. – A kitágult vénákban nagyobb eséllyel alakulnak ki vérrögök, amik mélyvénás trombózist okozhatnak. Ha már látható egy véna, azt jelenti, olyan nagy, hogy nem tudja megfelelően a szív felé visszapumpálni a szén-dioxiddal telített vért, és nem szállítják az erek megfelelően az oxigénben gazdag vért a szív irányából. Ezért sem működnek az izmok megfelelően, ha visszerek alakultak ki a lábban, és a bőr sem látszik egészségesnek.”

A krémektől a géleken és spray-ken át a táplálékkiegészítőkig egy sor recept nélkül kapható szert találunk a visszeres panaszok enyhítésére. De mit mond az érsebész, melyek azok a termékek, amiknek tényleg van értelme és működnek?

Miért alakulnak ki a visszerek?

Ha károsodik vagy meggyengül a véna fala, kialakulnak a visszerek. Ennek számos oka lehet. „A leggyakoribb kockázati tényező a túlsúlyosság, várandósság, négy vagy több gyermek szülése, valamint az olyan munkák, ahol huzamos ideig kell állni” – sorolta a lehetséges okokat Dr. Benjamin Jacobs, a Floridai Egyetem Orvostudományi Karának Érsebészeti és Endovaszkuláris Terápiás Központjának érsebész professzora.

Természetesen a huzamos ideig tartó ülés sem jobb az állásnál. „A lényeg a gravitáció – magyarázta Dr. Jacobs. – Aki sokat áll vagy ül egy huzamban, ugyanabban a testtartásban, annál növekszik a visszerek kialakulásának kockázata.”

További életmódbeli és örökletes tényezők, amik növelik a visszerek kialakulásának esélyét:

  • magas sarkú cipő gyakori viselése
  • dohányzás
  • ha a szüleinknek is voltak visszerei
  • öregedés

Működnek a recept nélküli szerek és házi gyógymódok a visszerek ellen?

Ha kialakultak a visszereink, jó eséllyel valamilyen vadgesztenye-kivonatot tartalmazó kenőccsel indítjuk az otthoni kezelését. Ezek enyhébb esetekben még segíthetnek is a kellemetlen érzetek enyhítésében és kevésbé láthatóak is a visszerek, ha rendszeresen kenjük.

„Ha kialakultak a visszerek, eltűnni nem fognak, nem visszafordítható a folyamat, csak orvosi kezeléssel – mondta az érsebész. A krémektől és táplálékkiegészítőktől nem múlnak el a visszerek. Ha valaki ezt mondja, hazudik. Ez nem így működik. A panaszokat viszont enyhíthetik.”

Hogyan működnek a visszér elleni készítmények?

„Két módon hathat egy visszér elleni készítmény – mondta Dr. Iafrati. – Az egyik, hogy javítja a véna falának rugalmasságát, így az jobban össze tud húzódni. A másik út, ha a véna falának károsodásait javítja. Több mint 30 éves története van ezeknek a készítményeknek. A probléma az, hogy orvosi vizsgálat nélkül nem feltétlenül tudjuk, mire van szükségünk valójában.”

Mit tehetünk még a visszerek ellen otthon?

A kompressziós harisnya segíthet megelőzni, hogy még több visszér alakuljon ki

A kompressziós harisnya segíthet megelőzni, hogy még több visszér alakuljon ki

A krémeken és táplálékkiegészítőkön túl az érsebész szerint enyhítheti a visszeres panaszokat, ha a lábunkat 30 percre a szív fölé emeljük, naponta háromszor. Ez a klasszikus lábat a falra testhelyzet. Így csökkenhet az égő és fájó érzés a lábszárban, amit a visszerek okoznak.

A kompressziós zokni vagy harisnya viselése is csökkentheti a tüneteket, illetve így megelőzhetjük, hogy még több visszér alakuljon ki. A bőr színének megváltozását azonban a kompressziós zokni sem szünteti meg. 

Hogyan kezelhető legbiztosabban a visszér?

Az orvosi, sebészi kezelési módszerekkel lehet véglegesen megszüntetni a visszér által okozott problémámat. A nem sebészi kezelések közül a véna elinjekciózása a leggyakrabban alkalmazott módszer. Ebben az esetben az orvos olyan szert fecskendez a visszérbe, ami bezárja a vénát.

Ennél invazívabb kezelési módszer a véna eltávolítása, az úgynevezett flebektómia. A kisebb vénák esetében alkalmazzák. Az érsebész szerint, ha megfelelően végzik, az ilyen beavatkozások 90 százalékánál már egyetlen kezelés után nem lesz látható a visszér.

Forrás: The Huffington Post, fotó: Getty Images, Unsplash