Ez történik a testeddel, ha keresztbe tett lábbal ülsz le mindig

2023. május 11.
Ha egészségtelen, mégis miért olyan kényelmes? És miért helyezkedünk el keresztbe tett lábbal szinte automatikusan, ha leülünk valahova?
Miért helyezkedünk el keresztbe tett lábbal szinte automatikusan, ha leülünk valahova?
  • Ezerszer hallottuk, mennyire egészségtelen keresztbe tett lábbal ülni.
  • Amikor átvetjük egyik lábunkat a másikon, stabilabbá válik az ülő testhelyzet, a hasizmok kevésbé feszülnek, kényelmesebb az ülés.
  • A keresztbe tett lábak azonban valóban okozhatnak panaszokat és kiválthatnak bizonyos betegségeket.

Hiába hallottuk ezerszer, mennyire egészségtelen keresztbe tett lábbal ülni, mégis ez a legtermészetesebb dolog, amikor leülünk. Egyik lábunkat átvetjük a másikon. Amikor felállunk, érezhetjük persze, hogy zsibbad a lábunk és a vérkeringés nem az igazi abban a vádlinkban, amelyiket nyomta a másik térdünk. De ha tényleg nem túl jó keresztbe tett lábbal ülni, mégis mennyire veszélyes vagy egészségtelen, ha gyakran helyezkedünk el így?

Lábak keresztben

Akár az íróasztalnál, akár egy baráti csevegésre leülve a kávézóban, vagy éppen az orvosi váróban – szinte mindig automatikusan keresztbe tesszük a lábunkat, amint leülünk. Nem csoda.

Keresztbe tett lábbal ülni ugyanis a legtöbb ember számára kényelmesebb. Ennek anatómiai oka van. Könnyebb egyenesen ülni, ha a lábaink nem egymás mellett, a földön vannak. A medence stabilabb, a hasizmoknak kevésbé kell dolgozniuk. 

Sok esetben a ruhánk az, ami indokolja, hogy keresztbe tegyük a lábunkat. Ha szoknyában vagyunk, jelentősen csökken a villantásveszély, ha keresztbe tett lábbal ülünk le. 

Káros vagy sem, ha keresztbe tett lábbal ülünk?

Rossz hírünk van azoknak, akik szeretik egymáson átvetni a lábaikat ülés közben. A kutatások szerint valóban nem feltétlenül egészséges ez a testhelyzet, bármennyire kényelmes. Egy 2014-es vizsgálatból kiderült, azoknál, akik naponta több mint 3 órán át ülnek úgy, hogy keresztben van a lábuk egymáson, nagyobb eséllyel és korábban alakul ki rossz testtartás, mint azoknál, akik nem ülnek ennyit ebben a pózban. 

2015-ben egy nagyobb, átfogó vizsgálatot is végeztek a témában. Ez arra jutott, hogy nem is a lábak helyzete, hanem az okozza a problémát, ha a szék szélén ülünk. A lényeg a tudósok szerint, hogy minél gyakrabban váltsunk testhelyzetet ülés közben is.

Jó hír viszont: olyan tudományos kutatás egyelőre nem született, mely egyértelműen kimutatta volna, hogy a keresztbe tett lábak okoznak egészségügyi problémákat.

Ízületi fájdalom és keresztbe tett lábak

Sok esetben okoz panaszokat, ha valaki keresztbe tett lábbal ül. Ennek oka az lehet, hogy ha így ülünk, az a hasizmokat és a medencét ugyan kíméli, ám nagyobb nyomás nehezedik az ízületekre és a farizmokra. 

Emellett a rotterdami egészségügyi központ kutatásai azt mutatják, hogy a keresztcsont és a combcsont közötti feszültség nőhet, ha a lábakat keresztbe tesszük egymáson. Ez fájdalmat okozhat az úgynevezett SI ízületben, amely a hát alsó részének bal és jobb oldalán található. 

Ha a hátunk alsó részénél tapasztalunk kellemetlen érzeteket és gyakran ülünk keresztbe tett lábbal, az egybeesés nem véletlen tehát. Próbáljuk ki, hogy tudatosan a földön tartjuk mindkét talpunkat, mikor leülünk. Lehet, hogy azt érezzük, rövid időn belül enyhül a hátfájásunk is.

Magasabb vérnyomás és átvetett lábak

Jó tudni, hogy ha keresztbe tett lábbal ülünk, megemelkedik a vérnyomásunk

Jó tudni, hogy ha keresztbe tett lábbal ülünk, megemelkedik a vérnyomásunk

A keresztbe tett lábak megemelhetik a vérnyomást is egyes kutatások szerint. Azt figyelték meg a kutatásban résztvevőknél, hogy amikor keresztbe tették a lábukat, a vérnyomásuk megemelkedett. Amikor azonban ismét szétválasztották a lábukat, az önkéntesek vérnyomása csökkent. Erre akkor is érdemes figyelnünk, amikor vérnyomást akarunk mérni. Lehet, hogy emiatt nem lesz pontos az érték, amit kapunk a vizsgálat során.

Összefügghet az idegbecsípődéssel is

Sokáig ültünk keresztbe tett lábakkal és bizsergést, zsibbadást érzünk? A kutatások szerint a lábak gyakori és hosszan tartó keresztezése akár a combideg becsípődéséhez is vezethet. Szerencsére ez ritka (évente 100 ezerből 4 esetben fordul elő) és a panaszok rövidebb-hosszabb idő után maguktól elmúlnak, viszont jobb megelőzni a kellemetlenségeket.

Tényleg okozhat trombózist a keresztbe tett láb?

A végére hagytuk a leggyakoribb érvet a keresztbe tett láb ellen: árt a visszereknek és trombózist okozhat. Bár tudományos kutatás a témában még nem készült, Dr. Tamar Nijsten, a holland Erasmus MC bőrgyógyász professzora szerint az tény, hogy a keresztbe tett lábak nyomást gyakorolnak a vénákra, ami visszértágulatot okozhat. 

A professzor szerint azonban ahhoz, hogy visszér és trombózis alakuljon ki pusztán azért, mert valaki sokat ül keresztbe tett lábbal, más kockázati tényezőkre is szükség van. A túlsúly, kevés mozgás és az életkor jobban hajlamosítanak a visszérpanaszokra, mint az, hogyan ülünk.

Tényleg ne üljünk keresztbe tett lábbal?

Ha röviden akarnánk összefoglalni: nem lesz semmi bajunk tőle, ha időnként keresztbe tett lábbal ülünk. A legtöbb ember nem tapasztal hosszú távon egészségügyi problémákat emiatt. Azonban mindig jó, ha gyakran váltunk testhelyzetet és nem maradunk túl sokáig egyetlen pózban. Így keresztbe tett lábbal ülve sem.

Forrás: Marie Claire Netherlands, fotó: Unsplash, Getty Images