8 dolog, amit minden nőnek tudnia kellene a visszerekről

2023. február 13.
Az egyik leggyakoribb krónikus egészségügyi probléma a fejlett világ országaiban a visszér. Nemcsak a nőket érinti, de a nőknél sokkal gyakoribb, mint a férfiaknál. Ezért is fontos, hogy tudatában legyenek néhány dolognak a nők a visszérpanaszokkal kapcsolatban.
Visszeres panaszok nem csak a lábban alakulhatnak ki
  • Rengeteg tévhit és félreértés kering még mindig a visszérrel kapcsolatban a köztudatban.
  • Egyáltalán nem igaz, hogy csak a lábban alakulhatnak ki visszérproblémák.
  • Bár az örökletes tényezők játsszák a legnagyobb szerepet a kialakulásában, sokat tehetünk életmódbeli tényezőkkel a megelőzésért. 

Ha szüleinknek, nagyszüleinknek voltak visszerei, nagy esély van rá, hogy nálunk is kialakulnak visszérproblémák az életünk során. Ezért fontos, hogy felvértezzük magunkat a megfelelő információkkal.  Így megtanulhatjuk, hogyan előzhetjük meg a visszeres panaszokat. És azt is, hogy ha kialakultak, hogyan élhetünk vele együtt úgy, hogy a lehető legkevésbé korlátozzák az életünket.

1. A visszérpanaszokat a meggyengült vénabillentyűk okozzák

Érdemes gyorsan átvenni, hogyan működnek az ereink. Az artériák és kapillárisok szállítják az oxigénben gazdag vért a szívünkből a testünk minden részébe. A vénák viszik vissza a szívbe a szén-dioxiddal telített vért. 

A lábainkban található vénáknak kell a legnagyobb munkát végezniük, mivel itt teljesen a gravitáció ellenében dolgoznak. A vénabillentyűk teszik egyirányúvá az ereket, ám ha ezek a billentyűk meggyengülnek, károsodnak, a vér áramlása lelassul, visszafelé is folyhat és megállhat. Ez a véna kitágulásához vezet. Ilyenkor válnak láthatóvá a visszeres csomók. 

2. Az öröklés a legnagyobb rizikótényező

Számos dolog növelheti a visszérbetegség kialakulásának esélyét. De a genetika, sőt, a női ágon való öröklődés az első helyen áll mind közül. „A visszérproblémákkal küzdő betegeim 70-80 százalékának volt a felmenői között is visszérbeteg” – mondta Dr. Jeffrey G. Carr érsebész

Komoly rizikófaktor még az elhízás, az életkor (míg 29 éves kor alatt a lakosság 6 százaléka szenved visszérproblémáktól, 60 éves korra ez 25 százalékra kúszik fel) és a várandósság. Utóbbi azért, mert a nők szervezetében 50 százalékkal több vér termelődik a magzat fejlődésének segítésére. Ez nagyon megterhelő az érrendszer számára. Az összes visszérbeteg között kétszer annyi a nő, mint a férfi.

3. Nem csak a lábunkban alakulhatnak ki visszérproblémák

Bár a lábon látjuk leggyakrabban a visszeres vénákat, más testrészekben is kialakulhatnak. A seprűvénák és a vénás érdaganat (hemangióma) az arcon és a nyakon is nagyon gyakori. Seprűvéna bármely testrészünkön megjelenhet. Az aranyér is a visszér egyik típusa.

„A közös ezekben a panaszokban, hogy mindegyiket a vér pangása és emiatt az erek kitágulása okozza az adott területen” – mondta az érsebész.

4. Az életmódbeli tényezők csökkenthetik a visszeresség kockázatát

A megfelelő életmóddal a rizikótényezők nagy része csökkenthető. Bár az öröklést kiküszöbölni nem tudjuk, az egészséges testsúly megtartása és a rendszeres hosszú ideig tartó ülés vagy állás kerülése javíthat az esélyeinken. 

A szakemberek szerint jobb, ha nem hordunk olyan ruhákat, amiket szűknek érzünk a csípőben vagy a derékban. A magas sarkú cipők rendszeres viselése is hozzájárulhat a visszeres panaszok kialakulásához, így ezt is jobb csak ritka alkalmakkor felhúzni. A kényelmes melegítővel és sportcipővel biztosan nem lövünk mellé. Feltéve, ha rendszeresen sportolunk mellé.

5. A visszér lehet szépészeti probléma vagy egészségügyi, esetleg mindkettő

Bár sokan csak amiatt aggódnak, hogy a visszerek csúnyák, mások a kellemetlen tüneteket is érzik. „A leggyakoribb panasz a dagadás, lábfáradtság, viszkető, égő érzés, görcsök és nyugtalan láb szindróma” – sorolta Dr. Carr. 

Bár sokan csak amiatt aggódnak, hogy a visszerek csúnyák, mások a kellemetlen tüneteket is érzik

Bár sokan csak amiatt aggódnak, hogy a visszerek csúnyák, mások a kellemetlen tüneteket is érzik

Nem feltétlenül igényel orvosi beavatkozást a visszeres véna. De célszerű elmenni orvoshoz, hogy kiderüljön, milyen stádiumban vannak a visszereink. Ha már befolyásolja a mindennapjainkat a visszeresség, sebek jelennek meg a lábunkon, gyakori a dagadás, mindenképp forduljunk orvoshoz.

„Ha nem kezelik, elhanyagolják a visszeres panaszokat, komoly szövődmények, fekélyek és vérrögök alakulhatnak ki, melyek életveszélyes trombózishoz vezethetnek” – figyelmeztetett a szakember.

6. Ha egy kitágult visszerünk van, van több is

Rossz hír: ha van egy kitágult vénánk, akkor több is van. Sőt, ha egyszer már sebészi úton távolítottak el visszerünket, attól még kialakulhat máshol újra, ha hajlamosak vagyunk rá és az életmódunkon nem változtattunk. Sőt, vissza is nőhetnek. 

Ahhoz, hogy megtaláljuk a megfelelő kezelési módot, mindenképp forduljunk szakorvoshoz. Ne várjuk meg, míg komoly panaszokat okoznak a visszereink.

Forrás: Women’s Health Fotó: Getty Images